Annons

Backpacking i Vietnam med barn

Familjen Mertens - Nyberg från Göteborg gav sig ut på en riktig drömresa. Familjen består av mamma, pappa och flickor på 10 och 12 år. De hade tillsammans gjort öve 80 paket med leksaker, godis och ballonger att dela ut till gatubarn samt barnhemsbarn i HoChiMinh City samt på ön Phu Quoc.

Vietnam

Vi bokade reguljärflyg från Göteborg – Bangkok – Hochiminh – Puh Quoc  T/R. Vi hade med oss 2 stora ryggsäckar (våra kläder/snorkelutrustning mm) och 2 resväskor (leksaker till barnhem/gatubarn).

Hochiminhm (Saigon)

Vi landade i Bangkok och bodde hos thailändska vänner i två nätter innan vi fortsatte mot Vietnam. När vi kom till Hochiminh (Saigon) var det riktig trafikkaos. Vi var inte riktigt förberedda på det hela. :) Inget trafikvett alls – mopeder överallt! Vi fick veta att av 10 miljoner invånare, så var det minst 6 miljoner mopeder! Men vi såg ingen trafikolycka och de hade många gånger bara några millimeter tillgodo...

Vietnam
Poolbad på Princa Palace Hotel

Vietnam
Vietnameserna är ett mycket vänligt folk

Vi stannade i Hochiminh i 4 nätter. Första natten bodde vi på Elios Hotel (bokade första natten hemifrån) som låg bra till i District 1 (centrala city), men bytte sedan upp oss till Sunland Hotel då det fanns utomhus pool där.

Vi besökte bl.a Ben Than-marknaden som är överreklamerad = en riktig turistfälla. Det var mycket frustrerande att de var på en hela tiden – så fort man stannade för att titta på en sak så rusade de fram och lade fram 10 saker till och skulle pracka på en hur mycket som helst. Får du ögonkontakt med någon var det kört... Gå hellre någon annanstans än dit... Det räcker att man går några kvarter längre bort så kommer du till gatumarknader som är betydligt roligare att gå igenom.

Guidad tur med barnhemsbesök

Sedan åkte vi med en guidad tur ut på Mekongdeltat en heldag. Då besökte vi tempel, en vietnamesiskt familj där vi fick prova bl.a mekongwhiskey, en kött&grönsaks-marknad långt utanför city och sedan ett barnhem.

Vi hade med oss ca 30 kg i bara leksaker (2 resväskor) på resan och en del av innehållet tog vi med oss på den guidade turen (då vi visste att vi skulle besöka ett barnhem). Vi förklarade först för guiden att vi hade med oss väldigt mycket paket efter att vi hade åkt ut på Mekongdeltat. Det är nämligen inte lika lätt att besöka ett barnhem som det är i Thailand. Det är inte bara att mejla dem och säga att vi gärna vill komma på besök och överlämna kläder/leksaker.

Det är organiserat i Vietnam, så att besöka ett barnhem är inte lätt. Som tur var hittade vi denna guidade turen och läste om “besök på barnhem” som en punkt – och då nappade vi på det med en gång!

Flickorna fick själva dela ut paketen på plats och det var roligt att vi fick till det till slut. :) Vi överlämnade inte alla paket vi hade med oss, då vi sparade några för gatubarnen som vi delade ut på kvällarna runt hotellet i Hochiminh.

Den Vietnamesiska maten

Vietnams nationalrätt är nudelsoppan Phû – uttalas “Faah”. Mycket god soppa! Annars i stort sett så smakade inte den Vietnamesiska maten så mycket, om man skall jämföra med den Thailändska. Men de hade otroligt mycket goda grönsaker i rätterna, som man knappt visst vad det var. Vi upptäckte att vissa rätter inte passade oss alls och det var bl.a vegetariska vårrullar: de hade då en sallad där i som både luktade sur fisk och var absolut inte vår smak!

