Kolmården har köpt in 17 safaritält från Krugerparken i Sydafrika, och placerat dem i grupp ute i skogen. Man sover över en natt, och i paketet ingår även kvällsmat, frukost, parkering samt två dagars entré till parken.
Dunkgömme i skogen. Det tog inte många minuter förrän barnen började toka sig och bekanta sig med varann i en spontan lek mellan safaritält och trädstammar.
"Det är häftigt att stå alldeles intill en riktig giraff, och se henne rakt in i ögonen.", berättar Hampus 13 år.
Hur bor man?
Lägret har ett gemensamt utedass och ett handfat för tandborstning, ingen dusch. Sovkomforten i tälten är enkel, ungefär som att tälta i ett vanligt familjetält på camping.Man får en tältsäng (ta med egen sovsäck), lampa i taket och ett värmeelement vid fotänden. Det fungerar hur bra som helst för en natt, men är du inte en friluftsmänniska kan det vara bra att vara förberedd på den enkla standarden.
Det är alltså inte alls som på de thailändska safariturer som har blivit så populära bland svenska barnfamiljer (höga tält med egen dusch, egen toalett, mjuka sängar med myggnät osv).
Hur är maten på Safari Camp?
Kvällsmaten med grillkorv och hamburgare kunde med bättre hamburgerbröd och fler tillbehör ha blivit trevligare. Den var lite väl enkel tyckte flera familjer vi pratade med. Frukosten var däremot varierad, nyttig och god med smörgåsar, flingor, yoghurt m m. Jättegott!
Vad får man uppleva?
Så fort man kommer fram till lägret strax efter klockan 18 tänds grillen. När alla har fått sina tält och bäddat samlas gruppen för att grilla korv och hamburgare.
Guiderna samlar de barnfamiljer som ska till Safari Camp. Alla har med sig egna sovsäckar och kuddar.
Intill matplatsen finns en hage med giraffer och strutsar. De sträcker sina långa halsar långt över staketet. Det är en fantastisk känsla att stå så nära och se rakt in i giraffernas stora, vackra ögon. Vilka ögonfransar! Barnen blir ivriga att få klappa och mata djuren med pellets som guiderna har i hinkar.
Efter maten tar guiderna med gruppen på en lärorik kvällspromenad där man kommer djuren riktigt nära. Barnen får ställa frågor, klappa och mata. Många av oss tyckte att promenaden var det bästa på hela lägret.
Nästa morgon efter frukosten kör gruppen i karavan genom Safariparken. Både lejon, vargar, giraffer och andra djur vandrar precis utanför bilrutan. Spännande!
Vi knackade på hos familjen Johansson som bodde i det här afrikanska safaritältet. Läs intervjun med trebarnfamiljen.
Så tyckte de om Safari Camp <»
"Tittut! Här bor jag och min mamma." Så här ser de små tälten ut. De är lagom för 2 personer.
Läs om farföräldrarna som tar med sina barnbarn på ett äventyr varje sommar. Läs intervjun här <»
På morgonen väcks barnfamiljerna
av guidernas försiktiga fingerspel på bongotrumman.
Vad är bra att tänka på?
Eftersom det ingår entré i paketet är det klokt att förbereda er resa så att ni kan komma till Kolmården så tidigt som möjligt dag ett, sova över i Safari Camp, och stanna så länge som möjligt dag två. Då får ni maximal utdelning för pengarna.
Vad kostar Safari Camp?
Det kostar 1.995 kr per vuxen och 650 kr för barn 3-12 år. I priset ingår två dagars entré till Kolmårdens Djurpark, delfinshow och rundtur i egen bil i safariparken. (2010)
När kan man komma?
Mellan den 28 juni och 15 augusti 2010.
Bästa åldern för Safari Camp?
Efter att ha besökt Safari Camp tycker vi att den mest idealiska åldern är 6-12 år. Men det är inga strapatser som hindrar yngre barn att följa med, och heller inga ”barnsliga” inslag som generar tonåringarna.Tips! Förboka delfinshowbiljetterna på Kolmårdens hemsida. Förbokningen kostar visserligen 20 kr, men under högsäsong är det verkligen värt pengarna. Med förbokade biljetter glider ni förbi hela den långa kön, ofta med uppåt 1.600 personer! Insläppet för familjer som har förbokade biljetter finns till vänster om stora kön.
Tips! Ni behöver planera för två dagars luncher, mellanmål och drickapauser. Egen mat i kylväska sparar mycket pengar. Men tänk på att det är väldigt backigt på Kolmården, att bära runt på kylväskan är alltså ingen bra idé. Lösningen är att hyra en skrinda till kylväskan och familjens prylar, eller att låta kylväskan vara kvar i bilen och hämta den när det är dags att äta.
Tips! De afrikanska tälten är planerade för fyra personer (se bild), två sovtält med två tältsängar i varje. Men mellan tälten finns en ”hall” för bagaget, och om man tar med sig en egen tältsäng eller en uppblåsbar madrass kan en femte person sova där.
Tips! Betala inte 40 kr i dagsavgift på den stora parkeringen, utan kör direkt upp till Vildmarkshotellet och checka in till er Safari Camp. Då får ni både era entrébiljetter - och en fribiljett till parkeringen.
Bra att veta: Karavanen med gäster från Safari Camp får förtur och släpps alltid in först av alla till Safariparken, på morgonen dag två. Det är oerhört bekvämt att slippa köa (under högsäsong är kön till Safariparken ofta mycket lång).
Tips! Missa inte delfinshowen (ingår i priset). Det är roligt att sitta långt fram, nära delfinerna. Ryktet säger att man blir sjöblöt på de första bänkarna - det stämmer inte.