Alfons Åbergs Kulturhus
Annons
Reseberättelse:

Alfons Åbergs Kulturhus

(Sverige, Göteborg, Alfons Åbergs Kulturhus )

Jag och min familj bestående av 2 barn (1,5 år samt 3,5 år gamla) samt två vuxna gjorde under 3 dagar i juli ett besök i Göteborg. Eftersom vi blivit utsedda som testfamilj för barnsemester.se för ett besök på Alfons Åbergs Kulturhus gjorde vi ett besök där, samt att vi besökte Liseberg och Slottsskogen.

Alfons Åbergs kulturhus (AÅK) är ett hus fyllt med miljöer från Alfons-böckerna. Kulturhuset finns i det gamla frömagasinet i Trädgärdsföreningens park. Eftersom det är begränsade ytor får man inte ta med sig barnvagn in i huset, AÅK lånar däremot ut bärselar till dem som vill låna det. Vi kände att detta var en nackdel för vår familj då vårt minsta barn skulle behöva sova en stund under besöket vilket hade varit bra om han kunde gjort i sin vagn.

Vi tog oss till AÅK med cyklar vilket var väldigt smidigt tyckte vi. Lätt att hitta dit, då det ligger vid centralstationen och lätt att parkera. Kommer man med barnvagn finns det ett skärmtak där man får ställa sin vagn underbesöket.

AÅK är fördelat på två plan. Nedre plan innefattar miljöer från Alfonsböckerna. Där finns det en korvkiosk, en mataffär, en liten biograf där man kan se på Alfons-filmerna, en telefonkiosk, helikoptern som Alfons bygger i böckerna samt Alfons hem. I dessa miljöer får barnen leka. Det finns även en presentbutik, café samt teatersalong. Under dagen brukar det vara två teatrar, ungefär 15 minuter långa, samt experiment eller sagoläsning. På övre plan finns plats att läsa böcker och plats att leka.

Våran 3-åring tyckte helt klart att teatrarna var det bästa. Hon kände igen berättelserna från böckerna vi läst hemma. Hon tyckte även att det var roligt att leka i Alfons-miljöerna. Ettåringen tyckte det var roligast att leka med alla leksaker som fanns i huset.

Ett besök hos Alfons kostar 380 kr för en familj med två barn och två vuxna. Vi tyckte att det blir ganska mycket pengar att lägga på en sådan här aktivitet om man ska köpa mat och så vidare, med tanke på att man inte får ta med matsäck in till AÅK. Man kan däremot gå ut i parken för att äta sin egen mat om man vill. Med barnsemesterkortet får barnen pannkakor och sylt.

Vikänner att det är kul att göra ett besök på AÅK när barnen läser Alfonsböckerna, men vi skulle nog inte åka tillbaka dit fler gånger utan nu känner vi att vi upplevt Alfons värld.

 

Under vår resa till Göteborg besökte vi även Liseberg och Slottsskogen.

3-åringen älskade Liseberg. Hon pratade dagen efter att hon ville dit igen. Hon åkte det mesta i ”Kaninlandet”. Till henne hade vi löst det lilla åkbandet, det var kanon. Vi vuxna och lillkillen delade på ett Lisebergshäfte med åkkuponger. Hade båda barnen klarat 90-cm-gränsen hade vi nog löst lilla åkbandet för oss alla fyra. En mycket uppskattad dag för små och stora.

Slottsskogen var en positiv upplevelse. Vi tittade både på djuren som går i hägn samt barnens zoo. Barnen tyckte det var kul att få klappa getterna och se på de andra djuren. Vi åkte även Stinsen-tåget som en liten paus och en rolig upplevelse för barnen. Mitt på dagen erbjöds en teater för barnen, trevligt inslag. Det som var lite synd var att teatern var samtidigt som matningen av sälarna och pingvinerna var.  Vi avslutade besöket med några timmar i den stora lekplatsen, mycket omtyckt av 3-åringen. Hon åkte den stora rutschkanan, klättrade på den stora valfisken som också innefattade en rutschkana, åkte ”karusell” samt andra roliga aktiviteter. Kändes inte som att det fanns så mycket olika aktiviteter för 1-åringen. Om de skulle aktiveras båda två kändes det som att man som vuxna var tvungna att dela på oss med var sitt barn, men det är kanske så det blir i en stor lekpark. Vi rekommenderar verkligen ett besök i Slottsskogen!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se