Annars tog vi ofta just friterade vårrullar till förrätt, doppas i fisksås (mycket gott!). Sopporna över huvud taget var goda och man hade många olika sorter att välja på. Fisksoppan var god, då det var mixat med olika fisksorter: bläckfisk, fisk, räkor, mm. Men som sagt, det smakade inte så mycket som man skulle kunna tro att det gör.

Den vietnamesiska ölen var god – i början. Efter någon vecka tyckte min man att den var smaklös och man började längta efter riktig öl... Men jag & barnen höll oss till smoothie – till allt! Underbart gott! Banan/ananas/vattenmelon/jordgubb/mix – smoothie. Väldigt uppfriskande och gott! Bara välja och vraka!

Mekongdeltat

Mekongdeltat är smutsigt och de är långt efter i sophanteringen än vad man är van vid. Det ligger sopor överallt. Ska man slänga något – så gör man detta i Mekongfloden! Det flöt omkring allt möjligt i floden...Ledsen. Men det luktade inte illa. Konstigt nog. Det bara flöt omkring. Vattnet var brunt och smutsigt, men vi fick veta att det var ett stort projekt på gång gällande avfallshanteringen.

Vietnam

Paradisön Phu Quoc

Då vi fick veta att ön Phu Quoc var vietnamesernas paradisö, så bokade vi upp de 3 första nätterna på ön via nätet, då vi skulle komma dit en torsdag och under helgerna brukade det ju alltid vara mer folk. Så vi bokade Paris Beach Resort – där var vi i stort sett helt själva. :)

Så vi hade bokat upp en family VIP-bungalow, beachfront. Den låg perfekt! Bungalow nr 5. Vi stannade där och mös och bara tog det lugnt efter de intensiva dagarna i Bangkok och Hochiminh. Vi hade hela poolområdet för oss själva – hela tiden! Lågsäsong och det går att pruta med hotellpriset (men lättast om ägaren ej är vietnamesisk). Vietnameserna har inte kommit till det stadie som thailändarna har  - “bättre att hyra ut för halva priset än inte alls”! I alla fall nu när resorten inte ens är fullbelagd....

Efter dessa tre nätter hamnade vi på (vår favorit), Cassia Cottage Resort. Underbart ställe! Vi bestämde oss för att endast bo på västkusten på ön då vi ville ha solnedgången varje kväll. Så vi bytte resorter som endast låg med någon km avstånd. Cassia Cottage hade ett lummigt och vackert ställe där allt var i tipptopp! Personalen var underbar, maten god, bungalowen modern och fräsch! Vi fick två bungalower med connection emellan. Bungalow 4B + 4C. Utsikt över poolen och en del av havet.

Vietnam

Efter Cassia tog vi oss några hundra meter norrut och hyrde en strandbungalow/rum på Orange Resort, nr 27. Väldigt nybyggd resort och man märkte att personalen var ny och oerfaren men det var väldigt charmigt. Engelskan överlag var väldigt dålig på ön, så det var ofta man blev missförstådd och man fick helt fel mat än vad man hade beställt – men man tog det med en nypa salt. :)

Här på Orange hade vi också poolen helt för oss själva. Vi tog varje morgon ett morgondopp i havet, sedan blev det poolen en stund, sedan havet igen och så avslutade vi gärna dagen vid poolkanten. Så alternerade vi varje dag – men i stort sett blev det fler timmar vid poolen än havet, då flickorna gärna ville leka i poolen. :)

Massage
Strandmassage bör man prova! Vi tog massage varannan dag på stranden och betalade ca 50-75 kr/person för 30 min. Flickorna tyckte om det lika mycket som vi vuxna. :) Men...det kan bli lite för mycket med allt “bankandet” på kroppen efter massagen. De gjorde det alltför länge. Vi fick prova oss fram till olika massörer. De som “bankade” för mycket gick vi inte tillbaka till.

