Lärorik dag på Vattenhallen Science Center
Annons
Reseberättelse:

Lärorik dag på Vattenhallen Science Center

(Sverige, Lund, Vattenhallen Science Center )

Vår familj fick möjligheten att besöka Vattenhallen Science Center i Lund för en dag. Bussen stannade precis utanför! Hur smidigt som helst! Det var ett härligt ställe med härlig uppfinnaranda och forskningsinriktade aktiviteter för små och stora vetgiriga och nyfikna. En liten entré med butik, där alla hade råd att köpa något. Glass fanns också till försäljning.

Under sommarlovets sista dagar besökte vi detta fantastiska ställe med en sjuåring och en elvaåring som med stor fascination tog sig an experimenten. Även Farmor och Farfar gjorde oss sällskap denna dag så det var verkligen för alla åldrar och alla var mer än nöjda. Här får man en introduktion till vetenskap på ett lättsamt och intressant, lättillgängligt sätt.

Det fanns flera olika hållpunkter under dagen med föreställningar och experiment. Fantastisk personal och en rolig begivenhet för flera timmar men alltför trångt om plats till alla besökare vilket gjorde att inte alla experiment och föreläsningar gick att genomföra som planerat även om personalen gjorde sitt yttersta för att lägga till så att alla skulle kunna få vara med.  Troligen har utflyktsmålet fått sig en extra skjuts och fler besökare då de haft personal som experimenterat i Sommarlovsmorgon på SVT så att ryktet om stället spridit sig vilket ju i sig bara är positivt men vi var inte helt beredda på det när vi tog bussen hit denna dag på sommarlovet.

Lärorikt om kropp och knopp  –hur ser kroppen ut inuti, hur fungerar den, hur utför man en operation och hur röntgar man. Det finns dockor och maskiner och en massa olika sätt att lära sig mer om detta.

Man fick också prova sina olika sinnen. Känna, dofta, se, lyssna på ljud och veta mer om hur våra sinnen fungerar.

Allt man kan tycka är spännande! Om luften, elektricitet och oss själva. Protoner och neutroner med blixtrande resultat.  Några ur personalen visade ett experiment med ström. Det fanns en Digi-Wall att utforska en klättervägg av annorlunda slag.

Barnen kunde röra sig fritt och upptäcka. Barn och vuxna kan engagera sig tillsammans och prova på de olika momenten där det också ges rikligt med information i skriven text för att kunna förstå och förklara.

Det fanns mängder med olika experiment både inne i lokalerna och på gården utomhus. 

Experiment med stora såpbubblor som man kunde rymmas i själv med hjälp av långa pinnar med snören på.

Utomhus fanns också vattentankar med små båtar av aluminiumfolie som man gjorde själv där man lade i spik efter spik. Så fick man prova på bärkraft genom att lägga vikt av metall i och se hur mycket det krävdes för att sjunka till botten. Detta tyckte alla var mycket roligt! Blev ju lite som ett tävlingsmoment.

Ett annat prova-på-moment var att bygga av pinnar/stavar enligt beskrivning, eller göra en egen ritning att följa.

Vi fick också tillverka eget slajm att ta med hem vilket var väldigt kladdigt, färgglatt, roligt och poppis. Trångt runt byttorna dock då det var så många besökare som ville prova. 

Vi var på en härlig föreläsning om åska med dunder och brak och effekter som smällare och rök. Och så valde vi även att gå på Planetarie-förevisning om planeter och stjärnor, rymden, planeter som var oändligt lärorikt och väl genomarbetat och presenterat i filmform inuti en kupol med himlavalv. Man tappade tid och rum och följde intresserat ljud och bild. Den i sällskapet som var minst med mest spring i benen var lite otålig mot slutet. Planetariet är inrymt i övriga lokaler men man måste lösa en extra biljett och det var olika förevisningar vid olika klockslag under dagen. Helt klart värt en extra slant!

Lokalerna var fräscha och trots trycket med besökarantal var även toaletterna i fint skick. Vi hade lite fika med oss men hittade ingenstans att sätta oss med den så vi köpte en glass istället på plats. Tror säkert att det hade varit lyckat med lite försäljning på plats av dricka och fika.  Man blir ju ganska varm av att klättra om kring, samt att det var mycket folk.

Personalen var välkomnande och vi fick väldigt bra bemötande, samt att de med mängder av besökare försökte fixa och trixa så att alla skulle kunna få möjlighet att gå på föreläsningar och så. De utökade med fler tider och startade upp med fler extra-experiment runt omkring.

Det är en anläggning i mindre format men kopplat till vetenskap och verkligen intressant och roligt för alla åldrar utom kanske de allra yngsta. Man kan prova, klura och lära sig och umgås på ett fint lärorikt sätt. Vi var så nöjda och rekommenderar detta utflyktsmål varmt!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se