Lärorik dag på sommarlovet
Annons
Reseberättelse:

Lärorik dag på sommarlovet

(sverige, Lund, Vattenhallen science center)

En lite kyligare dag denna varma sommar åkte vi till Vattenhallen i Lund.

Vi blev väl omhändertagna och rundvisade innan vi slog oss ner vid ett bord för att fika lite innan vi startade med alla aktiviteter. Det gick bra att ha egen matsäck med och jag och Linnea 16 åt, men Sara 11 hade inte alls tid att äta. Här skulle klättras på den digitala klättterväggen. Linnea och Sara lekte en lång stund tillsammans vid klätterväggen och då det inte var någon anstormning av folk så kunde de hålla på tills de var klara.

Sedan gick vi vidare in i  hallen och upptäckte spännande saker. Just nu var temat kroppen och vi fick se hur en magnetröntgen, CT och skicktrönten visar hur kroppen ser ut innuti på olika sätt.

Det fanns många olika saker att pröva och klurigheter att knäcka. En guid visade hur vatten och luft kunde byta plats i två flaskor som var sammansatta genom att snurra på flaskorna så att det bildades en virvel. Vi fick se kväve som var flytande och som blev gas. Alla fick vara med och ge förslag på vad som skulle kunna hända i de olika experimenten. Allt gick i lugn takt så alla hann tänka och klura lite.

Det var ett vattenfall där man skulle försöka utvinna så mycket energi som möjligt genom att bygga med olika klossar i vattnet. Där blev det en liten tävling mellan Linnea och mig. Då passade Sara på att gå och klättra lite till på den digitala väggen. Det var inte större än att jag kunde känna mig trygg med att de rörde sig lite fritt utan att jag gick bredvid hela tiden.

Även jag som vuxen kunde få stanna upp och fördjupa mig i en och annan utmaning eller läsa på skyltar till olika stationer.

Mitt på dagen var vi på en föreställning i planetariet som handlade om stjärnor. Det var en upplevelse att se stjärnhimlen ovanför huvudet och att få följa med ut i rymden och titta närmare på stjärnor som föds, lever, dör och föds igen.Sedan fanns det ju de mystiska svarta hålen och höra om alla de kollosala avstånd som det handlar om i vår galax, Vintergatan. Det var mycket fakta i filmen och när vi kom ut var vi lite småtrötta i huvudet. Vi fick ta en liten fika igen och så fortsatte vi med experiment och fick nya aha upplevelser.

Värmekameran gav upphov till ett och annat skratt då vi såg att Linneas näsa inte alls var lika varm som våra. Vi målade oss med is och såg att det satt kvar väldigt länge. Ett jättestort pussel av byggklossar fick avsluta vår dag i Vattenhallen. Sara vill dit igen redan nästa helg. Linnea och jag håller med henne att hit kan vi mycket väl tänka oss åka igen. Ett mysigt ställe med mycket trevlig personal. Vi var där i ca 5 timmar och hade vi orkat så hade vi kunnat stanna där längre för vi hade ändå inte hunnit göra allt... 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se