En varm sommardag på Sommerland Själland (testfamiljsuppdrag)
Annons
Reseberättelse:

En varm sommardag på Sommerland Själland (testfamiljsuppdrag)

(Danmark, Nr Asmindrup, Sommarland Själland)

Junglesafari

Linbanefärd högt upp!

Lekplatstestande

I slutet av juli styrde vi, en familj bestående av mamma, pappa och tre äventyrslystna och aktiva grabbar i åldern 2 år, 5 år och 8 år, kosan mot Danmark och närmare bestämt Sommerland Själland för en heldag. Vi körde smidigt från Skåne via Öresundsbron till Nr. Asmindrup där parken ligger. Bor man i Skåne är det alldeles lagom avstånd för en dagstur. Entrén betalades redan när vi körde in på parkeringen vilket vi tyckte var väldigt smidigt då vi slapp krånglet med att visa åkband/entréstämplar vid attraktioner eller för att gå in och ut till bilen för att hämta saker. Väl inne i parken öppnade först ett område i form av lekplatsbetonade saker upp sig. Det fanns klätterborgar, studsmattor, trampoliner, rutschkanor och gungor. Vi valde dock att satsa på körande aktiviteter först och följde tågrälsen vi såg för att hitta till hållplatsen för sommarlandståget som kör runt parken. Vi tänkte att det kunde vara ett bra sätt att få en överblick över parken och dess olika områden och attraktioner. Dock fann vi att tåget stod still, obemannat och inga skyltar sa varken när det skulle gå eller varifrån. Vi letade upp en parkanställd som var lika frågande själv kring när tåget kunde starta..

Då det var en väldigt varm dag under högsäsongen med väldigt många besökare var vår förhoppning att det stora flertalet besökare inte skulle ha hunnit så långt in i parken än och därför styrde vi kosan mot området som låg längst in i parken. Vi var lite förvirrade över hur de olika områdena i parken var lokaliserade och gick fel ett par gånger, men efter lite kliande i huvudet, en senväg (tyvärr alltså inte en genväg) som inte skyltades hittade vi bort till ”Amazonas”. Detta område hade en sjö med olika sorters båtar man kunde ta sig fram med, men vi satsade istället på den styrande attraktionen ”Junglesafari”, en båttur med flottar som vi hittade. Den låg ganska gömd och såg inte så märkvärdig ut men bjöd på mer spänning än förväntat. Positivt var att vi alla fick plats tillsammans på en flotte och det gick i ganska lugnt tempo så även 2-åringen kunde uppskatta turen. För storebröderna var den största behållningen att man via en app på mobilen kunde styra olika skeenden under banans längd. De kunde styra vattenpistoler, kanonskott och vulkanutbrott via mobilen.

Efter denna tur var vi helsvettiga och eftersom vattenlandet ”Blå lagunen” nu öppnat ville barnen gå dit. På vägen mot vattenlandet såg vi att det varje dag var cirkusföreställningar i ett cirkustält på området, men då solen gassade rejält fortsatte vi med bestämda steg mot vattenlandet. Alla måste gå igenom ett hus där skor skall ställas av innan omklädningsdel och duschar tar vid. Väl där inne finns även skåp om man vill låsa in sina saker. Vi valde denna dag att ha tvååringen då det behövdes i sele (en rymmare av rang) men för de som hade barnvagn var det dock förbud mot vagnar på badområdet vilket kan vara bra att ta i beaktande om man besöker med små barn. Skåpen i omklädningsrummen krävde danska 10-kronor och växlingsmaskin fanns utanför. Stor trängsel men vi tog oss igenom de olika passagerna och möttes upp på badlandet. Denna del hade 8-åringen sett fram mot allra mest och hade svårt att hålla sig till tåls innan han fick testa de lite större vattenattraktionerna. Han fick således ta med sig pappan för att åka de båda forsfärderna ”Wild river” och ”Mega wild river”) medan mamman och de två yngsta barnen fick roa sig i barnpoolerna. Det fanns två små barnpooler med låg vattennivå och små rutschkanor samt en familjekana vilket passade tvååringen väldigt bra. Femåringen tröttnade dock ganska snabbt och var oändligt avundsjuk på storebror som fått gå iväg och åka de större grejerna. Därefter fick femåringen hänga på storebror och pappan för att åka forsfärderna med. I forsfärderna åktes det i ringar men systemet för att hämta ringar var lite märkligt då de hämtades ut på ena sidan av vattenparken (där ena nedslagspoolen fanns) men kunde sedan användas för båda forsfärderna (dvs även för den vars nedslagspool var på andra sidan). Detta skapade en del förvirring hos besökarna och vi fick flera gånger frågor om var ringarna fanns från andra som letade runt. Förutom barnpoolerna och de två forsfärderna fanns ett par vanliga vattenrutschkanor, en ”skumpbana” och ett fritt fall men tyvärr hade de djupa nedslagspooler. Det tyckte vi var lite synd som då inte kunde släppa 5- och 8-åringen i dessa banor eftersom den ene inte är simkunnig alls och den andra inte är särskilt simvan än. Förr var det vanligare med sådana här nedslagspooler men numera är det oftast utplaningspooler istället vilket vi hade uppskattat mer. Det var lite synd för hade det varit annorlunda hade vattenlandet varit riktigt bra. Nu blev utbudet något skralt. Bör tilläggas att det även fanns en vattendel med rutschkanor etc (”Splashland”) som var bra för yngre/mellan ålder men där vatten sprutas i hårda strömmar och strilar både uppåt och neråt från ställningarna vilket våra barn inte uppskattade. De älskar snabb fart och action men att få vatten rakt i ögonen…det gillar de inte!  

