Kreativum Science Center
Annons
Reseberättelse:

Kreativum Science Center

(Sweden, Karlshamn, Kreativum)

En varm och molning dag i juli besökte vi Kreativum i Karlshamn. Det glada gänget bestod av storebror, lite drygt fem år, lillasyster - knappt två år och så två föräldrar i sina bästa år. Vi kom strax före lunch och gick strax innan stängning. Först trodde vi att det skulle vara för kort tid men det visade sig vara alldeles lagom för oss.

Vi parkerade på gratisparkeringen en bit bort och gick genom industriområdet för att komma fram till entrén. Den här biten var rätt lång om man inte ens var två år men vi valde ändå bort att ta med vagnen eftersom vi tänkte att den var jobbig att ha där inne. Det stämde bra, barnvagn gick visserligen att ta med överallt men den hade varit ett stort hinder. Går det att ha sele istället - välj det.

Parkeringen var stor, gratis och precis bredvid en lekplats. Mycket bra för barn med mycket energi som inte hade ro att vänta på att föräldrarna skulle styra upp packningen.

I entrén möttes vi direkt av massor av olika saker att titta på. Så bra att det fanns gått om distraktioner för barnen redan här så de inte bara sprang in i shoppen (som det ofta blir på andra, liknande ställen).

Vi hade en familjebiljett och i början var det lite oklart om vi skulle få gå in eftersom vi inte hade med oss tre barn som det stod på biljetten, och om lillsyrran ens skulle räknas eftersom hon sov? Detta gav genast ett dålig och oproffsigt intryck av personalen som jag (kritiska mamman) hade lite svårt att släppa resten av dagen. Här hade det varit så lätt att göra ett gott intryck. Le, fråga sina kollegor och det var något konstigt med vår biljett och lösa det som om det var självklart. Istället för att se ut som att vi var besvärliga, tveka på att ens släppa in oss och antyda att vi gjort fel som hade fribiljett.

Nåväl. Vi kom in och bestämde direkt att börja ute. Genast där blev vi varse att det var smart att inte ha vagn, utemiljön börjar med massor av trappor och grejer i trapporna. Det fanns ingen hiss och bara en skylt om att kontakta personalen om man ville gå ut med vagn/rullstol. Jag tittade efter en uppenbar lösning på var man skulle hamna om man kom med vagn men kunde inte se att det gick att hamna på samma ställe.

Storebror for runt där ute och kollade på allt.

Parken var superfin, inte för stor och hade fina informationsskyltar om allt man kunde se. Inklusive brännässlorna.

Det var så bra gjort och hela tiden små extra grejer som mer var som bonus än experiment. De saker man kunde prova ute var alla i lagom nivå för en femåring. Han kunde exempelvis drag sig själv på lin-flotten och gunga på resonansgungan. Ute var definitivt min favoritavdelning på hela stället och vi återvände hit fler gånger under dagen.

För de lite yngre barnen fanns en sandlåda, tunnlar att krypa i och balansbanor. Även picknickbord och ställen att sitta för vuxna fanns.

Det som var angivet som hoppande vatten eller busigt vatten var dock en stor besvikelse. Vi hade väntat oss hoppande vatten i stil med det som finns på Liseberg men detta var ju bara vattenstrålar som kom igång i sekvens. Ingen i familjen var imponerad.

Ute fanns också ett viggenplan  som blev barnens favorit. Där kunde man både prova att vara pilot och krypa runt i vingarna.

Sedan gick vi in och upp till plan 2 för att spana in trädskördaren som barnen sett fram emot. Där var det hur kul som helst att lasta på stockar på en vagn och barnen höll på länge. Det var inte så lätt heller så de fick öva för att få till det. Här krävdes mycket hjälp för lillsyrran att klara det och lite för storebror. Datorsimulatorn var lite för svår för båda barn men de ville ändå gärna sitta i och försöka. Radiostyrda båtar körde vi med och det funkade bra för storebror. En av båtarna (den med kamera fram så man kunde se var man körde) fungerade dock inte på hela dagen och skylt om detta saknades.

Sedan skulle vi äta lunch i caféet som också finns på andra plan. Vi hade tankar på att ta med egen mat och det hade verkligen varit en bra idé. Barnen och pappan åt buffé och konstaterade allihop att det var i princip oätligt. Våra barn brukar inte vara kräsna när det finns korv och köttbullar, pasta, köttfärssås och lasange men detta måste varit något extra för de vägrade äta allt. Trots att de alltså smakade och var hungriga. Pappan bekräftade att det var mycket dåligt. Det enda som var ok var tydligen kålsalladen och lunchkorven.

Jag fick, tillslut efter väldigt mycket besvär och tjat, en glutenfri pastasallad. Den var också som ett skämt med överkokt uppvärmd pasta, grönsaker från burken och hälften lök. (Kyckling fanns inte att få till eftersom alla andra sallader var färdiggjorda på morgonen) Den enda fördelen med den mot buffén var priset (65 kr kontra 100 för vuxenbuffé) och att det faktiskt fanns grönsaker. På buffén fanns det inte en enda grön grej. Kålsallad var det närmsta man kunde komma.

Här hade det varit så lätt att bara komplettera med lite körsbärstomater (som jag såg fanns i köket) ett par till grönsaker och så lite bättre kvalité på maten. Det hade höjt upplevelsen mycket! Eftersom detta ställe också ligger lite utanför själva staden är man rätt beroende av caféet om man inte har egen mat med och det är synd att det är så dåligt.

