Från prärie till savann i bil eller buss
Annons
Reseberättelse:

Från prärie till savann i bil eller buss

(Danmark, Givskud, Givskud Zoo)

Lejon

Dinosaurier

Kamel

Ta sig runt

Vi reste från Helsingborg efter frukost och anlände Givskud Zoo en halvtimme efter öppning. Efter obligatoriskt biobrake (för att klara bilkön genom kassan) tog vi oss in i parken och parkerade på den första av de tre större zoner som parken är uppdelad i. Tanken är att man parkerar på parkeringsplatsen som ligger centralt i zonen och sen till fots besöker djuren i området. Sedan kör man bilen genom ett par av de fyra stora safariområdena för att ta sig till nästa zon. Har man ingen bil med sig går det alldeles utmärkt att gå genom hela parken, men då bör man komplettera med en tur i safaribussen för att inte missa en massa djur, där ibland parkens stolthet, lejonen.

Klappa kameler och sila sand

Första området bjuder bland annat på elefanter, zebror och kameler. Framför allt kamelerna var väldigt sällskapliga och kom glatt fram till kanten för att bli kliade. I området finns även ett indianläger där barnen bland annat kan vaska guld. Guldet "smälts sedan ner" till en medalj. 

Efter att ha besökt alla områdets djur och aktiviteter var det dags att hoppa in i bilen igen för att påbörja safarifärden. Den startar på den nordamerikanska prärien med bland annat bison och vapiti. Efter nordamerika väntar den första av två savannområden. Här passade en av girafferna på att smaka lite på vår bil. Kan intyga att de har väääldigt långa tungor.

Världens farligaste djur

När vi anlände till område 2 var det hög tid att få i sig någonting att äta. Tyvärr visade det sig att områdets enda matalternativ var en korvkiosk, som för tillfället hade slut på korv, och en glasskiosk. Så det det blev till att muta barnen med glass för att orka med rundvandringen i området. Här fick vi stifta bekantskap med bland annat gorillor, apor (som man får gå runt inne hos) och även världens farligast djur - flodhästen. 

Efter att till slut ha fått lite korv i magen passade vi även på att promenera några miljoner år tillbaka i tiden för ett besök i dinosauriernas värld. Det här var höjdpunkten på dagen enligt vår 4-årige son. Här träffar man massvis med olika dinosaurier från olika tidsåldrar. Och har man tur eller tålamod kanske man får se några av dem röra på sig.

Rovdjuren flockar sig

Åter till bilen för en tur genom de två sista safariområdena, och efter att i lugn och ro ha passerat bland annat noshörning och gnuer är det äntligen dags. Bakom höga stängsel med dubbla grindar bor de, lejonen. Vi hade lite otur och missade matningen, men dessa magnifika djur låg ändå väldigt nära vägen och vilade sig i solen. När vi passerade lyfte två av honorna på huvudet för att hålla koll på oss. Riktigt häftigt att komma så här nära vårt enda flocklevande kattdjur.

Dags för mat och lek

Efter lejonen kom vi fram till parkens tredje och sista zon. Här finns restauranger, souvenirer och en stor lekplats, men även möjlighet att klappa getter och besöka lantdjuren. Missa heller inte min personliga favorit, den röda pandan. Ser ni dem inte i hägnet? Titta högt upp mot trädkronorna. Där ligger de helst och latar sig hela dagarna.

Safaribussen

Vi avslutade dagen med en tur i safaribussen. Fördelen med att åka buss mot att åka bil är att busschauffören även är utbildad guide som delger massvis av intressant information om djuren man ser. Bussen stannar flera gånger i varje safariområden så att man ska hinna se och fota djuren medan de presenteras av guiden. Bussen gör även ett längre stopp vid zon två, så att man i lugn or ro ska hinna besöka djuren där. Nackdelen med bussen är att man inte lika fritt kan styra sitt besök, då man hela tiden har en tid att passa.

Bra att veta

Ta med mat - Maten som säljs i parken är genomgående snordyr och av medelmåttig kvalitet. Vår rekommendation är helt klart att ta med sig egen matsäck, då det finns gott om trevliga picknickplatser med bord runtom i parken. 

Kom i tid - Kön in i parken växer snabbt. Vårt tips att är komma redan när parken öppnar. Det är dock inga problem att hinna med parken på en halvdag även om man tar det lugnt hela tiden.

Nära Legoland - Parken ligger endast 20 minuter med bil från Legoland och Lalandia. Passa på att besöka dessa när ni ändå är i närheten.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se