Tips på restauranger

  • En underbar vietnamesisk familjerestaurang som man bara måste besöka är “Thu Phuong”, den ligger på gatan utanför receptionen till Orange Resort (ca 50 m därifrån).
  • Är man trött på ris/nudlar och vill äta en härlig god hamburgare, måste man besöka “Winstons´s Burger & Beer”. Fantastiskt goda!
  • En god lunch på stranden fick man på “Rory´s” (eller om man bara gick bort från stranden och in på tvärgator...)

Vietnam

 

Snorkelsafari, rundresor och nattmarknad

Vi bokade en snorkelsafari med “Flippers” som vi hörde var mer seriösa och noggranna med vart man åkte för att snorkla/dyka. Det blev då besök till öarna Turtle Island och Fingernail Island. Tyvärr är ön Phu Quoc ingen snorkel/dykö, så är man ute efter detta så skall man inte bege sig hit. Här är det sol & bad & äta gott som gäller...Så vi var lite besvikna på snorkelturen. Finns inte mycket att se...Några få färggranna fiskar, svårt att hitta snäckor, etc. Men av dessa två öarna ovan, så var Fingernail Island bäst.

Vi fick tips utav en vietnamesisk kvinna att hennes man gärna ordnar en rundresa på ön för oss om vi är intresserade. Och det var vi. Så vi bokade hennes man för en 4-timmars guidad tur runt södra ön.

För att bl.a besöka en pepparfarm, pärlfarm, vattenfallet i mitten av ön, Tranh Stream, fiskebyn i södra delen, An Thoi och sedan den berömda vita stranden, Sao Beach. Man kan boka honom via “Bean´s Tour”.

Vi besökta nattmarknaden i staden Duong Dong – en turistfälla – men sevärd.

Det var roligt att gå ut på kvällarna och besöka olika vietnamesiska restauranger. Likaså på lunchen. Gå bort från stranden och gå in på gränderna bredvid resorterna och ta en härlig god lunch – minst halva priset för samma maträtt som på stranden.

Vietnameserna är mycket trevliga och gästvänliga, men väldigt dåliga på engelska. De älskar barn och vår yngsta dotter som är 10 år, ville de gärna ta på och klappa och gärna nypa i kinderna. :)

Det finns inget speciellt att handla på ön. Vi kände att det var bättre att ta det på vägen hem när vi landade i Bangkok igen.

Shopping i Bangkok

På hemvägen stannade vi i Bangkok 1 extra dag för just bara shopping! “Prince Palace Hotel” – alldeles för stort och opersonligt, men skönt med pool efter en heldag shopping, innan den långa flighten hem. Bästa shoppingen var runt hotellet – kläder, kläder, kläder. Roligt att handla. Sedan ville vi ha mobilskal – då blev det några timmar i shoppingmall: MBK. Där fanns allt! Vi hann t.om fiskspa där! Mycket roligt! Man får räkna med att lägga några timmar där. Många våningar att gå igenom. :)

Då vi hade kvar ca 10 kg av alla leksakerna så fick jag tag i ett barnhem i Bangkok via nätet och frågade dem om de var intresserade av att ta emot leksaker som vi har kvar efter resan i Vietnam. De nappade och hämtade upp leksakerna på vårt hotell (vi hade tyvärr inte tiden att åka iväg och lämna över dem personligen). Föreståndaren till barnhemmet blev väldigt tacksam!

Slutkontentan

Den thailändska maten smakar betydligt mer. Vietnameserna är dåliga på engelska och det kan lätt bli missförstånd. Det är betydligt smutsigare i Vietnam än Thailand. Folket i Vietnam är lika vänliga som thailändare, men är lite mer skygga – troligtvis pga språket. Blir det Vietnam igen? Vi tror inte det. Nu har vi gjort det och vill gärna upptäcka andra länder. Nästa resa? Vi funderar på att lägga minst 4-6 dagar på norra Thailand med våra thailändska vänner och sedan någon vecka eller längre i Kambodja...Planera/önska kan man alltid. :)


Hälsningar
Familjen Mertens - Nyberg, Göteborg.

Vietnam


Av: · · Senast uppdaterad 2020-01-20
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2022 Barnsemester.se