En solig eftermiddag under jorden
Annons
Reseberättelse:

En solig eftermiddag under jorden

(Sverige, Hässleholm, Tykarpsgrottan)

En solig augustitorsdag bestämde vi oss för att det var dags att utföra vårt testfamiljsuppdrag, Tykarpsgrottan strax utanför Hässleholm.

När vi kom fram fanns det gott om gratis parkeringsplatser på ett fält och precis utanför cafét fanns det ganska många bord i skuggan.
Guidade turer, som är enda möjligheten att se grottan, gavs var 45:e minut mellan kl 10:45 och 16:00 och vi inväntade nästa tur genom att passa på att ta Pókestopet som fanns vid ingången. Vi hann ta det några gånger eftersom vi precis missat en tur.

Eftersom vi hade fått höra av bekanta som varit där att vi absolut skulle ha långbyxor och långärmat på oss då det var kallt i grottan hade vi det, och vi tyckte synd om de stackare som gick ner i shorts och linne då det inte var mer än 8 grader där.

Nere i grottan berättade den mycket duktiga guiden att vi var 12 meter under jorden och att det egentligen inte var en grotta utan en gammal kalkstensgruva som varit i bruk under 1700- och 1800-talen. Det var traktens bönder som ägde gruvan tillsammans och deras drängar bröt kalksten nere i gruvan medan pigorna fick dra upp de tunga stenarna på bårar mellan sig.

Något annat intressant var att det under vinterhalvåret, oktober till april ungefär, fanns fladdermöss i grottan. 8 av Sveriges totalt 20 olika fladdermusarter hade setts där.

I golvet fanns det små hål och dessa kom sig av grundvattnet som trängde fram och droppade ner. Vi fick gärna smaka på vattnet, men överallt var det inte lämpligt då det på ett ställe låg toaletter precis ovanför.

Guiden passade också på att visa den målade frigolitdopfunten från Ronja Rövardotter som spelats in där, den såg faktiskt ut att vara av kalksten.

Efter ca 40 minuter var turen, som hållits på både svenska och väldigt god engelska, slut och vi knatade upp till solen igen som nu kändes galet varm efter stunden under jord.

Detta äventyr var mycket intressant och väldigt uppskattat av hela vår familj som består av Samuel 12 år, Wilmer snart 11 år, pappa Johan 39 år och mamma Nina 41 år. 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se