Att resa långt med barn
Annons

Att resa långt bort med barn

Barn upplever ofta resmål på ett annat sätt än vuxna. Att resa med barn är roligt men ställer särskilda krav. Med bra planering går det oftast hur bra som helst.

Resa med barn
Sola försiktigt, håll extra uppsikt i trafiken (även på de stora barnen), drick mycket vatten och glöm inte att packa det viktigaste inför semestern.

Solskydd
Skydda barnen från solen med kläder med solskyddsfaktor.

Sola försiktigt

Solsemester när det är som mörkast i Sverige är en riktig energikick för hela familjen. Men tänk på att sola smart!

På vintern är vår hud extra känslig då det var länge sedan den utsattes för sol. I länder där solen är extra stark är det dessutom större risk att bränna sig. Tänk på att barns hud är känsligare än vuxnas och ta med ordentligt med solskydd eller köp speciella baddräkter med högt solskydd.

En keps eller solhatt är ett måste för både vuxna och barn. Solen är som starkast mitt på dagen mellan klockan 11 och 15. Då är det lämpligt att undvika solen. Passa på att göra en utflykt mitt på dagen eller vila i skuggan.

Läs mer: Sola smart »

Säkerhet i trafiken

På en del resmål kör de som tokar och stannar inte för gående, så håll barnen (även era stora barn) i händerna när ni ska gå över gator.

Säkerhetstänkandet kring barn i bil kan också se annorlunda ut än i Sverige, och du kan aldrig räkna med att det finns bilbarnstolar i taxi.

Hyrbilfirmor brukar ofta kunna ordna med bilbarnstol om man beställer i god tid. Till lite större barn kan du ta med en bilkudde.

Trafiken
På en del resmål kör de som tokar, så håll era barn i handen (även era stora barn) i händerna när ni ska gå över gator.

Ska ni åka på utflykter?
Små barn orkar sällan gå hela dagen och blir trötta av värmen. Ta med en hopfällbar paraplyvagn eller ta med en bärsjal eller bärsele om du har en baby.

Mygg och malaria

Ett problem på många exotiska och avlägsna platser, men mygg kan vara irriterande även om de är fria från malaria. Myggnät finns ofta på hotellen, men ta med ett myggnät till vagnen om barnet brukar ligga och sova i den.

Kloka tips från resvana

Föräldrar som reser mycket med sina barn kommer på enkla och bra knep som är värda att föra vidare. Här får du några av dem.

Reflexväst: Det blir snabbt mörkt i länder runt ekvatorn. En reflexväst gör barn väl synliga även på dåligt upplysta vägar. IKEA har billiga och bra reflexvästar till barn.

ID-armband: Ett obevakat ögonblick på stranden eller på en marknad och vips är de borta. Ett ID-armband sitter kvar även när barnet badar, ofta håller de hela semesterveckan. Skriv hotellets namn och ditt mobiltelefonnummer på, men inte barnets eget namn. Lägg även lappar med adress och telefon till hotellet i barnets väska och byxficka.

Restips
Om ni tar med flytväst och tex bilkudde på resan så är ett bra tips att lägga dem i vagnen när ni checkar in.


Mat och dryck
Härligt - gott, men se upp med kulglass som är en vanlig källa till bakterier. Glass i papper, som man själv tar ut glassboxar, brukar däremot gå utmärkt.

 


Planering
Det kräver kanske lite mer planering, men att resa långt med små barn går alldeles utmärkt!

Tips till dig som ska resa långt med baby »

Rena händer och nappar: Både stora och små barn upptäcker gärna sin omgivning med händerna. Det är lätt hänt att fingrarna sen hamnar i munnen. Det är extra viktigt att hålla händerna rena på utlandsresor för att undvika bakterier och magsjuka.

Ett paket våtservetter fungerar bra för tillfällen då vatten saknas, men handsprit från Apoteket är ännu bättre. Finns som gel i liten praktisk flaska.

Ta med många extra nappar för att kunna byta när nappen hamnar på marken. Koka napparna för att sterilisera dem ordentligt.


Mat för barn
Kryddor och nya ingredienser kan vara besvärliga för barn, men ofta finns ris eller andra mer neutrala rätter.

Välling är mycket svenskt och finns sällan att köpa utomlands, så ta med det hemifrån.

Barnmatsburkar finns men smakar inte som hemma. Det är skönt att ha några med sig i bagaget för utflykter och andra tillfällen då det kan vara svårt att få tag i mat som ditt barn gillar.

Ta med en matlåda som ni kan packa med russin, frukt och kex inför dagsturer och utrusta varje barn med en egen liten vattenflaska.

Glass: Tyvärr är glass en vanlig källa till bakterier och det finns anledning att vara försiktig med glasskulor. Glass i papper, som man själv tar ur glassboxar, brukar däremot gå utmärkt.

Bufféer: Varm mat som står framme blir snabbt dålig i varmare länder. Undvik att komma sent till buffén och hoppa över majonnäsbaserade såser. De stora researrangörerna är mycket noga med sina egna bufféer på konceptanläggningarna, men på lokala all inclusivehotell kan det vara mer risky.

Om diarré och magsjuka

Innan resan är det lämpligt att se över sitt eget och barnens vaccinationsskydd. Det är skönt att slippa få resan förstörd av magsjuka och diarré.

Vaccin mot kolera kan tas av barn från två år, men måste fyllas på efter sex månader. Helt enkelt för att barn behöver vaccineras oftare än vuxna.

Barn behöver mycket vätska: Om ni skulle drabbas av magsjuka på resan är det viktigt att tidigt ge vätskeersättning till små barn. Ta med vätskeersättning hemifrån, det finns att köpa på Apoteket och i en del mataffärer. Drabbas barn av diarré och magsjuka kan det dröja flera dagar innan aptiten återvänder. Ha tålamod och ge dem mycket att dricka.

Kom-ihåg-lista

 • Se över hela familjens vaccinationsskyddet. Läs mer »
 • Vätskeersättning
 • Extra nappar
 • Våtservetter
 • Paraplyvagn
 • Bilkudde
 • Reflexväst
 • Liten vattenflaska och matlåda
 • Välling och barnmatsburkar
 • Solskydd och hatt
 • ID-armband

Av: · · Senast uppdaterad 2019-11-05
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se