Den undre havsvärlden
Annons
Reseberättelse:

Den undre havsvärlden

(Danmark, Hirtshals , Nordsøen Oceanarium)

Det största akvariet

Klumpfisken

Inuti valens skelett

En härlig sensommardag tog vi bilen till Göteborg och åkte därifrån färja till Danmark. Barnen var spända men lite morgontrötta, vi var 2 vuxna, en tonåring och 4 yngre barn i åldrarna 3-7 år. Målet för besöket var Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, ca 45 minuter med bil från Frederikshavn. Ombord på färjan passade vi på att äta frukost, sedan gick barnen tipspromenad och tittade på uppträdande med tumlaren Happy. Enda problemet på färjan var att vi var tvungna att vänta länge vid hissarna för att kunna ta oss ned till bildäck med barnvagn och rollator.

Att köra till Hirtshals gick relativt snabbt, vi stannade vid ett snabbmatsställe innan vi lämnade Frederikshavn så barnen var upptagna med att äta under tiden. Det var tur att vi köpte maten där, eftersom vi inte hittade något annat att äta längs med vägen. Det var lätt att hitta och inga problem med parkering när vi väl kom fram. Entréavgiften var 165DKK för vuxna och 90DKK för barn 3-11 år (gratis inträde för yngre barn).

Det var ganska folktomt inne på akvariet vilket verkligen uppskattades av oss alla, då barnen kunde gå runt lite på egen hand utan att vi tappade bort dem. Barnen var väldigt fascinerade av akvarierna precis innanför entrén, och tittade länge på de olika fiskarna. Tyvärr fanns ingen information på svenska, så vi vuxna fick försöka läsa om fiskarna och översätta för barnen när de hade frågor. Det fanns enklare barnaktiviteter med jämna mellanrum, detta uppskattade våra barn mycket!

När det började bli dags för matning av sälarna gick vi ut och satte oss på läktaren. Vi hade med oss mellanmål till barnen som de åt under uppträdandet. Tyvärr pratades bara danska och begränsat med engelska, så ingen av oss förstod så mycket av vad som sades. Detta var en besvikelse för oss alla, och eftersom barnen tröttnade på att sitta still gick vi efter en stund och tittade i glastunneln istället, där man kunde se sälar och andra djur simma ovanför huvudet på oss, det roade oss alla och vi gick runt där länge!

Därefter besökte vi akvariets lekplats, vi hade tur med vädret. Det första man kom till var en fiskebåt som kunde gunga och skvätta vatten. Man ställde enkelt in väderleksförhållanden (3 olika alternativ, det ”värsta” var orkanvindar), sedan  gungade och skvätte båten som om den verkligen åkte i orkanvindar. Barnen älskade verkligen denna båt! Och eftersom det var ganska tomt på folk kunde de åka så mycket de ville.

Övriga delen av lekplatsen var stor och genomtänkt, med havstema. Det fanns något för alla åldrar och det var ett bra ställe för barnen att springa av sig. Man får inte missa valskelettet längst bortanför lekplatsen, med en film om hur de ”obducerar” en strandad (död) val. Min 6-åring tyckte detta var mest spännande av allt på hela akvariet.

Nu var det dags att gå vidare till det allra största akvariet, där även en stor klumpfisk simmade runt. Det fanns en dykare i vattnet som matade djuren medan vi fick information om vad som hände i akvariet. Tyvärr var det även denna gång främst på danska (lite på engelska), så ingen av oss förstod riktigt vad som sades. Akvariet i sig var helt otroligt, men en massa olika fiskar, verklighetstrogen botten och den enorma klumpfisken! Även vid detta akvarium dröjde vi oss kvar länge, det fanns så otroligt mycket att titta på. Vi tog en massa kort och filmer, men man inser inte hur extremt stort och fascinerande det är förrän man själv är på plats, det är helt otroligt! Vi var kvar där tills vi var tvungna att åka. Jag är glad att vi sparade det enorma akvariet till sist!

På det stora hela rekommenderas ett besök på Nordsøen Oceanarium, trots att jag tycker att biljetterna är i dyraste laget. Åk gärna dit när det är fint väder, eftersom sälmatning och lekplats är utomhus. Det var inga problem med att ta sig fram med barnvagn eller rollator. Jag hade önskat att det talades svenska vid matningarna, så att även barn förstår vad som sägs och inte tappar intresset. Ett stort plus för barnaktiviteterna som var fördelade över hela området (även om en del tyvärr var på danska/engelska)! Klumpfisken är det som alla kommer ihåg av resan, den är otroligt stor och fascinerande, bara den är värt besöket dit!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se