Annons
Reseberättelse:

Sala Silvergruva - Ett underjordiskt äventyr

(Sverige, Sala, Sala Silvergruva)

Vi gjorde en ”upplevelsesemester” förra året och ville göra det igen. Därför bestämde vi oss för att utforska Stockholm med omnejd detta år. Valet föll bland annat på Sala silvergruva. Vi ringde och bokade två turer, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Vi hade tänkt prova höghöjdsbanan men båda barnen var för korta och vägde för lite. Eftersom vi ville uppleva allt tillsammans då ingen av oss hade besökt gruvan tidigare så hoppade vi över det. Under högsäsongen måste man ringa och boka. Annars är det inte säkert att det finns plats.

Vi valde 155-meter och stora barnäventyret på 60 meter. Vi var jättespända på hur det skulle bli och lite nervösa. Guiden tog med oss bort till gruvhissen och berättade samtidigt om historien kring uppkomsten av gruvan. Hissen tog ca 5 min och alla var nyfikna på hur det skulle se ut där nere. Väl framme så var vi glada att vi hade tagit på vinterjackan för det var kallt. Guiden tog oss runt till olika salar och genom gångar. Det var mäktigt att se dessa stora hål i jordens inre och med hjälp av saker man funnit där nere och väl placerad rekvisita i form av dockor var det lätt att flyttas bakåt i tiden. Ett mycket intressant och lärorikt äventyr.

Lunchen intog vi på värdshuset som låg precis i anknytning till entrén. Maten var jättegod och omgivningarna vackra. Vi fick tid att ladda om till nästa äventyr.

Stora barnäventyret var på 60 meters djup. Innan vi gick bort till gruvhissen så tog guiden med oss in i ett rum för att berätta lite kort om gruvan, visa bilder och berätta om skattjakten. Turen nere i gruvan gick genom trånga mörka gångar och både barn och vuxna tyckte att det var spännande. Guiden var duktig på att få barnen att fantisera och engagera sig i jakten på ledtrådar. Den här gången fick vi gå upp via trappor istället för att åka hiss vilket var lite läskigare tyckte vi. Djup, höjd och mörker blev så mycket mera påtagligt än när man är innesluten i en hiss. Själva skattjakten skedde sen ovan jord och den var riktigt populär. Som vuxna hann vi knappt med när barnen sprang mellan varje ledtråd. Glittret i ögonen när barnen sen hittade skatten var härlig att se.

Efter avslutad skattjakt hittade vi ett mysigt café precis utanför entrén till museet där man köper biljettern. Vi satt ute i trädgården och det var riktigt mysigt.

Räkna med att man behöver äta och pausa lite mellan turerna. Det tar mer på krafterna än man tror.

Vi har två barn, en flicka på 8 år och en pojke på 13 år. Båda uppskattade turerna precis lika mycket.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.


© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se