Tykarpsgrottorna i Skåne
Annons
Reseberättelse:

Tykarpsgrottorna i Skåne

(Sverige, Hässleholm, Tykarpsgrottan)

Vi fick förmånen att göra ett besök vid Tykarpsgrottorna i Hässleholms kommun i Skåne. På vägen dit så pratade vi mycket om vad det var för slags grottor, hur de bildats och vad man hade använt dem till. Även om jag visste så lät jag barnen fundera och diskutera och var sen överens om att det skulle nog guiden berätta för oss. Jag hade varit inne på hemsidan innan och kollat upp tiderna för guidningarna och annan bra information - som tex att det endast var 8 grader i grottorna och därför var bra att ha en tjocktröja med sig.

Vi kom i precis lagom tid, så vi hann med ett toalettbesök innan det var dags för vår guidning. Barnen tyckte det var så spännande att få gå neråt, ner under marknivå. Där nere fick alla varsin lykta som var de enda ljuskällorna som fanns. Guiden var duktig och pratade på ett lättsamt sätt som passade både barn och vuxna.  I grottan fanns det kvar rekvisita från två barnfilmer, Ronja Rövardotter och Rubina och dödskalleskatten - vilket imponerade på barnen. Det var lite häftigt när det blev lågt i taket och i slutet av guidningen fick de som ville bege sig in i en lite mindre tunnel, där det ryktades om att Tomten höll till, så här man passa på att berätta vad man önskar sig, men om man inte varit snäll så kunde man välja en annan väg för annars fanns risken att man skulle bli fasthållen av tomten, alla barn tog tunneln och de flesta vuxna valde den andra vägen.

Barnen tyckte att grottan var spännande och hade många frågor, bland annat om de små hålen i golvet - vilket enligt guiden var dropphål. Guidningen varade ca 35-40 minuter vilket är ganska lagom när man har barn med - hade jag varit själv hade jag gärna gått längre. Men jag funderar absolut på att komma hit på deras julmarknad,

 

Efteråt tog vi en titt i souvenirshopen och barnen valde varsin fossil och några fina stenar, och jag som sparar på magneter köpte en magnet med en hajtand och en som det stod Tykarpsgrottorna på.

 

Vi tog även en glass som vi satt utanför i parken och åt. Där fanns massor av bänkar och stolar för de som hade medhavd fika eller för de som köpte fika och ville sitta ute istället för inne. Till barnens förtjusning så fanns där även två hoppborgar dit barnen begav sig efter att glassen var slut och jag fick sitta och ta det lugnt en stund. Här fanns även en camping för de som är långväga ifrån.

 

Så summa sumarum - mina 10-åringar gillade besöket. Jag tycker att det är ett bra alternativ till temaparker mm om man är sugen på att göra något annat. Själva besöket tar inte så lång tid, men om man känner för att få ner pulsen så kan man stanna där en stund extra, ta en fika/glass, låta barnen hoppa i hoppborgarna tills de tröttnar medans man som förälder får möjlighet at sitta bredvid en stund och ta det lugnt.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se