Fem anledningar till att besöka Muskö i sommar
Annons
Reseberättelse:

Fem anledningar till att besöka Muskö i sommar

(Sverige, Haninge, Stockholm, Muskö)

Muskö (Foto: musko.nu)

Muskö är den enda ön i Stockholms skärgård som du kan köra till.

Muskö har många natursköna badplatser.

Vinspiskande kobbar, släta stenklippor och mysiga badplatser. Varför inte ett glas vin i solnedgången till ljudet av kvickande fåglar, kluckande vatten och trevligt sällskap? Oavsett om du söker efter god mat, havsutsikt, utomhusaktiviteter eller en stund ute i naturen så är Stockholms skärgårds 24 000 öar någonting för dig. En ö som sticker ut i mängden och som är den enda riktiga ön du faktiskt kan köra bil till är Muskö.

Namnet kanske påminner dig om den mäktiga Musköbasen som användes av försvaret, den tre meter långa Muskötunneln eller m/s Estonias bogvisir som fortfarande står och förvaras på ön av sjöhistoriska muséet.

Visserligen är ön bara en av många fina skärgårdsöar som gömmer sig i Stockholms skärgård. Men det finns mycket mer att utforska, inte minst på sommaren då ön lockar till sig många besökare från hela riket. Tycker du om att kombinera äventyr med semester så kan en visit till Muskö vara den ultimata semesterupplevelsen i sommar. Här finns guidade turer, mysiga badplatser, golfaktiviteter och naturhamnar. Besöker du Muskö på sommaren så har du också chansen till att delta i det berömda Musköloppet som arrangeras i juni varje sommar.

Inte övertygad än? I vår miniguide har vi listat fem anledningar till att besöka Muskö i sommar.

Tillgänglighet

Det är alltid trevligt att åka ut till skärgården. Dock kan tillgängligheten till allmän och kommersiell service vara ett problem, inte minst på kvällar, helger eller om du blir akut sjuk. Till skillnad från många andra öar i Stockholms skärgård så är tillgängligheten väldigt bra på Muskö, om inte bäst. Här finns livsmedelsbutiker, bensinmackar, hotell, konferensanläggningar, apotek och restaurang. På ön finns även ombud för systembolag och post.

En annan fördel är att du kan ta dig tillbaka till fastlandet genom Muskötunneln. Är du förälder och skulle fundera på att bosätta dig på Muskö så kan det vara bra att känna till att det finns möjligheter till utbildning också. På Muskö skola erbjuds undervisning för barn till och med årskurs fem. Mer information om utbudet på Muskö hittar du i servicesektionen på Muskö.nu.

Kommunikation och närhet

En anledning till att många väljer att besöka Muskö på somrarna är den goda kommunikationen. Detta är något som uppskattas även av de besökare som inte kör bil. Bussar trafikerar ön regelbundet och det är relativt nära till både Haninge Centrum och Stockholm. Väljer du att åka buss och pendeltåg tar resan mellan Haninge Centrum och Muskö cirka 60 minuter. Åker du mellan Stockholm och Muskö så tar även den här resan 60 minuter med bil, alternativt 75 minuter med buss och tåg. Föredrar du att åka kollektivt så kan du planera din resa i SL:s reseplanerare, där du också kan köpa biljetter direkt på nätet.

Fantastiska badplatser

Gillar du att bada och njuta av avkopplande badstränder ute i naturen så är Muskö ett absolut måste i sommar. Här finns både sandstränder, klippstränder och stenstränder. Det enda du behöver för att njuta av Muskös fantastiska badplatser är badkläder och en handduk. Vi rekommenderar Muskö havsbad, alternativt Bruket där du kan ta ett dopp i vattnet eller koppla av med en fantastisk utsikt över en öppen horisont. I området kring Bruken finns både en klippstrand såväl som en stenstrand. Besöker du ön på sommaren så kan det också vara en upplevelse att grilla vid en av Muskös ständer eller att värma dig vid en brasa på kvällen. Håll dock ett öga på Muskös sommaraktiviteter så att du inte går miste om det som ön har att erbjuda!

Utomhusmiljöer och sevärdheter

Trots öns lilla yta så finns det mycket att se, göra och uppleva. Den unika och natursköna miljön som Muskö har att erbjuda har lockat många besökare, till och med företag. Muskö har stått som inspelningsplats för en rad svenska filmer och serier. Om du är bekant med Wallander-filmerna och Salta gubbar och sextanter som hade sin premiär 1965 så kommer du säkert känna igen några av inspelningsplatserna. Den unika miljön som återses i skärgården har på senare tid lockat ännu fler företag, bland annat Lottoland som i sina reklamfilmer och bilder arbetat aktivt för att återspegla glädjen och naturen ute i skärgården. Vi får självklart inte glömma bort att nämna de viktiga sevärdheterna som du inte får gå miste om när du besöker Muskö. Det finns någonting för alla, oavsett om du kommer till ön för att äta, bada, koppla av eller besöka ett evenemang. Se därför till att besöka några av öns populäraste sevärdheter, till exempel Muskö kanal, Grytholmens friluftsmuseum och Arottna herrgård. För att få ut så mycket som möjligt av din vistelse rekommenderar vi att du utforskar Muskö till fots eller med cykel.

Mat och dryck

På Muskö kan du förvänta dig en ny, spännande och oförglömlig matupplevelse med en unik och lokal anknytning. Bland de populäraste matställena finns Muskö Sjökrog, mest känd för sina goda drinkar och smakrika maträtter. På menyn hittar du allt från fisk och skaldjursrätter till klassiska kötträtter och vegetariska alternativ. Krogen ligger vid Mickrums brygga och finns lokaliserad i anslutning till en kiosk och sjömack. Om du hellre faller för lite enklare mat så har ön sin egen pizzabutik, även denna ligger vid Mickrums brygga.

Ett annat berömt och omtyckt ställe som många besökare uppskattar är Drömgårdens nya Foodtruck. Matvagnen är vanligtvis öppen på sommaren och erbjuder enklare mat och dryck i en grön och härlig miljö. Liknande utbud hittar du på Grytholmens friluftsmuseum, där du kan njuta av mysiga kaffekvällar och underhållning. Observera dock att friluftsmuseet har visningar och serveringar bara på måndagar och onsdagar under juli månad. Under specifikt dessa dagar brukar man bjuda gästerna på foto- och konstutställningar samt musikunderhållning.

[url=http://cialisonlines.trade/]

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se