Barnlediga i New York
Annons

Vi tog med oss bebbarna och flög till New York!

Reportrar: Anna & Camilla (medlemmar på Barnsemester.se)


Efter en föräldraledighet med blöjbyten, smutstvätt och spring på BVC behövde vi en spark i ändan. Manhattan i New York är kanske inte det första semestermål man tänker sig för två mammor med småbarn. Men vi ville ha nya intryck, idéer och nya dofter. Vi ville uppleva Manhattan, se folk, promenera i parkerna och framför allt – shoppa!

Vår underbare 71-årige kompis Joe

(se bilden)
Vi hade en månad tidigare ansökt om att få en ”big apple greeter”, dvs en New Yorkbo som gratis visar staden för turister www.bigapplegreeter.org.

Vår guide blev en underbar man, en 71 årig 3:e generations New York bo som gladeligen tog sig an oss svenskor, trots att han visste att vi skulle ha med oss två småbarn under hela turen. I guidningen ingår ett gratis endags metrokort, och guidning i 2-4 timmar. Men vår atletiske Joe nöjde sig inte med mindre än 6 timmar. Puh!

När dagen var slut hade vi avverkat Ground zero, Wall street, ett flertal krigsmonument i Battery park, Frihetsgudinnan, 5th avenue med Grand central station, flera roliga affärer och slutligen Central park – New Yorks lungor. Vi fick se så oerhört mycket på denna dagstur, och utan Joe hade inte resten av veckan blivit lika givande.

Barnvagn - ingen hit på shoppingrundan

När vi ser tillbaka på vår vecka i New York vill vi varmt rekommendera att använda bärsjal under shoppingrundorna. Att gå in och ut ur affärer, ibland med trappsteg och trånga passager, är tio gånger lättare utan barnvagn. Vi hade tagit med oss vanliga klassiska bärselar också, men sjalarna funkade bättre tyckte vi. Vi gick flera timmar med barnen i sjal utan minsta knorr. Vi hade bara en barnvagn med oss till New York eftersom Anna hade planer på att köpa en barnvagn i New York. Det gjorde hon också, och det blev en hipp Bugaboo Frog. Ni skulle ha sett hur stolt hon var när hon fick premiärköra den genom Central park!

Heta shoppingtips

Det är lika bra att erkänna direkt utan omsvep. Vi gillar att shoppa. Och här på Manhattan finns allt: coola skor, miljontals babytillbehör, underbara klädaffärer, jättekonstiga leksaker – allt! En vecka räcker egentligen inte långt, särskilt inte när man har småttingar med sig och behöver ta matpauser lite då och då. Därför riktade vi in oss på några affärer. Håll i er, här kommer några snabba, heta tips:

Buy Buy Baby

En enorm affär med allt man behöver och inte behöver till baby och småbarn. Lägre priser än hemma. Bugaboon (den som Anna köpte) kostade 700$, det är 2500 kr billigare än hemma! Vi beställde hemkörning till vandrarhemmet så att vi slapp bära runt varorna (så gör man i New York). http://www.buybuybaby.com

American girl place

Ett väldigt amerikanskt och otroligt märkligt ställe för alla flickor och flickmammor. Ingen företeelse som skulle gå hem i Sverige, men kul att se när vi nu är i The Big Apple. Liten varning för alla bortskämda ungar man stöter på här… Man kan alltså välja precis hur man vill att dockan ska se ut, hårfärg, hudfärg, ögonfärg…man kan lämna den till dockhårsalongen för att få den omstylad, man kan köpa matchande kläder till barnet, samma som dockan har. En fin liten middagssalong kan man boka bord i för att fika med sin docka, som ju får egna stolar och en egen kopp att dricka ur…kika in på hemsidan så förstår ni. http://www.americangirlplace.com

Disney store

Disney är ju ett med USA och då måste naturligtvis Disney store i New York vara något utöver det vanliga. Självklart, det hade ju varit konstigt annars. Här kan man träffa Askungen, Nalle puh och de andra figurerna. Som ett minne kan man låta barnen bli fotograferade tillsammans med figurerna för en summa av 15$. Dyrt, men gulligt! Dessutom finns förstås alla Disneys figurer att köpa som gosedjur, och kvalitetskläder med Disneybroderier, skor, jackor och annat finns i oändliga rader. Här spenderade vi flera timmar! store.disney.go.com

