6 portioner
Passar lika bra att dubblera och trycka ut i en långpanna eller grädda som på bilden i små fina portionspajformar.
Ingredienser
pajdeg:
3/4 dl socker
125 g Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
Fyllning:
3-4 syrliga äpplen
50 g Svenskt Smör
1 dl mjöl
3/4 dl socker
Vaniljsås:
2 äggulor
2 dl Mjölk 3%
2 dl Vispgrädde
1 msk socker
2 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
Blanda äggulor, mjölk, grädde, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt såsen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Låt såsen kallna och vispa sedan ner vaniljsockret.
Sätt ugnen på 225°. Blanda ingredienserna till pajdegen. Tumma ut i smorda pajformar. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg ut dem i formarna. "Smula" smör, mjöl och socker och strö detta över äpplena. Grädda på nedersta falsen i 25-30 minuter. Kolla mot slutet så att de inte bränns. Servera pajen ljummen med iskall vaniljsås.
Vaniljsås: Blanda äggulor, mjölk, grädde, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt såsen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Låt såsen kallna och vispa sedan ner vaniljsockret.