Vi kom precis i tid för att se sommarlandståget rulla in på stationen och medan tvååringen somnade i selen efter allt badande pustade vi ut medan vi åkte runt i parken. Vi hittade i och med det ”Silver city”-området och en liten frittfalls-attraktion testades. Där fanns även laserlabyrint som gick att prova, på tid. Vi stod länge i kö till en attraktion där det sedan visade sig att ingen körde och vi kunde inte få ngn information om när den kunde starta igen eller vad som var fel. Vi gick iställe till ”Minilegeland”, ett karuselland med barnattraktioner, främst för 2-5-åringar där flertalet karuseller startades av föräldrarna själva. Förfarandet var väldigt smidigt och ledde till både minskade köer och mer engagerade föräldrar. Tvååringen vaknade och han hade nog absolut största behållningen av detta område. Han åkte tåg, farfars bil, ”snurrkarusell” och flög elefanter och i och med att föräldrar själva startade karusellerna fanns möjligheten för barnen att sitta kvar och åka om igen utan att gå av (om det inte var väntande d.v.s.) så glädjen gick inte att ta miste på. Storebröderna gick till den lite större berg- och dalbanan som var ny för i år (”Rally88”). Förutom denna fanns även en loop men den hade tyvärr för långa längdkrav så den kunde inte testas. Det fanns även några slags radiobilar och en annan ”snurrkarusell” för äldre. Annars var utbudet för de som var runt sex år och äldre något fattigt på just karusellfronten.  

Nu var hungern och värmen påfrestande stor och humöret började dala lite för alla och en var. Vi såg att det fanns pannkakor som såldes och tänkte testa det. Det var den största pannkaka som barnen någonsin sett. Den serverades med choklad, sylt och glass och togs emot med blandat resultat med ett barn som åt för glatta livet medan det andra inte alls förstod glädjen med ”onormalt” stor pannkaka. Priserna var i linje med svenska priser, men med tanke på hur lite svenska kronan är värd blev det ju lite saftigare i prisväg ändå. Det gav oss iaf energi att orka ta oss an sista 1,5 h timmen innan stängningsdags. Eftersom 8-åringen uppskattade vattenlandet mest önskade han få hinna åka lite mer där och då badlandet stängde en timme före resten av parken tog mamman och 8-åringen en språngmarsch dit för att hinna åka, medan pappa samt 2- och 5-åring utforskade klätterborgar och rutschkanor. Nu var köerna korta.

Sista timmen tillbringade vi sedan i området precis innanför entrén där trampoliner, klätterställningar och rutschkanor fanns. Vi hittade även ett ”ljusspel” där barn kunde tävla genom att fånga lysande lampor på väggen. Laget som fick flest antal fångade lysande lampor vann. Detta engagerade många barn och det var kul att se hur snabbt alla fann varandra, oavsett språk och ålder. Vi vuxna, som trots att vi har mycket spring i benen och är aktiva rackare, kände att det var ganska skönt att få sitta ner i gräset och bara titta på. Vi åkte sedan hem trötta men nöjda! Vi sammanfattade dagen med att det var en trevlig park, med något för de flesta. På det stora hela var vi väldigt nöjda men ett litet minus för den dåliga informationen kring stillastående karuseller och att badlandet inte var så ”allround”. Våra barn hade alla någon del de kände var extra rolig – för tvååringen slog ”Minilegeland” med karusellerna högst, medan det för åttaåringen var badlandet. Femåringen var nog mest nöjd då han hade kul på alla ställen. Vi kommer gärna tillbaka en annan gång, men hellre en dag i juni innan semestertiderna drar igång (och kanske en dag som inte visar över 30 grader i skuggan….;))


Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se