Navet Science Center
Annons
Reseberättelse:

Navet Science Center

(Sverige, Borås, Navet)

Vår familj består av mamma, pappa, tjej på 12 år, kille på 9 år samt en tjej på 5 år. Under sommaren 2015 besökte vi Navet i Borås som testfamilj. Jag hade inte så stora förväntningar på detta uppdrag eftersom jag inte är så intresserad av experiment och matterelaterade uppgifter. Dock tänkte jag att det troligtvis skulle vara intressant för barnen. Vi kom dit efter lunch och vi blev väl mottagna av personalen. De förklarade att Navet bestod av två våningar och gav oss tips på vad vi kunde börja med. Vi gav oss iväg in i rummen på nedre plan. Där fanns det en massa spännande saker att titta på. Barnen fick bland annat se hur det ser ut inuti en diskmaskin när den körs, vilket även jag tyckte var intressant. De fick lära sig om generatorer och hur man genom att cykla kan få en elektomagnet att fungera.  Många andra experiment fanns det också som handlade om naturkrafter. Vi fick också lära oss om återvinning och återbruk.

På nedervåningen fanns också ett rum med vatten och genom att veva och dra i olika spakar kunde man se hur vattenkraft fungerar. Min man som är dykare kunde även förklara på ett tydligt sätt hur en dykarklocka fungerar genom att titta på hur luften förändras när den trycks ihop under vattnet. Detta tyckte framförallt min 5-åring var intressant.

På ovanvåningen stötte vi först på en massa mekano. Det fanns grävmaskiner och andra maskiner som alla var byggda med mekano. Detta tyckte alla barnen var kul. De skulle flytta en magnetisk kula och släppa den i en bana så att den rullade iväg. Här stannade vi en lång stund eftersom barnen tyckte att detta var skoj. Det fanns också en hel del mekano som föreställde olika attraktioner, bland annat ett Pariserhjul. Genom att trycka på olika knappar kunde man få dessa attraktioner att röra på sig. Detta var spännande!

Lite längre bort kunde man lära sig att såga, borra och slipa en liten träbit. Detta tyckte framförallt min 9-åriga kille om.

Man kunde med hjälp av tryckluft skjuta upp en raket. Personalen var hjälpsam och visade och förklarade vänligt så att barnen själva kunde fixa detta så småningom. Detta gillade de också jättemycket. 

Genom att göra ett experiment med en plastpåse kunde man även lära sig hur en luftballong fungerar.

Gick man sedan vidare så kom man in i en matematikverkstad. Här kunde man spela olika spel, leka butik och arbeta kreativt med matematiska problem. Vi fastnade vid något som kallades för ”Brysselkuberna” en lång stund. Detta tyckte alla tre barnen var intressant men efter en stund tröttnade de två minsta.  Den 12-åriga tjejen skulle nog kunnat stanna hur länge som helst här, men vi hann inte stanna längre.

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att vi var väldigt nöjda med vårt besök på Navet! Vi hade inte så stora förväntningar när vi åkte dit men vi tyckte att besöket var förvånansvärt bra. Det fanns mer att göra än vad vi hade förväntat oss och det fanns saker som alla tre barnen tyckte var intressanta och roliga. Vi var inne på Navet i ungefär tre timmar men man skulle lätt kunna lägga ett par timmar till där. Det som också var bra var att det fanns lite fika att köpa men om man ville gå ut för att exempelvis äta lunch eller något mer mättande så kunde man göra det. Man fick ett klistermärke på tröjan och då kunde man gå in och ut hur man ville. Navet låg centralt i Borås och det fanns parkeringsmöjligheter i nära anslutning.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se