En dag på framtidsmuseet
Annons
Reseberättelse:

En dag på framtidsmuseet

(Sverige, Dalarna, Borlänge, Framtidsmuseet)

styra raket med snöre

göra el

väger på solen

Vi hade planerat ett besök på framtidsmuseet på den dag som visade sig bli den varmaste dagen på året så här långt. Det var ganska varmt och kvavt där inne men vad gjorde det. Vi hade vunnit fribiljetter till museet men ville även passa på att besöka kosmorama planetatium så vi fick lägga till 100 kr för två vuxna och två barn. Det var ett spännande föredrag på 45 minuter där Ulrika(som verkligen kunde det hon berättade om), på ett intressant och bra sätt berättade om rymden och på det kupolformade taket visade bilder samtidigt som hon pratade. Det var i längsta laget för 6 åringen som tyckte att det var lite kul där inne. 8 åringen tyckte det var ganska roligt men även där blev det lite myror i kroppen men ändå intressant. Barnen ska nog vara lite äldre eller väldigt intresserade av rymden för att trivas med att sitta still i 45 minuter och lyssna.
Museet är indelad i olika utställningar. Den nyaste är Energi. Trist nog var det redan saker som inte fungerade fast den nyss blev invigd. Därför drog jag ner betyget ett snäpp. Man kunde göra el med hjälp av en vattenpump( det gillade ungarna skarpt), tävla om vems gubbe som steg fortast genom att skapa vindkraft med hjälp av en hårfön. Jätte kul. Jag vann! Titta på vad det kostade genom att välja mellan bad- dusch, glödlampa- lågenergilampa, stand by-avstängd mm, cykla för att skaffa el så man kunde titta på film( den slutade fungera när vi skulle prova). I entren var utställningen På spaning i rymden - från Galileo till månhopp", kan du hoppa på månen, få din vikt på andra planeter, se jorden och månens rörelser i ett stort tellurium. Där hoppade barnen flera gånger. Ett av favoritgrejerna. Jag kan konstatera att det är tur man inte bor på solen för där väger man mycket. hihi
Man kunde även se olika ljus och ljudvågor, röntgen, micro,mfl. Man kunde kolla med värmekamera hur varm/kall man är på kroppen.
Lyfta olika mjölkpaket för att se hur tunga dom är på olika planeter.
Mitt i utställningen finns en uppskattad rutchkana också. Bara för barn.
Det finns en del som handlar om hur det såg ut förr också, väldigt spännande och lärorikt.
Det finns ett björnide där man kan krypa in och titta på en liten film om björnar. spännande!
Man kan lukta på olika saker och gissa vad det är, titta inne i kroppen och plocka bort och försöka sätta ihop alla organ igen. Det är lätt att något blir över då får man börja om.
Man kan gå en känselbana i mörkret om man vågar, skrika så högt man kan och se hur högt man kommer på sifferstapeln. Mamman vann otroligt nog.
Testa hur stark man är i händerna. Man tar i så man får ont bara för att vara starkast.
Testa att hålla i ett cykelhjul som snurrar och försöka vrida det åt sidan och känna centrifugalkraften. Häftigt!
Det finns så mycket att prova på så det är väl värt pengarna.Det finns mycket mer än vad jag kommit ihåg att skriva.
På frågan vad som var roligast svarade 6 åringen allt utom planetariet, 8 åringen hopp på månen, skrika i röret, spela på ljudorgeln som blue man group och tråkigast var att åka hem.
Vi vuxna hade också en rolig dag.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se