Junibacken - ett sagoparadis
Annons
Reseberättelse:

Junibacken - ett sagoparadis

(Sverige, Stockholm, Junibacken)

Villa Villekulla

Muminutställning

Teaterföreställning, Gittan och älgbrorsorna

LasseMaja

Jag fick gå på Junibacken som testfamilj tillsammans med mina barn, 4 respektive 6 år. Det absolut bästa på Junibacken är åkturen med Sagotåget. Det är magiskt för såväl barn som vuxna. En fantastisk resa genom Astrid Lindgrens sagovärldar. Junibacken har byggt om sedan jag var där sist och har nu en separat entré till Sagotåget vilket är jättebra. Tidigare behövde man köa i ett av ”lekrummen” och kön var i vägen för alla lekande barn. Förutom Sagotåget finns det två teaterscener inomhus och en utomhus. Vid flera tillfällen under dagen spelas olika teaterföreställningar upp för barnen på de olika scenerna och jag måste säga att de föreställningarna håller mycket hög klass. De bygger på barnböcker och skådespelarna är mycket skickliga. Så missa inte dem när ni är där! Det bästa är att hänga på låset till Junibacken när de öppnar klockan 10. Då slipper du köa jättelänge till Sagotåget och barnen hinner leka lite innan det blir fullt med folk överallt. Jag tycker att Junibacken passar bra för barn 2-6 år och kanske bäst för 4-5-åringar. Det finns tyvärr ingen möjlighet att ta med barnvagn in på Junibacken vilket gör det besvärligt att ta med barn som ännu inte kan gå. Har man ändå med sig bebisar finns det möjlighet att låna bärsele.

Det första ”lekrummet” brukar vara ungefär detsamma och består av små hus från olika sagoböcker som man kan gå in. Bland annat kan man hälsa på hos Alfons Åberg, Mulle Meck, Mamma Mu och En liten skär och många små brokiga. Efter åkturen med Sagotåget hamnar man vid Ville Villekulla. Det är stort hus i två våningar där barnen kan leka bland annat i Pippis kök och åka rutschkana. Utanför står även Lilla gubben som barnen kan klättra upp på. I det andra stora lekrummet varierar temat beroende på vilken utställning som för närvarande råder på Junibacken. När jag besökte Junibacken var det Muminutställning och rummet var väldigt sagolikt ordnat där barnen kan klättra, åka rutschkana och åka i en slags karusell. Väldigt fint, men det blir också trångt och stimmigt framåt eftermiddagen när det blir väldigt mycket barn där. Har man riktigt små barn med sig finns det nog risk att de kan bli omkullsprungna.

Restaurangen inne på Junibacken har bra mat. Den känns vällagad och det finns barnportioner med köttbullar eller pannkakor. Jag åt en otroligt god rätt med lax, sallad med potatis och röda quinoa. Men det är inte så billigt och tillsammans med inträdet, som inte heller är billigt, springer notan lätt iväg. Tidigare fanns möjlighet att ta med och äta en egen medhavd matsäck på Junibacken, men eftersom det är rätt ont om plats får man inte längre ta med sig egen mat. Det är lite synd eftersom alla inte har råd att lägga ut så mycket pengar.

Sista anhalten innan man kommer ut från Junibacken är den fantastiska bokhandeln. Den har ett otroligt brett sortiment av barnböcker, men även leksaker och kläder och annan merchandise som hör ihop med barnböcker. Här kan man gå och botanisera länge. Har man årskort på Junibacken får man rabatt i bokhandeln. Med årskortet får man även i mån av plats åka Sagotåget flera gånger.

Man kan besöka enbart bokhandeln utan att besöka Junibacken om man vill det. Då får man säga till vid entrékassan till Junibacken.

Jag kan varmt rekommendera alla familjer att besöka Junibacken.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se