Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
KronoCamping Böda Sand » Med Barnsemesterkortet får ni 20% rabatt på boendepriset om ni bokar minst en veckas ca...
Barnkalaset.se » Med Barnsemesterkortet får du 15% rabatt på hela sortimentet!
Borås Djurpark » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på entrén! Kan ej kombineras m...
Fler erbjudanden »
 » Kryssning

Resa runt i Australien

Australien har ett välutbyggt transportnät. Greyhoundbussar kör över hela landet och med ett busspass kan man gå av och på nästan var man vill.

Förutom bussar går även tåg från de flesta större städer med möjlighet till båda första och andra klass. Självklart finns det även sovkupéer. Australien är dock stoooooort - en tågresa från kust til kust (Sydney - Perth) tar ca tre dagar och en bussresa ännu längre. Därför kan det vara skönt att flyga de längre sträckorna, speciellt om man har små barn med på resan.

Man kan självklart även hyra bil. Eller husbil om man vill ha boendet med sig på vägen. Campingplatserna håller generellt hög standard med många faciliteter, och de flesta har en bra belägenhet.

Flyg
Ibland är det en fördel att flyga i Australien på grund av de stora avståndena. Flygsträckorna omfattar i stort sett hela landet och både första och andra klass biljetter kan köpas. Priserna varierar och det finns ofta möjligt att köpa flygpass, vilket är ett ganska billigt alternativ.

Tåg
Dessutom går det tåg till och från de flesta större städerna med möjlighet till både första och andra klass. Tågen är i bra skick och det går att få en sovkupé. Det är viktigt att reservera plats på längre sträckor, detta kan göras upp till sex månader före avresa. Den enda tågsträcka i Australien som är från kust till kust går ifrån Sydney till Perth och resan tar ungefär tre dagar.

Tågpass
Ska man resa mycket tåg lönar det sig att köpa ett tågpass exempelvis Austrail Pass som gäller på flera tåglinjer i hela landet. Det finns även andra varianter att välja mellan beroende på hur stora område man tänkt resa genom.

Tågpassen gäller endast för utländska turisteroch gäller för sex månader från inköpsdagen. Mer info finns på Railaustralia.com.au.

Buss
Australien har ett välutbyggt busstransportsystem och bussarna är både ett billigt transportsätt och i allmänt i bra skick med komfortabla säten och aircondition.

Busspass
Bussarna kan man kliva av och på som man önskar för att själv kombinera sträckor och möjlighet att se och göra det man helst vill. Många sträckor går över natten vilket gör att man både sparar pengar på boende och tid. Det finns både busspass för olika områden samt kilometerpass som brukar vara populära bland de som backpackar.

 

Bilkörning
Fördelen att hyra en egen bil till familjen är att man då är helt oberoende av tider att passa och kan stanna var och hur länge man vill längs vägen. Nackdelen är självklart att det kostar lite mer samt att man inte kan avverka streckor på natten på samma sätt som med buss eller tåg. Eller ja, det går bra att köra på natten också men någon gång måste ju familjens chaufför sova.

Körkortet: I Australien krävs det ett körkort som är på engelska. Detta löser de som har ett vanligt svenskt körkort idag genom att skaffa ett internationellt körkort. Det är i princip bara en engelsk översättning av ens befintliga körkort och det utfärdas av flera olika aktörer, bland annat Motormännen.

OBS! Som svenskt medborgare behöver man både ha sitt internationella körkort och sitt svenska körkort med på resan för att få lov att köra bil i Australien.

Biluthyrning: Att hyra bil i Australien är aningen billigare än i Sverige och det finns möjligthet att hyra bilar i alla större städer för personer som fyllt 21 år. Ett internationellt och ett nationellt körkort krävs.

I Australien kör man på vänster sida av vägen och ratten sitter på den högra sidan av bilen. Ta tid på dig att lära dig vanliga trafikregler och lagar innan du reser. Reglerna är ganska lika i hela Australien men se ändå till att du lär känna de speciella trafikreglerna i den delen av landet ni kommer att befinna er i.

Hastighetsgränserna varierar, med i regel 50km/h eller 60km/h inne i städerna och 100km/h eller 110km/h på landsvägar och motorvägar. Flera stater har ett system med vita skyltar som sätter hastighetsgränsen och gula skyltar med rekommenderad hastighet för en viss sträcka.

Hårda lagar gäller för rattonykterhet och alla i bilen måste ha säkerhetsbälte på sig. Man får självklart inte köra för fort och inte heller över heldragna mittlinjer.  Det är förbjudet att använda handhållen mobiltelefon under körning. Australiensiska poliser har rätt att samla in böter direkt på stället. Se till att alltid få ett officiellt kvitto på sådana betalningar från polisen som skriver ut boten.

Bilbarnstol: Enligt australiensisk lag måste passagerare under 7 år sitta i en lämplig bilbarnstol. Passagerare 7 - 16 år måste sitta på bilbarnstol eller med bältet korrekt fäst och anpassat. Olika lagar gäller för olika regioner så dubbelkolla med biluthyrningfirman vid bokning och/eller upphämtning av bilen.

Husbil
I Australien kallas husbil för campervan och är ett smidigt sätt att uppleva Australien tillsammans med familjen och utforska den storslagna naturen på egen hand.

Campingplatserna håller generellt hög standard med många faciliteter, och de flesta har en bra belägenhet. Om du inte väljer att parkera ute i naturen. Du får en vägkarta och ett informationshäfte när du hämtar bilen.

Priserna varierar beroende på period, storlek och utrustning i bilen. En tumregel för husbilspriserna är att lägsäsong är i maj/juni och högsäsong från mitten av december till slutet av januari. Mellan dessa perioder varierar priserna mycket.

Tips: Beställ husbilen redan hemma i Sverige. Det är mycket populärt att hyra en husbil så det blir lätt utsålt.

 


 » Relaterade artiklar
Resa runt i Australien
Australien har ett välutbyggt transportnät. Greyhoundbussar kör över hela landet och med ett busspass kan man gå av och... Läs mer »

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se