Lek och upptäckarglädje
Annons
Reseberättelse:

Lek och upptäckarglädje

(Sverige, Stenstorp, Dalénium Science Center)

Lek med slussar

Laserrummet

Glädjen var stor när barnen, en kille på 10 år och en tjej på 7 år, fick veta att vi blivit utsedda till testfamilj på Dalénium Science Center (i familjen finns även en tjej på snart 2 år som dock är alldeles för liten för att förstå vad det handlar om). Förväntningarna var stora när vi satte oss i bilen för att åka dit, men när vi kom fram och såg byggnaden utifrån undrande vi hur det var möjligt att detta Science Center vunnit pris för bästa Science Center tre år i rad då det inte såg särskilt stort och märkvärdigt ut utifrån. När vi väl kom in kunde vi snart konstatera att det inte heller var särskilt stort, men under dagen upptäckte vi att ytan var oerhört välutnyttjad och det fanns otroligt mycket att se, göra och lära därinne.

Vi blev mycket väl bemötta när vi kom in av en tjej som förklarade hur det fungerar, när dagens värmeshow är och påminde om att det bara är att fråga om vi undrar över något. Första intrycket var också mycket trevligt med rena fräscha lokaler och fräscha toaletter.

Barnen började med stor iver och upptäckarlust att ge sig i kast med det ena experimentet efter det andra. De hade till en början lite svårt att koncentrera sig på just det experiment de höll på med för det fanns så mycket att upptäcka, men när de väl fått en överblick över alla rum kunde de lättare fokusera på just det de höll på med och senare även gå tillbaka till de mest intressanta experimenten.

Efter ett par timmar uppsökte vi ett utrymme med bord och stolar där man kunde äta medhavd matsäck. Det fanns glass, dricka och enklare fika att köpa, men vi hade med oss egen mat eftersom misstänkte att det skulle bli en lång dag, vilket det också blev. Vi var där strax efter att det öppnade och stannade tills det stängde. Barnen hade knappt ro att äta och vi fick dra dom därifrån på eftermiddagen.

Dalénium Science Center är väldigt roligt för både barn och vuxna, där alla kan hitta något att göra och lära utifrån sin egen nivå. Kommentarerna från barnen på vägen hem var att det var: ”Jättekul”, ”Jätte jätte jättekul”. ”Det var mycket att göra”, ”Några saker var spännande”. Tjejen tyckte att vattenpumpen var roligast och killen att laserrummet och bilsimulatorn var roligast.

Dalénium är som sagt inte särskilt stort, det är ett av de mindre vi har besökt. Det är inte heller särskilt unikt om man jämför med andra, man känner igen de flesta experimenten och det finns inte heller några stora häftiga saker som finns på en del andra ställen. Men det är väldigt välnunyttjat, överallt fanns det något att göra. Och den stora skillnaden är att det på Dalénium är ordning och allt fungerar och om man påtalade att något inte fungerade fixade de det med en gång, om de kunde. Det fanns också tydliga skyltar på varje experiment med instruktioner och förklaringar på vad man ska göra. Dalénium håller överlag hög kvalitet och det är inte alltid störst som är bäst, bättre med lite mindre och välfungerande. Så vi kan varmt rekommendera Dalénium Science Center om man vill ha en rolig dag med mycket lek och upptäckarglädje.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se