En riktigt härlig dag
Annons
Reseberättelse:

En riktigt härlig dag

(Sverige, Vimmerby, Astrid Lindgrens Värld)

En skeptisk och en förväntansfull förälder samt en morfar och tre barn, 0,4 och 7-år spenderade en heldag på Astrid Lindgrens värld. Skeptisk undrade om vi skulle vi bli ruinerade, och om  sonen på snart 8-år var för stor för Emil och Pippi.

Förväntansfull undrade om en dag var för kort tid där och var skulle vi gå först väl inne på AlV.

Frågorna var många en Måndag i Juli när vi närmade oss parkeringsplatsen en halvtimma före öppningstid.

Redan utanför entrén  märktes att Astrid Lindgrens värld är välorganiserad; toaletter, kartor, skyltar och till och med en jättebra App som visar vad som händer dagen du är där och var allt finns.

Med en dag att hinna med allt beslutade vi oss att helt enkelt inte försöka göra det, och det var kanske tur att Törnrosdalen var stängd (öppnar åter 2016). Dessutom hade vi dagen före besökt riktiga Katthult (rekommenderas) där Emilfilmerna spelades in och kunde istället koncentrera oss på Pippi och Mattisborgen som  barnen bestämt att de ville se. Efter en stund var vi plötsligt en pappa och en son som tittade på föreställningen vid Mattisborgen och en mamma och morfar med döttrarna vid Madicken och Pippi.  Det var ett bra beslut.

I Mattisborgen och Körsbärsdalen var föreställningarna uppenbart anpassade för större barn. Särskilt Tengils soldater som hotade om dödstraff och avhuggna öron som straff.  Mattisborgen var en höjdpunkt med åsknallar och en borg som delas under skådespelet. För fyraåriga dottern var Madicken som hoppar ned från taket med ett paraply lika häftigt. Vi stora tyckte nog det var lika bra vi med. Föreställningarna är uppdelade i tjugo-minuterspass kronologiskt under dagen.   Däremellan är Villavillerkullor, Mattisborgar och de andra platserna öppna för lek.  Ofta finns skådespelarna kvar efteråt och är med i leken. Alla föreställningar är verkligen bra och välregisserade.

Annars hade barnen roligast när de klättrade runt i miniaturhus, och i ärlighetens namn är Astrid Lindgrens värld till stor del ett upprepande av lekplatser som bara har olika namn som lilla bråkmakargatan, Karlssons tak, Junibacken eller lilla staden. Det finns inte något av karuseller och "häftiga attraktioner". Men inget fel i det -  och snarast skönt. Men värt att vara införtsådd med på förhand. Det handlar snarare om att se på teater, träffa sin favorit Lindgren-figur och att leka på olika lekplaster.

Vid 12-tiden var det dags att hitta lunchställe, och vi hamnade på Stadshotellets pannkaksbuffé.  Det finns flera restauranger att välja på och priserna ligger på omkring 60:- för barn och 80:- för vuxna. Priserna är överlag humana och du köper en kaffe eller en varm Korv för en tjuga och någon krona. Pannkaksbuffén gjorde oss visserligen mätta, men lyxkänslan kanske inte riktigt infann sig med plastbestick och papptallrikar. Men mätta blev vi även om det kommer dröja till vi äter pannkakor igen

Nu var det dags för Pippi igen och nu var alla med. Det var roligt att se Hoppetossa komma seglande med Pippi. Denna, och de andra föreställningarna vi såg var alla väspelade och roliga. På Pippi var det dock fullt värre och var du inte på plats minst en halvtimma före Pippi-föreställningen fick du varken plats eller såg något om du inte är armbågigt lagd.

Barnen tyckte det var roligt att sedan åka flotte vid Bullerbyn, och något paradoxalt var kanske ett av de största nöjena därtill att klättra på en helt vanlig sten!

Nu var klockan över tre och både föräldrar och barn började tappa energi. Vi fikade på Saltkråkans café -  och vi uppskattade att det var den hittills lugnste platsen att vara på under hela dagen. Men det var långa köer till vagnarna för vad som blev dagens sista äventyr -  en resa på fem minuter bland motordrivna vaxdockor ur olika scener från Saltkråkan. Ett stillsamt äventyr som nog mest var värt sina 25-minuters väntetid för de nostalgiskt lagda vuxna.

Äventyret avslutades med ett besök i affären nära utgången med någorlunda överkomliga priser på allt från byssor till sakletarlådor.

Nu var vi, och de flesta andra trötta och vi gick ut genom grindarna 7, 5-timme efter ankomst.

I bilen hemåt gav vi var sitt betyg över dagen. Förväntnsfull, morfar och barnen gav toppbetyg, och även skeptisk gav godkänt.

Vi var överrens om att priserna var överkomliga väl inne -  och enda avgiften var biljetten in. Och barnen hade det roligt och vi vuxna uppskattade särskilt teaterföreställningarna.

Kommer vi att åka tillbaka?

Ja, kanske..........

Men kanske blir vi tvungna att göra det omedelbart, för nu upptäckte vi plötsligt att fyraåringen bytts ut mot Pippi Långstrump....

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se