Utflykt i underjorden
Annons
Reseberättelse:

Utflykt i underjorden

(Sverige, Hässleholm, Tykarpsgrottan)

Ingången till grottan

Caféet

Besöker man en fladdermusgrotta dricker man så klart fladdermust!

Som skåning är det lite pinsamt att aldrig ha varit i Tykarpsgrottan tidigare men det beror antagligen på att det ligger lite avsides och vi sällan har vägarna åt det hållet. Men nu fick vi chansen som testfamilj och alla tyckte det var en riktig höjdare.

Vi styrde kosan till mot Tykarp en solig fredag i början av augusti. Det skulle dröja en stund innan det var dags för besöket i grottan så vi slog oss ner och fikade i det trevliga lilla caféet. De har ett litet men fullt tillräckligt sortiment av kakor och smörgåsar. Intill caféet finns även en souvenirbutik. Det var inte mycket folk trots att det var mitt i semestertider – i vår grupp var vi ca 20 personer, de flesta vuxna.

Innan rundvandringen, som pågår 11 meter under jorden, fick vi varsin liten lykta att lysa med i mörkret. Sen gick vi runt i den svala och fuktiga grottan och guiden berättade om fladdermössen som bor i grottan, arbetet i gruvan (här bröts kalksten förr i tiden) och så klart Ronja Rövardotter (scener ur filmen är inspelade här). Miljön är vacker och mystisk och alla tyckte det var väldigt spännande. Rundturen tog ca 45 minuter, lagom tyckte barnen men själv hade jag gärna stannat där en stund till.

En varmare tröja och bekväma skor rekommenderas - det är kallt i grottan och underlaget kan vara slipprigt.

En utflykt till Tykarpsgrottan är jättetrevligt men eftersom det inte tar så lång tid och – åtminstone för vår del – är ganska långt att köra kan jag rekommendera att man kombinerar med något annat i trakten. Vi fortsatte till Denningarums gård med efterföljande bad i vackra Lursjön och fick en härlig dag i Göingebygden. 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se