Testfamilj på Kreativum!
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj på Kreativum!

(Sverige , Karlshamn, Kreativum Science Center)

Många spännande stationer!

Stationer från ”vad människan utvecklat” och Kreapark

Framtidsönskan

Kreativum får högt betyg och är väl värt ett besök en regnig sommardag!

Vi åkte till Kreativum Science Center i Karlshamn som testfamilj, och fick en härlig halvdag med många experiment och bus!

Det var min mans och barnens första besök på Kreativum. Jag har varit på Kreativum tidigare, dock var det för väldigt många år sedan - spontan gissning runt 15 år!  Vissa delar kunde jag fortfarande känna igen, medan andra har tillkommit.

Barnen på 4 resp 7 år hade jätteroligt - och även vi vuxna! Där finns utmaningar och experiment för i princip alla åldrar, även om vi kände att det var lite smärtgräns för 4åringen. Hon var lite frustrerad över att hon var lite kort i rocken för att kunna göra vissa grejer, särskilt när man vill kunna själv! Optimal ålder skulle jag säga ligger runt 7-11 år ungefär, beroende på vad man vill få ut av besöket, men även 4åringen var mycket nöjd med dagen och fick lekt och testat massor!

Våra barn är lite för små för att förstå allt de gjorde, men det väcker ändå en nyfikenhet och de var mycket roade över att testa och se vad som hände i alla de olika stationerna. Ett stort plus är de olika interaktiva spelen där man exempelvis skulle plocka de olika beståndsdelarna för att få skogen att växa eller sortera avfallet rätt. 

Rymden är spännande, och vår stora tjej var mycket intresserad av all fakta om planeterna, men här tappade lilla tjejen intresset ganska snart och ville vidare. Men när hon fick sitta med radiostyrda båtar eller försöka lasta timmer var hon ytterst nöjd! 

Allra bäst var de experiment som hörde till ”Vad människan utvecklat”. Det är den största avdelningen, och vi hann faktiskt inte ens med att testa allt! Där var några stängda stationer och några vi i efterhand insåg att vi helt enkelt missade - i jakten på barnen som var typ överallt och helt lyckliga av det smörgåsbord av lek som låg framför dem. Här hittade barnen sina absoluta favoritstationer - dragkampen för den stora tösen och små ”bilar” som fick fart av rörelse för den lilla tösen. Såpbubblorna var också poppis, även om såpan nog kunde varit lite snällare blandad så det hade varit lite lättare att få det att hålla. Vi vuxna var också roade av dragkamp och bilar, men även av de olika reaktionsförmågestationerna.

Generellt är Kreativum ett härligt ställe för hela familjen! En del stationer börjar bli lite slitna och en allmän uppfräschning skulle nog vara på sin plats - men det är ingenting som barnen bryr sig om. Jag saknade lite enkla, barnanpassade förklaringar till stationerna som vi som föräldrar hade kunnat få stöd från för att kunna förklara vad som händer rent vetenskapligt på ett enkelt sätt. Det är mycket positivt att med experiment och lek skapa intresse och förståelse för viktiga frågor som energi, klimat och vad jorden ger. Det sistnämnda är en avdelning på Kreativum som är väldigt rolig, men som absolut skulle kunna vidareutvecklas och göras större. 

Vi ser fram emot ett nytt besök på Kreativum om några år när barnen är lite större, och kanske att man då också hunnit vidareutveckla vad jorden ger, energistationerna och jordens klimat - som minst sagt ligger i ropet. 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se