En härlig dag på Universeum
Annons
Reseberättelse:

En härlig dag på Universeum

(Sverige, V. Götaland, Göteborg, Universeum)

Silkesapa

Dinosauriemöte

Under vattnet

Vid elvatiden första lördagen i augusti steg vi innanför dörrarna på Universeum. Killarna (mina söner 9 och 10 år) var "eld och lågor" när de själva, med sina inträdesbiljetter, fick ta sig igenom ingångsautomaten. Med snabba kliv tog vi oss fram till trappan som skulle leda oss upp i byggnaden.....och där höll det på att ta stopp. 10-åringen lider av höjdskräck och att beträda den smala, öppna trappan krävde 10 minuters övertalning. Det finns ett stort hissystem men då även hissarna glider upp och ned helt öppet var detta aldrig ett alternativ. Till slut och med ett krampaktigt tag kring min hand ilade vi upp till andra våningen. Det ångrade han inte. I det stora rum som doldes inne i byggnaden fanns mängder av redskap att utforska - Explora. I en kardborredräkt kunde barnen kleta sig fast mot en vägg, i ett stort nät kunde de klättra likt en spindel, på en hinderbana kunde de springa ikapp med en kackerlacka, och det fanns många fler roliga och aktiva redskapsstationer. På samma plats fick de också bygga sin egna superhjälte. Genom att läsa på om olika egenskaper varelser på jorden har valde de vilka superkrafter deras superhjälte skulle få. Både lärorikt och spännande.

När vi var nöjda på detta våningsplan smet vi över till regnskogen. Små silkesapor hoppade omkring, fiskar plaskade och fåglar flaxade. Miljön var verkligen regnskogslik. Det enda som störde helhetskänslan var alla barnvagnar som föräldrar släpade upp och ner i stentrapporna, så gott som alla bar sina barn så de tomma vagnarna hade passat bättre i kapprummet på undervåningen.

Genom regnskogen tog vi oss upp ytterligare ett våningsplan - Kalejdo. Där fanns ett krimlab som vi såg fram emot. Men i våra ögon blev det en flopp. Många av montrarna var trasiga och andra var svårbegripliga. Vi smet snabbt vidare till rymddelen och klämde och kände på lite olika, riktiga prylar från rymdskepp. Den här våningen var inte alls lika rolig som den under så ytterligare en våning avancerades snart via regnskogen.

Nu kom vi upp till Universeums takterass. Den tillfälliga utställningen som fanns där bestod av rörliga dinosaurer i naturlig storlek. Killarna tyckte de var tuffa och då vi lyckades tajma en guidad tur fick vi även veta lite om vad vetenskapen har kommit fram till angående dinosaurer. På takterassen fanns det en liten enklare grillrestaurang. Det såg gott ut och priserna var inte helt avskräckande men då vi trodde att Universeum var slut nu valde vi att vänta med att äta tills efter besöket. Det visade sig vara en tabbe, för Universeum var inte på långa vägar slut.

Åter inne i regnskogen såg vi en karuselldörr längst upp i hörnet. Väl innanför öppnade sig en hel värld av terrarium och akvarium. Fiskar och reptiler i en aldrig sinande skara. Varje gång vi trodde oss ha sett allt dök det upp ytterligare ett rum med något spännande att beskåda. Vid det jättelika hajakvariumet lyssnade vi på en guide som berättade om fiskarna och vid plattfiskarnas tank blev vi nedstänkta med vatten av en sällskapssjuk rocka. Universeum fortsatte sedan ända upp till taknocken där den exotiska fiskvärlden avslutades med svensk flora och fauna. Nu hade vi nått världens ände.

Fem timmar efter att vi hade inträtt i Universeum vimlade vi mycket nöjda, via presentshopen, ut på Göteborgs gator igen.

Tips
Lämna barnvagnen hemma
Var mätt eller ät på Universeum
Ta del av de guidade turerna

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se