Annons
Reseberättelse:

Julita Gård och Pettson och Findus

(Sverige, Julita, Julita Gård)

Söndagen den 16juni packa vi in familjen i bilen och drog vidare ifrån Kolmården på vår lilla Sverige turné, målet med dagen var Julita Gård och Pettson och Findus. Nyfikna och spända kom vi fram till Julita Gård lagom till de öppna.

Vi anmälde oss och fick en muntlig genomgång vad som fanns var i parken och vad man kunde göra.
Nytt för i år var bl.a. en lekstuga för alla barn i storlek som ett vanligt hus. Tur var väl detta ...för döm av vår förvåning...Pettson och Findus var inte där.

De finns bara i parken mellan 17juni- 11aug, snacka om besvikelse. Detta går att läsa i det finstilta på deras hemsida under öppettider och priser. Här kan man önska sig en tydligare information.

För övrigt är det lite oklart när det är högsäsong. Parken är öppen kl. 10-17 juni-augusti. Övrig tid på året 11-16. Men man betalar entré för vuxna maj-september 120kr/vuxen. Barn 0-3 år går in fritt hela året. Vilket även andra barn gör upp till 19år, förutom perioden då Pettson och Findus är i parken, 17juni-11aug då kostar det 50kr/barn.

Vi trodde i alla fall att Pettson och Findus var på plats under maj-september då det är entré för vuxna denna perioden, men att det mellan 17juni-11aug även hade uppstyrda familjeprogram i form av små sketcher som spelas ifrån böckerna vissa tider på dagen. Så detta var en liten besvikelse för oss.
Nog om detta!

Väl inne i parken har man Pettson och Findus gård direkt till höger vilket är toppen då man kanske har små barn som inte orkar gå så långt. Här var givetvis öppet så man kunde leka och titta runt på gården vilket våra barn uppskattade enormt.

Vi vuxna uppskattade att caféet i parken låg alldeles intill så vi kunde fika medans barnen lekte. På andra sidan caféet låg sedan denna enorma lekstugan, mer om denna senare.

Våra barn älskade att springa runt på Pettson och Findus gård och leta upp murklor och andra små spännande ting som de har på sin gård.

De reflektera inte så mycket över att huvudpersonerna själva inte var på plats. En annan fördel för oss just idag var att det inte var så mycket folk. Så vår minsta grabb på 1 år kunde springa runt fritt utan att få höra nej hela tiden av en eller annan anledning.

Efter en god kopp kaffe och fika paus och en massa spring på barnen. Var vi redo att ta oss an parken.

Vi bestämde oss för att följa Greta den 14åriga flickan som levde och jobbade på gården på tidigt 1500-tal. Det finns en promenad med uppdrag och berättelse till där man kan följa hennes spår i parken. Kul aktivitet för barnen och ett mycket bra sätt att fånga barnens intresse för andra delar av parken utöver Pettson och Findus gård och samtidigt få in lite historia och då och nu. Våra två tjejer tyckte detta var mycket kul och intressant.

Vid olika stationer fanns det sedan olika uppdrag som Greta lämnat för barnen att göra. Pionträdgården är ju fantastisk i sig vid orangeriet.

Men efter en stunds äventyr i parken och halvvägs igenom den, var vi alla trötta och hungriga. Nackdelen var då (ganska stor nackdel) att inne i parken fanns bara caféet med smörgås och fika. Här fick man då gå ut genom entrén för att få äta något mer matigare antingen på värdshuset (som är väldigt dyrt) eller på BBQ snabb matstället, där det endast finns några få sittplatser ute.

Man kom givetvis in i parken igen, men att gå fram och tillbaka tar ju lite tid framförallt om man har barn med sig då, pga detta hann vi t.ex inte med museumet om arbetet på gården din födelsedag och jordbruket.

Här hade det ju varit sååå mysigt och trevligt om man istället kunde haft möjlighet att köpa sin egna picknick korg, på caféet vid Pettson och Findus gård (tema Pettson och Findus kanske köttbullar, pannkakor, en termos kaffe och saft), och kunna ta med sig i parken och sätta sig var man vill. Här finns ju så många mysiga miljöer.

Efter att ha gått runt i parken och upplevt dess alla olika miljöer och haft följt Greta på hennes väg så avsluta vi i lekstugan bakom caféet. En lekstuga som heter duga. Här finns allt, lägenhet, snickarbod, ko att mjölka, affär m.m.

Summa summarum en lyckad dag och trevlig miljö som vi gärna besöker igen.
Med hopp om att Pettson och Findus är på plats och att en picknick korg med Pettson och Findus tema finns att inhandla.

Trötta och nöjda satte vi oss i bilen för att fortsätta vår färd mot Falu gruva och Tomteland.

Av: ()

Annons
Populära erbjudanden
Fri entré för ett barn per betalande vuxen på Åbergs Museum
Gratis Fun Slush till barnen!
10% rabatt på hela sortimentet hos EkoLeko
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Kungsberget
Gästrikland
Blomsterparken på Jesperh...
Danmark
Skistar Sälen
Dalarna
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se