Testfamilj av Framtidsmuseet i Borlänge
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj av Framtidsmuseet i Borlänge

(Sverige, Dalarna, Borlänge, Experimentmuseum, prova, testa, pilla.........)

Ut från rutschkanan kommer Elias flygandes.

Tänk att få krypa in i en såpbubbla!

Med GPS:en inställd på JussiBjörlingsväg 25 åkte Andersson/Strand bestående av Maria, Kennet, Isak 9 år o Elias 4,5 år samt faster Linda 30 år för att testa, prova o pilla! Trots GPS var det inte lätt att hitta dit:-( men in kom vi till slut.
Framtidsmuseet var indelat i olika områden
 
* Rymden
* 1895 en framtidsversion
* Akustik/Optik (Ljud o Ljus)
* Natur, djur o vår kropp (Biologi)
* Energi
 
Vi betalde extra för att skicka faster, pappa Kennet o Isak på en 45 minuters föreläsning om rymden o stjärnbilder i ett pyttelitet planetarium.
 
I rymdrummet har vi känt på hur det är att studsa på månen, sett hur tunga vi är på de olika planeterna o åkt rutschkana.
1895 års framtidsversionsrum rusade vi igenom. Lite nostalgi för gamlingar men fullständigt ointressant för barnen.
Akustik o Optikavdelningen var den klart bästa. Här har det pratats baklänges i en apparat, skrikits i ljudmätare, spelats på olika "instrument", settt dig själv som andra ser dig, ritat spegelvänt. stått innanför en såpbubbla, tittat på synvillor o lustiga speglar m.m
 
Biologirummet bjöd på en inblick i hur ett björnide o en myrstack ser ut. Man kunde även krypa genom fiskarnas o bävrarnas värld, experimentera på våra fem sinnen, titta i mikroskåp, testa sin styrka m.m
 
I energirummet kan du testa på att pumpa vatten för att sedan släppa det genom ett vattenhjul, kolla hur långt din matkasse åkt, prova på solceller o se vilket transportmedel som är bäst för vår miljö. Ville du se på bio var det bara att cykla igång filmen.
En flygsimulator fanns även att tillgå.
 
Framtidsmuseet erbjuder även experimentverkstäder där bland annat datastyrt lego används som arbetsmaterial. En glasverkstad finns även att tillgå för bokade grupper. Tyvärr är detta inget som en "vanlig" besökare kunde testa.
 
Mina barn 4,5 o 9 år hade väldigt kul de tre timmar vi var där. Att få prova, röra o skrika inspirerar o uppskattas alltid. Förhoppningsvis har de lärt sig något även om det mest var kul.
Som fysiklärare är jag lite kluven till syftet. Är tanken att det bara ska vara kul eller ska de lära sig något oxå? Saknade personal ute i de olika rummen som kunde förklara för de som var där. Lite tråkigt var oxå att flera av experimenten inte fungerade eller att beskrivningarna var bristfälliga.
Att ta dit en klass för att experimentera när du läser de olika områdena inom fysikens underbara värld är  en bra möjlighet.
 
Museét klarar inte många insläpp då värmen o den dåliga luften drar ner experimentlusten samt att det är kö till att få pröva.
För att gå på toaletten måste du lämna muséet o fika fanns inte alls såvida du inte ville köpa en muffins.
 
Vi rekomenderar ett besök på Framtidsmuseét i Borlänge!
 
 
 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se