Guidade turen var en stor behållning!
Annons
Reseberättelse:

Guidade turen var en stor behållning!

(Sverige, Falun, Falu gruva)

Klädda för ett gruvbesök

Fika vid stora stöten

Provar ett ok i lilla gruvbyn

Vi var tre vuxna och två barn (tjej och kille) som båda är 9 år gamla som fick chansen att som testfamilj besöka Falu gruva. Började med att parkera bilen och sedan gick vi och hämtade ut biljetter till den guidade visningen. En liten kö innan vi var framme vid disken inne i världsarvshuset. Passade på att gå på toaletten och sedan kika i butiken innan vi gick ut på den stora gårdsplanen intill den ”Stora stöten”, där vi skulle möta upp guiden. Efter en kort samling gick vi in och tog på oss ”gruvutrustningen” som bestod av hjälm och regncape. Vi ingick i en stor grupp på näst intill 50 personer, varav ca 10 barn. Guiden trollband såväl oss vuxna som våra två barn när hon berättade historien om Fet-Mats. För att inte tala om när hon berättade om hur mörkt det blev om någon tappade sin fackla och det blev kolsvart i gruvan, vilket hon visade genom att släcka el-lampor och den fackla hon hade tillhanda. Då kändes det tryggt att hålla handen för våra två barn. Guidningen gick tidvis i trånga våta passager så det gäller att ha oömma skor/stövlar och att inte vara alltför rädd för trånga uttrymmen. Visningen tog en timme rätt precis. Efter visningen tog vi en fika på cafét som ligger strax bredvid där guidningen startade och slutade. Fortsatte in i gruvmuséet där vi kikade och provade olika saker. På innergården fanns även den ”lilla gruvbyn” med massor av experimenthus. Båda barnen besökte alla små hus men tjejen tröttnade fortast medan killen gjorde återbesök. Båda gillade att lyssna på sagan om Fet-Mats, vilket man kunde göra i ett av husen. Därefter hann vi gå på Sveriges högsta ”gruv”bro och kika ner i gruvan där vi nyss hade stått. Avslutade vårt besök med att åka gruvtåget. Båda barnen tyckte bäst om den guidade turen och skulle gärna gå den igen. Även vi vuxna tyckte den var väldigt bra, även om gruppen kanske var i största laget. Det var några andra yngre barn med på turen och de var mer rastlösa och orkade inte vänta tills guiden hade pratat färdigt. Vår 9-årige kille gillade även experimenten i ”lilla gruvbyn” medan tjejen inte tyckte att det var lika roligt. Maten i restaurangen var heller inte särskilt barnvänlig så vi åkte vidare och åt. Hjärtligt tack för att vi fick chansen att vara testfamilj i Falu gruva.

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se