En dag på Experimentarium 2019
Annons
Reseberättelse:

En dag på Experimentarium 2019

(Danmark, Köpenhamn, Experimentarium)

Hamnen och Under huden på Plan 1

Vattenlek på

Vi åkte över till Köpenhamn och Experimentarium en varm julidag då fick nöjet att uppleva Experimentarium som testfamilj. Vi är en familj med två vuxna och två barn - Luna (7 år) och Evin (4 år) och samtliga är väldigt intresserade i naturvetenskap och teknik - så detta var vi väldigt spända på! 

Vi parkerade bilen utanför och klev in i byggnaden - och impades av den fina kopparfärgade spiraltrappan som leder upp till de olika planen. Inne på plan 1 möttes vi av "hamnen" - en stor interaktiv hamn med båtar som fraktar varor (bollar med symboler) mellan Danmark och Asien. Båda barnen var fascinerade och ville gärna prova på precis alla "uppgifter".

Luna som kände till begreppet "CO2" hängde länge kvar vid fraktval-stationen och jämförde de olika utsläppsmängderna. På små monitorer kunde man välja olika fraktsätt för olika varor som skulle fraktas. Det fraktades ständigt "varor" ovanför oss i luften med hjälp av flera genomskinliga tunnlar som skulle symbolisera lastbilsfrakt och flygtransport. Den interaktiva delen av frakten bestod av fraktbåtar som barnen kunde lasta på i ett land och köra över atlanten till Asien och lasta av där. Här var Evin och Luna i en halvtimme och körde fraktbåt och fick sedan hjälp att läsa på monitorn med att sortera de nyanlända varorna så att de kunde transporteras vidare till rätt destination. 

Efter den första höjdpunkten så fortsatte vi till utställningen "under huden" som med hjälp av interaktiva stationer med monitrar och spel visar oss hur kroppen är uppbyggd och fungerar. Uppskattningsvis bäst för barn mellan 6-10 år. Luna fascinerades av den stora anatomiska modellen med uttagbara organ. Vi utförde styrketest och hopptest. Sansetunnelen (Sinnestunneln) var en tunnel man skulle känna sig fram delvist i mörkret och testa alla sina sinnen. Barnen tyckte den mörka delen var skrämmande först - men Luna som var äldst var lika nyfiken som mörkrädd så att vi fuskade lite i tunneln och lyste upp med telefon - och resten av tunneln var väldigt intressant. 

Den interaktiva Biograf var en annan kul upplevelse (barnen hade lite problem med att förstå danskan men det gick ändå). Filmen är interaktiv (väggar, tak och golv visar bilder) och man är med och uppmanas att göra rörelser under hela föreställnigen. Evin älskade denna!

Puls torget (stationer som man ska klara av som ett lag) var det enda vi hoppade över helt då det var kö på många stationer och barnen nog var lite för små för att kunna klara av flera av dem. 

"Stranden" var den sista delen på plan 1 som var spännande för mindre barn (ca 3-7 år). Den innehöll många vattenexperiment med olika båtar där man kunde leka med vatten och fascineras över strömmar, vågor och ljud. 

Efter de första 2 timmarna flugit förbi blev vi lite hungriga och gick upp till kaféen och köpte lite mat här innan vi gick ut på takterassen för att äta glass, njuta av utsikten och leka ännu mer på den stora "bygglekplatsen". Viktigt att tillägga är att det även fanns ytterligare två avdelningar inomhus där man kan äta medhavd matsäck. 

Vi hade två timmar och så mycket kvar att se! Barnen var forfarande väldigt spända på att fortsätta upptäcksfärden genom Experimentarium och vi kom till plan 2 där vi började med idéverket - intressanta uppfinningar och gick vidare till cirkusinspirerade experiment innan vi kom till höjdaren BUBBLERIET. Där gick vi in och lagade stora såpbubblor och stora såpbubbeltunnlar. Här fanns även en "byggplats", en interaktiv lekplats lite likt hamnen å plan 1. Mest för barn mellan 3-7 år. Här var vi också en god stund och lekte. 

Vi ville också undersöka utställningen "Body Worlds" med plasticerade hudlösa kroppar som var fixerade i olika positioner. Även om denna utställning kan vara lite läskig för några barn så är den ändå väldigt spännande att få uppleva. Speciellt för alla som är det minsta intresserade av kroppens anatomi. 

Avslutningsvis undersökte vi "miniverset" som är avdelningen för småbarn (0-5 år) och här fanns olika stationer bland annat en gård och ett sjukhus. Det senaste var favoriten då där var gosedjur som man kunde röntga för att upptäcka benbrott och för att därefter "gipsa" och placera i sjukhussängar. 

Vi tyckte att Experimentarium var ett spännande och unikt science center, där man väldigt lätt kunde vara en heldag. Den rekomenderade åldern hade nog enligt oss varit 5 år och uppåt - för då får man mest utav upplevelsen. Men även yngre barn kan ju tycka att många stationer är kul och väldigt givande. Våra barn pratar fortfarande dagligen om upplevelserna där! 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se