En sak till vi tänkte på var att caféet ligget väldigt o-mysigt och skramligt mitt på en trappavsats. Det hade också varit bra med lite fler saker för barnen att titta på där medan de vuxna åt upp. Eftersom man fixat till detta i entrén hade man säkert kunnat få till det i caféet med.

Efter att ha gjort fler experiment kom vi tillbaka till caféet för att dricka kaffe och äta glass. Det fanns också andra bakverk men vid detta laget hade vi lite gett upp om caféet och valde alltså GB’s färdiga glassar. Vilka var ok förutom storebrors som helt klart var smällt och sedan fryst igen. Kaffet var ok, kostade 18 kr och påtår ingick. Dock ingick inte kaffe i lunchbuffén fast den alltså kostade 100 kr för vuxen.

Medan de vuxna drack kaffe och åt upp sina glassar skickade vi barnen till legohörnan där de kunde bygga och pausa lite från allt stim. I den fanns megalego, technic duplo och en jätteback med kapplastavar. Här satt barnen länge och byggde och för de vuxna fanns stolar och ett litet bord, perfekt för den sista kaffeslurken.

I detta hörn var det betydligt mindre hightech än resten av stället och både smutsigt och slitet men vi tyckte ändå att det var superbra att det fanns. Mycket bra att ha något ställe där man kunde vara med utan att vara i skolåldern och där småbarn faktiskt kunde göra något.

Storebror var helt tagen av allt technic duplo, som vi aldrig sett innan och hade gärna stannat här hela dagen.

Men vi gick vidare till stationen och utställningen om kraftverk och energi. Lillsyrran roade sig med att klättra runt och storebror ville veta vad det stod på allt. Dock var förklaringarna om hur ett kraftverk fungerar på så låg nivå att det mest var frustrerande. Vår vetgirige femåring lät sig inte imponeras. Här fanns också flera stationer med bilar som det var en del kö till. Inget var i tillräckligt låg nivå för lillsyrran och jag var lite frustrerad över att man inte tänkt på de små. Det hade varit så lätt att bara sätta fram en bilbana och några småbilar så hade alla kunnat vara med.

Körsmulatorn var det kö till trots att det var mycket lite folk, och när vi kom fram i kön var den på tok för stor för storebror som ändå är 118 cm lång.

Det fanns en mörkrum där man skulle släcka lampor i ett spel, femåringen provade men var frustrerad för att det fanns två lampor som satt så högt att han omöjligt kunde nå.

VR-spelstationen öppnade och vi hade turen att vara först på plats. En jättegullig personal hjälpte storebror så han kunde spela trots att han aldrig gjort något liknande. Hon var så snäll och hjälpsam och fick allt att verka lätt och roligt. Precis rätt person på rätt plats! I denna del var det jättebra gjort med massor av ritexperiment man kunde pyssla med om det var kö och böcker att läsa.

Hade man bara lagt ner ett par böcker riktade till de små hade alla i familjen kunnat delta.

Papperstillverkning provade vi också till allas förtjusning. Den ska man dock se till att göra tidigt i besöket eftersom pappret ska torka minst 2 timmar i torkskåpet. Sedan fick man ta med det hem!

Toaletterna hann vi besöka nästan alla under vårt besök. Jag reagerade på att det inte fanns skötbord på en enda och inget barnanpassat alls. På andra ställen avsedda för barn finns ofta en låg toa, lågt handfat, pall för att nå, potta eller andra sådana lösningar för att underlätta för småbarn och deras föräldrar. Här fanns alltså inget. Det märktes att stället är till för skolbarn och bara öppet för småbarn under semestern. Ändå tänker jag att semesterfirarna måste vara en stor grupp och källa till inkomst?

Hade man tänkt till ordentligt hade det också varit fint att fixa till toaletterna med kugghjul, målade maskiner eller annat som relaterar till Kreativum. Det hade gett en genomtänkt känsla, något för barnen att titta på och gett en nu tråkig och sliten toa ett lyft.

På plan 1 gick vi rätt snabbt igenom Utställningen om kroppen saknade pallar så våra barn hade svårt att nå. Här var vi inte så imponerade av experimenten men jag tror att vi nog blivit lite bortskämda på andra ställen.

Rymdutställningen var inte så kul för våra små barn och ett par grejer funkade inte men hade ingen lapp om det.

I spelen på plan 1 var båda barn för små för att kunna spela. Shoppen var inte så rolig men bra att den låg lite vid sidan så inte barnen sprang in där hela tiden.

Efter att spenderat nästan hela dagen på detta ställe var vi ändå nöjda allihop. Båda barn hade haft roligt och vi vuxna tyckte att mycket var både fint, roligt och intressant.

Vi återvänder kanske hit om vi har vägarna förbi när barnen är i skolåldern, men då tar vi med egen mat!

En notis är att innan vi åkte dit försökte vi läsa på på hemsidan för att veta vad vi kunde förvänta oss och vilka tider som gällde. Då reagerade jag på att det var svårt att veta vilka dagar som gällde på sommaren?

Man inleder avsnittet om öppettider med att säga att det är öppet fre-sön och vilka tider. När man sedan ska berätta om sommartider står där bara tider och inte dagar. Här hade det varit så lätt att bara skriva mån-sön eller alla dagar för att göra det solklart vad som gäller.

Jag upplevde att hela vår dag på Kreativum genomsyrades av detta. Hade man tänkt ett varv till hade det kunnat bli toppen. Nu är det bra men inte riktigt hela vägen fram. Eftersom vi besökt ett flertal liknande ställen blir skillnaden tydlig. Dock tror jag verkligen att ett besök till Kreativum med sin skolklass är en riktigt bra upplevelse och skulle mycket gärna se att alla skolbarn fick gå hit!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se