Familjeäventyr på hög höjd
Annons
Reseberättelse:

Familjeäventyr på hög höjd

(Sverige, Åhus, Upzone)

Tioåringen hittade snart sin favoritbana och ville aldrig sluta klättra.

12-åringen tog sig obehindrat fram i tre av fyra banor.

Banan var utmanande för både kropp och knopp.

Instruktören såg till att selen satt ordentlig fastspänd.

Vi har nog alltid sett oss som en äventyrlig familj som gillar nya utmaningar. Med det sagt, visste vi nog inte riktigt vad vi gav oss in på när vi fick i uppdrag att testa Upzone i Åhus. Det visade sig nämligen bli en utmaning för både kropp och knopp.

Men vi tar det från början. Familjen består av mamma (42 år), pappa (44 år) och två döttrar (10 och 12 år). Vi bor i Karlskrona och därför valde vi att testa den äventyrspark som ligger närmast, det vill säga den i Åhus.

Som förälder känns säkerheten otroligt viktig och där måste vi ge Upzone högsta betyg. Utrustningen känns väldigt pålitlig. Det går inte att göra fel! De två säkerhetshakarna är ”intelligenta”, det vill säga de kommunicerar med varandra. Om den ena är öppen är den andra stängd, vilket innebär att du alltid sitter fast i minst en hake.

Efter att vi fått på oss sele, hjälm och handskar får vi en genomgång av hur utrustningen fungerar och får även testa den i en kort testbana. Sedan är det bara att ge sig upp i de riktiga banorna och barnen tvekar inte det minsta.

Vårt första intryck när vi kommer till Upzone är faktiskt att äventyrsparken ser liten ut, men det intrycket ändras snabbt när vi väl är uppe och klättrade.

Parken består av fyra banor på olika höjder:

Wild zone: Fyra meters höjd.

Fitness zone: Sju meters höjd.

Adventure zone: Tio meters höjd. Består mestadels av linbanor.

Risk Zone: 12 meters höjd med rikigt utmanande moment.

Vi börjar alla med den lägsta banan och det är verkligen en rekommendation. Det handlar inte så mycket om höjden som att man ska få en känsla av hur banan fungerar, hur utrustningen fungerar och, framför allt, att du ska känna dig trygg med utrustningen. Fyra meter kan låta lågt i sammanhanget, men när du väl är där uppe i träden och ska kliva mellan åror som ligger på rad och rör sig när du går på dem, är du inte så kaxig till en början.

För tioåringen blir linbanan en tuff utmaning. Hon vågar först inte, men vägrar ge upp och klättra ner. Till slut kommer en av instruktörerna till undsättning. Lugnt och pedagogiskt håller han henne runt midjan, får henne att lyfta benen från avsatsen och på hennes klartecken släpper han taget och hon glider iväg i banan. Vilken seger! För tioåringen räcker den lägsta banan mer än nog och blev favoriten (tror hon hinner med fyra varv). Hon är även uppe i sjumetersbanan utan problem, och gör ett försök på tiometersbanans linbanor. Även den gången får instruktören komma till hennes undsättning och hjälpa henne ner från banan.

12-åringen syns knappt till, men hörs ibland tjoa från linbanorna. Hon klarar banorna 1-3 utan assistans någon gång och favoriten är absolut linbanorna bana tre.

Även jag, mamma, klarar bana 1-3, men inte utan en och annan svordom och många tjut. För det är stundtals riktigt läskigt och det är till en början svårt att våga lita på utrustningen.

Den enda i familjen som klarar alla fyra banor är pappa. Inte så oväntat för oss i familjen, men inte desto mindre imponerande.

Det här är verkligen ett sommaräventyr vi rekommenderar. Det är väldigt utmanande, men i det ligger också tjusningen; att vi vågar testa våra gränser.

Säkerheten är hög och det känns viktigt. Instruktörerna är lugna och inger trygghet. De rycker snabbt ut i banan om någon behöver lite hjälp.

Åldersgränsen på klätterbanan i Åhus är åtta år, men vi skulle nog tillägga att barnen måste kunna ta till sig instruktioner för att klara utrustningen och de behöver ha viss räckvidd för att ta sig fram i banorna.

Vi hade gärna sett det här som ett heldagsäventyr, med en lunchpaus i mitten. I kombination med lite längre banor så hade äventyrsparken fått högsta poäng från oss. Vi vill ha mer helt enkelt.

Några avslutande tips:

Ta på dig bekväma kläder och gympaskor!

Börja med lägsta banan och avancera sedan uppåt!

Glöm inte att ta drickpauser!

Havet ligger precis brevid så avsluta med ett dopp om vädret tillåter!

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se