En aktiv dag på Borås Science Center Navet
Annons
Reseberättelse:

En aktiv dag på Borås Science Center Navet

(Sverige, Borås, Navet)

Vad händer om jag vevar här?

Hur ska soporna sorteras?

Snyggast i stan!

Fick några testfamiljsbiljetter till Navet och tyckte det passade bra att åka dit för att se vad som hänt sedan ombyggnationen förra året. Det visade sig att det fanns mycket gammalt kvar men även mycket nytt. Oavsett om man går dit för första gången eller för tionde gången upplever jag att det alltid finns något nytt att upptäcka eller utforska. Är inte lätt att ge en heltäckande beskrivning av Navet eftersom det finns så väldigt många olika saker där av de mest skiftande slag. Ska dock försöka mig på att berätta om några av sakerna.

Jag hade med mig min mina barn på 10, 7, 6 och 1 1/2 år samt deras morfar och vi fick alla en mycket trevlig dag. Det finns en enda, men mycket viktigt regel på Navet och det är att man inte får ha händerna i fickorna. Med detta menas att man verkligen får röra vid allt och att man ska prova och experimentera så mycket man bara kan. För en liten ett och ett halvt åring var detta lite extra spännande då hon ofta blir stoppad när vi är iväg och hon vill pilla på allt.

 

Miljö och energi

På nedervåningen handlar mycket om miljö, energi och konsumtion. Man kan låtsas åka buss, utforska hur stor miljöpåverkan maten vi äter åsamkar, sortera sopor, se hur en reningsverk och diskmaskiner fungerar, utforska vatten och en hel massa andra saker.

Barnen fastnade en lång stund i en hörna som visade vilka material olika kläder var tillverkade av. Det roliga här var att få klä ut sig och bli fotograferade.

Att få pumpa och hälla med vatten lockar de flesta barn och liksom många andra blev vi rätt så blöta innan vi lämnade vattendelen.

 

Meccano

På andra våning finns en stor meccanoavdelning där man kan bygga själv eller koppla ihop och/eller styra redan uppbyggda modeller. Det finns knappar och spakar lite överallt som gör att man kan plocka upp kulor och se saker röra sig vilket fascinerade både liten och stor.

 

Reaktionstest, rymd,flygplan mm

Sen fick vi spegla oss, leka inbrottstjuvar, testa reaktionsförmågan. Rymdrummet bjöd på den alltid lika roliga flaskraketavfyrningen där det gäller att fylla en pet flaska med luft och träffa rätt i drakens mun. Tjejerna vek även några flygplan som kastades från den höga kastrampen, minstingen grejade med maxamecet och äldste killen försökte flyga flygplan. Förstod först inte alls hur han skulle göra men efter lite instruktioner från en i personalen gick det betydligt lättare.

 

Matematikpalaset

Längst in på övervåningen ligger Matematikpalatset där man på olika sätt får utforska matematik. Man kan leka affär, bygga modeller av olika material, lösa kluriga uppgifter och spela en massa olika matematikrelaterade spel.

 

Hela dagen behövs

Jag kan rekommendera att man kommer till Navet redan när de öppnar klockan 11 om man vill hinna med "allt" eftersom man det är lätt att fastna på många ställen och det inte är svårt att fylla alla fem timmar som man har till förfogande om man är kvar till stängningsdags. Man ska dessutom inte vara rädd för att fråga personalen vad syftet är med de olika sakerna eller om man ser någon sak som man inte riktigt förstår vad den är till för. Det finns nämligen inte instruktioner till alla saker så det kan lätt hända att man råkar missa något intressant utan att veta om det.

 

Mat

Ska man orka med en hel dag så kan man behöva stoppa i sig något att äta. Det finns ett litet cafe där man kan handla enklare fika  eller så kan man gå ut och äta för att därefter komma tillbaka på samma entrebiljett. Det är även tillåtet att ta med egen matsäck som man kan äta i cafét eller ute på "bryggan"

 

Vad saknas?

Det enda tråkiga med att besöka Navet som privatperson är att man inte får ta del av alla de spännande teaterföreställningar som skolelever och förskolebarn får vara med om i samband med sina besök. Dessa ger en intressant introduktion till de olika temaområdena och väcker på ett bra sätt barnens intresse för de olika aktiviteterna. Hade därför önskat att man vid ett par förutbestämda tidpunkter kunde få se några av dessa i samband med sitt besök.

 



 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se