Fossiljakt, en höjdare på resan.
(Danmark, Faxe, Geomuseum Faxe)
Geomuseum i Faxe
Vi gjorde en heldag i närområdet och började med en utflykt till Stevns Klint, vilket är ett världsberömt ställe som finns med på UNESCOS världsarvslista. Därefter en tur till Koldkrig museet innan vi avslutade på Geomuseet i Faxe vilket var en riktig höjdpunkt.
Vi var med på en guidad tur, där man först fick en rundvandring inne på museet. En energisk guide berättade om den stora massdöden om hur kalken bildades och alla fynd som kunde göras nu. Hon var hela tiden på barnens nivå, och de hängde snabbt med i hennes berättelser även fast de var på danska och hon var mån om att förstå deras frågor. Det var häftigt att vi besökt Stevns klint tidigare på dagen då hon berättade om vad som hänt där med ett asteroidnedslag som orsakade bland annat den stora massdöden. Hon berättade om vilka djur som funnits förr i tiden och att även om man oftast hittade likadana fossiler flera gånger nu, så hände det ibland att man hittade något unikt, något som var ovanligt eller till och med något helt nytt. Om man hittade något som var helt nytt eller avvikande kunde man få det uppkallat efter sig. Hon visade upp olika fynd och barnen fick hålla bland annat i hajtänder som skickades runt. Även om det är ett ställe med många montrar med väldigt många små saker, så var våra barn med på noterna hela tiden och var intresserade av att hitta sakerna i montrarna som guiden talat om.
Vi skulle nu gå vidare till nästa etapp vilket var att hacka ut fossiler från kalkbrottet. Man fick var sin hacka och mejsel och sen började en vandring på ca 8-900 meter i ett otroligt vackert område. Den dagen var där dessutom ett bröllop som vi passerade, så där var dekorerat med tyger och blommor i den långa trappan ner. När vi väl kom fram till stället vi skulle vara på, sa hon att man fick man behålla så många fossiler man ville och gav oss var sin påse. Våra barns ögon sken. Detta var verkligen den bästa aktiviteten på semestern. Man fick hacka efter fossiler. Man fick välja att hacka ut dem från berget eller att ta stenar som redan låg på marken för att se om man kunde hitta något. Jag tror egentligen våra barn tyckte det var roligast att bara få hacka, så det tog en liten stund innan de kom in i att det fanns fossiler i stenarna. Ett av barnen i vår grupp hittade ganska snabbt något som var ovanligt, så guiden var intresserad av detta. Men vi kunde hela tiden komma och fråga henne om vad det var vi hittade. När tiden med guiden var slut fick vi fortsätta hacka om vi ville. Så vi stannade en stund, sen gick vi tillbaka och njöt av utsikten. Vi var där på en solig dag med blå himmel och det kändes som att man var i ett helt annat land med landskapet som fanns framför oss.
Att tänka på: Det kan vara bra att ha en ryggsäck med sig att bära alla fossiler i om man har lika stenglada barn som vi. Ha oömma kläder, både kläder och skor blir fulla av kalk. Tag med vattenflaskor. Var mätta innan ni börjar på turen, det finns inget när man väl är i kalkbrottet och det är en bit att gå tillbaka för att hämta saker om man skulle glömt något. Trist att hamna i en blodsockerdipp där, varma dagar gassar solen rakt på en. Man kan ta med matsäck och äta utanför museet, där det finns lusthus man kan sitta i. Det finns en restaurang bredvid museet men då det var bröllop där den dagen, hittade vi en Pizzeria i centrum mitt emot museet som hade jättegod mat. Men där fanns även en livsmedelsbutik om man vill köpa och äta i lusthuset. Det fanns även bord och bänkar på vägen ner till kalkbrotten, samt den gräsyta där bröllopet var är utmärkta ställen att äta sin medhavda mat och låta barnen springa av sig. Detta är dock inte ett ställe att ta med sig en barnvagn.
Av: marlenekjellman (2019-11-17)