Efter några dagar har barnen vant sig vid den thailändska maten. Nudlar, ris och kyckling äter alla, men såserna är de lite skraja för. Vad är det som gör att den här maten inte smakar som maten hemma i Sverige?
"Chilifrön bränner som eld. Tänk om man råkar göra så här och klia sig i ögat när man har rört vid ett chilifrö!", säger Astrid till sin kompis.
Recept på en av de mest älskade thairätterna. Till receptet »
Nu var det dags för både barn och vuxna att få kunskaper om grunderna i det thailändska köket.
Mmmm, vilka dofter!
Chili, citrongräs, galanga, kokosmjölk och mycket annat skickades runt så att vi fick vi se och dofta på allt. En del kände barnen igen, men det mesta var helt nytt för dem.
Pass upp för chilins frön
"Tänk på att chilin är jättestark. Har man hackat chili måste man tvätta händerna riktigt noga, och inte peta näsan eller klia i ögonen, för då gör det ont", berättade guiden och ingen av barnen vågade ens nudda den röda chilin på faten.
Provsmakning
En thailändsk kvinna lagade två grytbaser med kyckling och ananas. Vi fick provsmaka och jämföra. Kryddpastorna sålde hon i små påsar för 5 kr/st, och de håller 3 månader i kylskåp.
Bilden visar de kryddor som används mest i ett thailändskt kök.
Soppan "Tom ka gai" är en av de mest älskade thairätterna bland oss turister från Sverige. Soppan går även hem hos de små barnen (om man hoppar över chilin), eftersom den har en mjuk smak av citrongräs och kokos. Vill du laga den hemma? Här är receptet »