Testfamilj Gröna Lund 2017
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj Gröna Lund 2017

(Sverige, Stockholm, Gröna Lund)

Pettsons verkstad

Nervös väntan.

Några karuseller vågade vi inte åka!

Vi hade nöjet att bli utvalda som testfamilj för att åka till Gröna Lund nu i sommar.

Något som länge varit en dröm för våra barn, något som skulle bli en riktig heldag för familjen och med heldag så menar jag verkligen heldag. Vi som många barnfamiljer är vakna tidigt och direkt efter frukost så bar det iväg till Gröna Lund. Vi var där precis kl 10 då de slog upp portarna, redan då var det mycket folk och långa köer. Personalen verkade också ha lite problem med att organisera köerna, vem ska in till info desk och vem är på väg till entren, något som man tycker borde vara förrutbestämt. Att här går kön till info och här är köerna till entren, all denna förvirring gör inget gott intryck till gästerna,man är nästan less innan man ens har kommit in till parken. Svårt också för människor med andra språk än svenska och engelska, personalen gick runt och pekade och pratade svenska trots att det tydligt syntes att fler inte förstod vad som sades.

 Vi hade tur som var testfamilj då vi fick våra entrebiljetter och åkband på en och samma gång annars så måste man först stå i kö för att betala entre och sedan gå till nästa lucka och kö för att köpa åkband eller åkkuponger. Stort minus för allt köande, logistiken borde gå att effektivisera betydligt.

Sedan så är Gröna Lund indelat i två delar, en mindre där de flesta karusellerna för de små barnen finns och en större del där de större karusellerna , restaurangerna och spelen finns. Den större delen öppnar inte förrän en timme senare dvs. kl 11 vilket gjorde att alla gästerna trängdes inne på den lilla delen, långa köer och mycket folk. När den större delen öppnade kl11 så lättade det lite på trycket så min första rekommendation är att komma efter kl 11, speciellt om man har äldre barn eller tonåringar annars måste de hänga på den lilla avdelningen i en timme.

Vi är en familj på fyra personer , två vuxna och två barn, söner 3år och 7 år gamla. Tur att vår yngsta son är väldigt tuff och framåt och vågar testa karuseller annars hade det inte funnits mycket för honom att göra. Min andra rekommendation är att barnen bör vara från 4år och uppåt, sedan finns ingen övre åldersgräns. Mycket folk och håll koll på de små barnen. Det verkar också ligga mycket tradition i Gröna Lund då det verkligen var en blandning av människor, åldrar och sällskap, allt från förvirrade turister till unga par på date. Det arrangeras också danser till orkester flera gånger i veckan för vuxna och kanske främst den äldre generationen.

Det är blandningen av aktiviteter som gör Gröna Lund så speciell och bra som familjeutflykt då alla kan hitta något att göra, speciellt för oss sällskap som har barn i olika åldrar. Många sevärdheter som vi har besökt är ofta anpassade till just en målgrupp, vilket i vårt fall ofta passar antingen den yngre eller den äldre och lämnar den andre lite utanför. På Gröna Lund så kunde båda pojkarna känna att det fanns något för dem.

Pettson och Findus hus var toppen för båda pojkarna, speciellt eftersom de läst många av deras böcker innan. Det blev många turer till detta hus där man fick utforska hela husets, alla vrår trycka på knappar och klura i Pettsons verkstad, det kändes faktiskt som om de verkligen bodde där.

Mycket berg och dalbana, bilar, radiobilar, bläckfisk, lustiga huset, kärlekstunneln, flygande elefanter, nyckelpigan, flygande mattan,lyktan, blå tåget mm. mm. Listan kan göras lång på alla de saker vi testade. Många fotsteg denna dag, ta på er bekväma skor och drick ordentligt med vatten.

Min tredje rekommendation är att resa så lätt du kan, ta inte vagnen ifall du inte absolut måste och ha inte många väskor, eftersom Gröna Lund är indelat och binds samman av en serie trappor så gör det lättare att förflytta sig utan en massa prylar. Gör som vi och packa en ryggsäck med det du behöver och så har du också händerna fria för att hålla koll på barnen. Det finns förstås förvaringsskåp ifall man behöver.

När det var dags att ta en paus för lunch så fanns det också en hel del olika typer av mat att välja mellan, allt från indiskt,pasta,pizza, fish and chips, langos, kebab, korv mm. Vi valde att äta på restaurang Kryddhyllan som finns precis vid trappan som binder de två avdelningarna samman, ett ställe att rekommendera absolut, kanongott kött och cesarsallad, pannkaka till barnen. Skönt att det finns lite olika mat att välja mellan så att man inte alltid måste äta pommes frites som barnfamilj.

Väljer man att sitta någon annanstans inne i parken så kan alla beställa från olika matställen och ändå sitta vid samma bord något som är positivt tycker jag, alla blir nöjda och får precis det man vill ha, annars kan det vara en kamp att hitta en restaurang som passar alla. En vill ha indiskt och en vill ha hamburgare och en tredje vill bara ha sallad, det kan du få här utan att behöva dela upp sällskapet. Mycket bra ifall man har med sig sin egen matsäck också.

Efter lunch så var det bara fullt ös igen, karuseller, godis, dricka och spel.

En sak att nämna är dock att ,som i de flesta parker, så är både mat,dryck och spel väldigt dyrt tycker jag. I synnerhet spelen som kostar minst 15-20kr/spel och en del varar bara i ca 30sek.Mycket svåra spel inget direkt anpassat för yngre barn, dock rolig utmaning för de äldre.

Framåt eftermiddagen lättade trycket och köerna minskade från ca 20 min till ungefär 10  min. Vid ca 19tiden så fanns det nästan inga köer alls i den lilla avdelningen.

Otroligt roligt med heldag för familjen och då menar jag heldag, vi stannade i parken bokstavligen hela dagen ända fram till kl 21. Då var pojkarna och vi som föräldrar nöjda. Man behöver inte vara lika galna som vi men jag rekommenderar att man sätter av en heldag, för denna park är inget som man springer igenom.

Barnens favoriter var lyktan,bläckfisken, lustiga huset, tuff tuff tåget och Pettson och Findus hus. Ska vi summera så är Gröna Lund en mycket bra familjepark med stort utbud och något för alla åldrar. Minus för köerna och prisbilden. Bra god mat,mysig stämning och rena fina toaletter. Lätt att ta sig till och från parken med både buss och spårvagn. Mycket svårt för människor som inte behärskar svenska eller engelska så bra, all info vid spelen tex. är på svenska, lite skyltning på andra språk.Mysig traditionell stämning, då parken ligger beläget vid vattnet så får man en vacker vy över staden och man känner sig som en del av Stockholm.

Vi kommer helt klart att komma tillbaka fler gånger.

Tack till Gröna Lund och Barnsemester!

Maria Salvador med familj.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se