Tykarpsgrottan - en spännande sommarlovsutflykt
Annons
Reseberättelse:

Tykarpsgrottan - en spännande sommarlovsutflykt

(Sverige, Hässleholm, Tykarpsgrottan)

i grottan!

Fika!

Förväntansfulla!

En måndag styrde vi kosan mot Ignaberg utanför Hässleholm för att besöka Tykarpsgrottan, vi består av Mamma Karolina (vid tangentbordet), pappa Andeas och barnen Oliver 10 år och Elise 9 år. Vi väljer alltid måndagar som utflyktsdag om vi kan när vi ska hitta på något eftersom det nästan alltid är mindre folk då.

Barnen var peppade på ett besök i underjorden! Tykarpsgrottan är strängt taget inte en grottan utan en nedlagd kalkgruva med gamla gruvgångar som sträcker sig långt under jord. 

Allt detta och jättemycket mer om hur det gick till att bryta kalksten fick vi veta av vår gulliga guide Alice som guidade runt oss i gruvan. Man får inte ströva runt på egen hand vilket känns väldigt rimligt när man kommer ner och ser alla mörka gångar åt alla håll. 

Nere i grottan är det 8 grader varmt året om så man behöver ha en jacka med sig. När man kommer ner så delas det ut lyktor att lysa med och sedan är det dags att upptäcka alla slingrande gångar. Något ställe är det lite lågt men nästan överallt kan man gå rakt, jag trodde jag skulle känna mig lite klaustrofobisk men det bara spännande. 

Barnen tyckte det var väldigt imponerande med de filminspelningar som har varit i grottan, den mest kända är Ronja Rövardotter där grottan fått agera Skalle-pers Ölkällare. Det är precis spelats in en ny barnfilm i grottan "Rubina och dödskalleskatten" som släpps under sommaren, den blev vi nyfikna på och kommer att kolla in så fort den kommer. 

Om barnen tyckte filminspelningar och berättelser om att Tomten bor i en grottgång var spännande så var det mer intressant för oss vuxna att höra om hur det gick till i gruvan när man bröt kalken, vilka arbetsförhållande som folk arbetade under på den tiden, allt var INTE bättre förr...

Turen i gruvan tar ungefär 45 minuter, tiden går verkligen snabbt! När man kommer upp igen blir man förvånad av både ljuset och värmen! 

Efter grotturen blev det ett fika besök på det lilla cafét som ligger i anslutning till grottan och en titt i shoppen. Fikat var supergott och vädret fint så vi kunde sitta ute och de snabbfikade barnen kunde hoppa hoppborg medan vi fikade i lugn och ro :)

Tykarpsgrottan är inte en heldagsaktivitet men det är väldigt trevligt att kombinera med exempelvis ett besök på någon av stränderna i Sölvesborgstrakten! Vingtertid hålls det julmarknad i gruvan vilket vi funderar på att besöka, låter jättemysigt.

Elise tyckte så här om grottbesöket: Jag tyckte att för att det var jätteroligt att få veta saker om forntiden och fossilerna. Jag tror att det är bäst för de som inte är mörkrädda.

Oliver tyckte så här om grottbesöket:Det var jätteintressant att få veta alla saker om grottan och alla filminspelningar. Det var jättespännande att gå runt och se alla fossiler och att få veta att det hade varit ett hav där innan. Det var kul att hoppa hoppborg!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se