Tykarpsgrottan
Annons
Reseberättelse:

Tykarpsgrottan

(Sverige, Hässleholm, Tykarpsgrottan)

8 grader i grottan, åndå känns den lite varm och ombonad

Belemniter

I flera år har vi sagt att vi ska besöka Tykarpsgrottan, men trots att den inte är så långt hemifrån har vi inte tagit oss tiden att åka dit. Förrän nu när vi hade förmånen att bli en testfamilj genom barnsemester.se. 

Ute var det närmare 28 grader varmt och att få komma ner i grottan där det var 8 grader var en ren fröjd. Inne i första salen fick vi lyktor och där började vår 30-40 minuter långa guidning. Tykarpsgrottan är 20 000 m² och den har hundratals pelare. Hade vi gått ner där helt själva hade vi gått vilse på 5 minuter, så en guide är ett måste. 

Man tror att de började bryta kalk i området redan på 1100-talet. Tykarpsgrottan var i bruk från 1700-talet till 1888. Pigor och drängar jobbade där åt bonden under vinterhalvåret när det var lite lågsäsong inom lantbruket. Vilket otroligt slitsamt liv de hade. 1888 övergick man till industriell kalkbrytning ovan jord. På det nya sättet kunde man bryta lika mycket kalk på en dag som man gjorde på ett år i grottan.

Guiden visade oss fossiler (belemniter) som var inkilade i kalkstenen, hål i golvet gjort av filtrerat droppande vatten, inristningar från arbetarna på väggarna, filmrekvisita, berättade om gruvans historia o.s.v.

Det har gjorts ett antal filminspelningar i grottan. Bl.a: Kullamannen, Barda, Snapphanepojken, Ronja Rövardotter, Prins Hatt under jorden, tv-serien Snapphanar, youtubern Kapten Rubinas äventyr m.m. 

Besöket lockade fram en större nyfikenhet om fladdermöss. En fladdermus kan äta flera tusen mygg per natt. Fladdermusholkar ska byggas här hemma. Av Sveriges alla fladdermössarter, finns hälften av arterna i Tykarpsgrottan. (Då fladdermöss mestadels är i grottan under sin dvala, okt-mars/april, finns där väldigt sällan några fladdermöss under guidngarna.)

I slutet av guidningen släckte vi alla lyckor och mörkret var totalt. Mörkret varade bara en liten liten stund, men det kan ändra vara bra att veta om man har pyttesmå barn som är väldigt rädda för mörkret.

Väl uppe ur grottan besökte vi butiken. Där sålde de bl.a. fossiler, hajtänder, fladdermusholkar, souvenirer mm. 

Dottern 10 år och sonen 8,5 år var jätte jätte nöjda av besöket, och vi funderar på att åka dit igen när det är fossiljakt, fladdermuskväll eller någon av deras andra aktivitetsdagar.

-------------------

Lite praktisk information om Tykarpsgrottan:

Det är lätt att hitta dit då det är bra skyltat.

Caféet erbjuder glass, kakor, dryck och smarriga mackor till normala cafépriser.

Där finns även en jätte söt grillstuga där man kan grilla medhavd mat. Ta med egen grillkol.
Om man hellre vill äta lite mer ordentlig mat tar det ca 7 minuter med bil att nå Hässleholm centrum och restaurangerna i alla varianter, smak och tycken.

Om man rest lite längre och önskar att stanna över natten har Tyrkarpsgrottan en egen camping.

Då grottan knackades ut för hand under tidsperioden 1700-1888 är den inte anpassad för barnvagnar och rullstolar. 

För de allra minsta barnen fanns två hoppeborgar i trädgården utanför caféet. 

-------------------

Jag ber om ursäkt för fotonas kvalitet, det är supersvårt att få bra bilder i mörkret. 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se