6 portioner
Ingredienser
4 frysta smördegsplattor
3 syrliga äpplen
1 1/2 dl Crème Fraiche
4 msk farinsocker
1 1/2 tsk kanel
1 krm kryddnejlika
1 dl russin
Till pensling:
uppvispat ägg
Apelsingrädde:
2 dl Vispgrädde
1 apelsin
1 tsk vaniljsocker
1 krm kardemumma
ev florsocker
Tina smördegsplattorna. Kavla ut dem till en platta, ca 20x30 cm.
Sätt ugnen på 225º. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Blanda crème fraiche, farinsocker, kanel, nejlika och russin. Vänd ner äppelklyftorna. Lägg fyllningen som en sträng längs med degplattan. Vik ihop till ett långt, smalt paket. Pensla med ägg. Grädda ca 25 min.
Vispa grädden lätt. Riv apelsinskalet fint och pressa ur saften. Blanda det med grädden. Rör ner vaniljsocker och kardemumma. Smaksätt ev med lite
florsocker. Skär äppellängden i bitar och servera apelsingrädden till.