Nike town

En hipp affär vid överdådiga Trump tower. De senaste skorna från Nike var ett måste till tonårssonen därhemma. niketown.nike.com

Conway

Handla här först! Billigare än så här blir det inte på Manhattan. Den här affären är som ett slags Ullared för den klädtokige, skulle man kunna säga. Stökigt och halvhysteriskt, men billigt! Så här säger de i sin marknadsföring: ”Don't expect any fancy racks or name brands at Conway's; the store is complete with bins and bins of bargains.” www.ny.com/shopping/clothes/conways.html

Äta


Det är rejält dyrt att äta på restauranger, men genom att handla på delis och i småaffärer kom vi ganska billigt undan. En tortilla wrap med ägg och bacon och en café latte kostade exempelvis 7$. Den stod vi oss på hela dagen. Barnmatstolar är ett sällsynt inslag i New York. Men det funkar ändå. Den finaste middagen vi åt var en förrätt på The Boathouse i Central park. 70$ för två – och det var bara en förrätt! Ja, så det blev bara en gång.Förresten, missa inte att smaka amerikanska bakelser (. Halleluja!

Vi valde att lägga pengarna p å shopping i stället för på mat.

Central Park

Central Park är en härlig plats att pausa på. Här finns stora gräsmattor att leka på och mycket att sitta och titta på. Här ordnas sagostunder för barn och det finns ett zoo med olika sorters djur – till och med en isbjörn! Föräldrar med barnvagnar finns det gott om, mest mammor som pratar och promenerar mellan de otaliga lekplatserna.

Central Park är väldigt barnvänligt på många sätt. Dels för att det inte finns några bilar här inne och gräsmattorna är stora som fotbollsplaner, dels för att lekplatserna är så många att det aldrig behöver bli trångt. Ett annat stort plus med lekplatserna, tycker vi, är att de passar både små och lite större barn. Men vi noterade att de amerikanska mammorna, och alla sydamerikanska nannies vi såg, inte gärna lät barnen leka fritt så som vi gör hemma i Sverige. Här i Central Park ”finleker” barnen (de får alltså inte smutsa ner sig). Det tog ett tag innan vi förstod det. Tills vi såg både de vuxnas och New Yorkbarnens reaktion på Mimmis lek med geggamoja efter ett kort eftermiddagsregn. Lantisar i storstan ;)

Öppna förskolan i New York

En dag gick vi på svenska kyrkans barnträff (öppna förskolan kunde vi ju inte missa) Åh, vad gott det var med svenskt kaffe och nybakade kanelbullar. Härligt – och billigt.

Att bo på Manhattan

Att hitta ett bra boendet var det krångligaste, tyckte vi. Det är DYRT att bo på hotell. Dessutom gick det inte att få tillgång till kök, vilket ju hade varit praktiskt för oss som ville kunna laga gröt och värma välling. Vi bestämde oss för att bo på ett hostel, ett vandrarhem.

Vi valde Big apple hostel på Times square. www.bigapplehostel.com. Där hyrde vi ett helt rum med 4 bäddar och det kostade 34$ sängen. Gemensam dusch och toa. Erkänner gärna att vi var lite nervösa inför hur standarden skulle vara, men helt i onödan. Det var faktiskt kanonfint, kanske lite skabbigt vid första anblicken men RENT. Det var viktigast för oss.

Vi hade mailat och önskat rum så nära bottenvåningen som möjligt och fick ett rum på 1:a våningen. Helt OK.

Det blev sköna stora våningssängar och vi sov gott allihop. Times square, där vandrarhemmet finns, ligger precis mitt på Lower Manhattan, med promenadavstånd till Central Park.

TIPS! På Svenska Kyrkan i New Yorks hemsida finns länkar till flera vandrarhem, se under rubriken "Anslagstavlan". Hotell är förstås det mest bekväma, men jättedyrt. Vandrarhem är enkelt, men om du bokar ett eget litet familjerum och sänker dina krav så är det helt ok. Och du får mer pengar över till rolig shopping!

Hej därhemma, här är vi!

Om man vill vinka och prata live med pappa och syskon hemma i Sverige, då går man in på www.earthcam.com

Hoppas att du har blivit inspirerad att prova New York, även om du har en liten bebis under armen. Det är inte konstigare än man gör det.

Ha så kul, det hade vi!


Senast uppdaterad 2019-05-13
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se