Tykarpsgrottan
Annons
Reseberättelse:

Tykarpsgrottan

(Sverige, Hässleholm, Tykarpsgrottan)

En varm och solig dag åkte vi mer våra 6 barn till tykarpsgrottan som egentligen inte alls är en grotta, utan en gruva. Vi hade bokat en stuga för en övernattning på campingen där även grottan ligger, så man kunde hålla sig på campingen hela tiden. 

visningarna i grottan var väldigt täta med bara 45 minuters mellanrum, så man behövde inte vänta speciellt länge för att få komma ner. 

Vi beslöt oss för att lämna vår vilda 2 åring utanför gruvan för att slippa jaga henne, så vi fick gå ner i två omgåmgqr med några av barnen åt gången. 

Det var en märklig och skrämmande känsla att gå ner flera meter under jorden. Väldigt speciellt och annorlunda, men samtidigt otroligt spännande. Alla fick varsen lykta att hålla i för att kunna se sig omkring i mörkret. 

Guiden visade oss runder och berättade om allt vi fick se och lite om historien bakom gruvan. Det var kort och bra information för att få barnen att orka lyssna.

Gruvan användes för att bryta kalk under 1700 och 1800 talet. Numera används den för att visa upp för besökare, men man kan även boka festligheter därnere, middagar, brölopp, julskyltningar och annat. 

Flera filminspelningar har utförts i gruvan, blandannat Ronja Rövardotter. Det finns lite rekvisita kvar efter inspelningarna vilket gav en mer levande känsla och historia.

Efter 30 minuters visning fick vi komma upp i värmen igen. I gruvan är det alltid 8 grader oavsett årstid, så det är bra med en tjockare tröja på sig. 

Utrymmet i gruvan var större än vad jag väntat mig, men marken är ojämn och något trängre på vissa ställen, så någon vagn eller rullstol går inte att köra med därnere. 

Alla barnen uppskattade besöket. 4 åringen lyssnade inte på guiden, men han såg sig o kring helt förundrat under hela besöket. Jag tror han fick en känsla av att vara med i en film och tyckte att själva upplevelsen var jätte cool. Dom andra barnen på 6,7, 11 och 11 år var mäktigt nöjda. Dom pratade vidare on besöket och hade många frågor och funderingar. 

däremot var dom besvikna över att inte ha fått se några fladdermöss. Fladdermössen övervintrar i gruvan, så hade man åkt dit vintertid så hade man kanske fått se en fladdermus hängandes upp och ner. på kvällen när det började skymma satt vi utanför vår stuga. Då upptäckte vi att det flög massvis med fladdermöss runt träden. Vi satt länge ute och tittade upp i luften och tog in denna annorlunda syn. Barnen blev då nöjda över att faktiskt nu fått se fladdermöss. 

utanför gruvan fanns ett litet utomhusmuseum. Spännande att få fortsätta sin gruv-vandring med lite läsning och bilder. Det var ganska så slitet och skulle enligt mig behövas en förnyelse, men annars trevligt. Det finns även flera grillplatser som var jätte trevliga. Ett trevligt kafé fanns på plats och även en souvernibutik 

Det enda vi upplevde som negativt var att det inte fanns något mer att göra. Vi hade hoppats på en lekplats på området. Något som får barnen att spinna vidare och få leka av sig. Skulle funnits en lekplats som återspeglar sig från en gruva i lek. 

Sä kvällen blev lite långtråkig med ett gäng barn som ville leka gruv brytare.

Vi är otroligt nöja med vårt besök i tykarpsgrottan och skulle rekommendera ett besök dit oavsett om man har barn eller ej. För även för oss vuxna var detta en häftig och intressant upplevelse. små barn som inte förstår eller är självgående skulle jag däremot inte ta med mig dit. Jag är övertygad om att det var ett bra val för oss att inte ta med vår 2 åring ner i gruvan. 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se