Vi testar Den Blå Planet
Annons

Barnsemester testar: Den Blå Planet

Den Blå Planet ligger i Köpenhamnsområdet bara ett stenkast från Öresundsbron och är Nordeuropas största akvarium med upplevelser för både barn och vuxna.

Här finns det fiskar och andra vattenlevande djur från hela världen i massor av olika akvarier, stora som små. I det största akvariet bor hajarna och det var framförallt dom barnen var taggade att besöka. För vi skulle denna gång inte bara titta snällt på dom bakom glasrutan utan även få chans att mata dom!

Den Blå Planet
På Den Blå Planet finns möjlighet att boka både rundvisning bakom kulisserna, närkontakt med uttrar och närkontakt med hajar. Man gör detta i grupp och priset är 60 DKK respektive 350 DKK per person (2016).

Den Blå PlanetPå Den Blå Planet finns fiskar från världens alla hav.

Den Blå PlanetVi kikar in i det stora Oceanet genom en 16 x 8 meter stor ruta.

Den Blå PlanetVi fångar fiskar digitalt!

Stora Akvarier och massor av interaktivitet

Den Blå Planet är utformad dom en virvel där alla gångar leder tillbaka till mötesplatsen i mitten. Och här finns en stor vägg med simmande digitala fiskar – och du själv kan släppa in fler fiskar på väggen med hjälp av Den Blå Planets app.

Den Blå Planet har fri Wifi så det går bra att ladda hem appen på plats. Vissa fiskdelar finns i appen redan från början – andra får man leta upp längs vägen under sitt besök för att kunna göra fler roliga sorters fiskar.

Just detta var en succé hos våra barn, vi letade fiskdelar och svarade på frågor för glatta livet genom hela akvariet. Och vi lärde oss massor om de olika fiskarna via pekplattorna som satt vid akvarierna. Det fanns svensk text på allt så det var inga problem att förstå.

Vi såg fiskar vi känner igen från våra svenska vatten, sjöhästar, clownfisken Nemo och hans kompis Doris. Bläckfisk, stora krabbor, små fiskar, enorma fiskar och pirayor. De krabborna som bor i klapphörnan fick vi (och alla andra som ville) också klappa.

Oceanet

Det mest imponerande akvariet är det som kallas Oceanet. Det är det största av alla akvarier på Den Blå Planet och här bor hajarna och rockorna tillsammans med stim av guldmakrill, gitarrfisk, muränor och massor av andra vattenlevande djur.

Bästa sikt har man från Amfitribunen, det är uppbyggt lite som en biosalong där trapporna (sittplatser) går ner mot en enorm 16 x 8 meter stor glasruta.

Man kan också gå igenom en glastunnel genom Oceanet och se alla fiskar och hajar simma både över, under och runt en.

Mera interaktivitet

Nytt för i år är de digitaliseringen av alla skyltar vid akvarierna, appen där man samla fiskdelar och sedan släppa ut egna fiskar på väggen i det digitala akvariumet och interaktiva installationer där man kan exempelvis kika hur en fisk ser ut på insidan samt själva prova på att uppleva hur en fisk ser och hör.

Längs en stor vägg finns digitala plankton som simmar undan när man går förbi och på ett ställe finns ett wii-spel där man kan simma som en fisk och sedan skicka bilder från detta automatiskt via e-post.

Den Blå Planet
Sätter man armbågen mot den vita plattan och handen mot örat får man höra hur en fisk hör under vatten. Vi testade också fotoautomaten där man kan ta bilder med uttrarna och sedan maila till sig själv eller en vän.

Den Blå PlanetTips: Ta med klädombyte. Utomhus kan man leka med vatten...

Den Blå PlanetVår guide Malte visade oss runt bakom kulisserna.

Den Blå PlanetHajarna var hungriga!

Den Blå PlanetMojoe gillade räkor. Och Felix gillade Mojoe.

Aktiviteter utomhus

På det nya barnvänliga området utanför Den Blå Planet kan man plaska, hoppa, fiska, rutscha och leka. Det vilda vattenhjulet, flytbron och inte minst vattenlekplatsen är ett perfekt avbrott när man känner att barnen behöver springa av sig lite.

Guidning bakom kulisserna

Varje måndag anordnas rundvisningar bakom kulisserna. Vår guide hette Malte och han visade oss de imponerande systemen som ligger bakom alla dessa akvarier.

Vi fick se akvarietankarna ovanifrån, veta mer om hur alla djuren har det, och så fick vi klappa deras stora boaorm!

Närkontakt med hajar

Hajarna på Den Blå Planet simmar runt i ett stooooort akvarium med 4.000.000 liter vatten. Och tro det eller ej, men dom är ganska blyga! Och de behagar inte dyka upp för vilken sorts mat som helst utan de vill ha fet fisk som exempelvis lax.

Spänningen var hög när vi följde Malte för att se det enorma akvariet ovanifrån. Vi slog oss ner vis bassängkanten och skötaren visade hur man höll laxbiten med en lång tång, det var både enkelt och spännande! Hajarna simmade runt runt och turades om att ta fiskbitarna.

Även rockorna var hungriga och de var inte direkt svårflörtade med fisken. De mumsade glatt i sig alla fiskbitar barnen serverade dom. Den allra största rockan passade även till vår stora förtjusning på att vinka hej genom poppa upp huvudet (och halva kroppen) ovanför vattenytan och skvätta massor!

Närkontakt med uttrar

Uttrarna Agnes och Mojoe fungerar ungefär som småbarn på förskolan. De har schemalagda aktiviteter hela dagen för om dom får för mycket fritid hittar dom på bus…

Dom äter hela 8 gånger om dagen och vi fick chansen att mata dom med räkor. Man matar dom genom hål lite större än en femkrona i ett stort plexiglasvägg in mot deras matrum. Räkorna slank ner fort, det gäller att vara snabb! Ibland tog dom räkorna med tassen och ibland med munnen. Och vi var nog lika trollbundna av dom allihop i familjen.

Vill du också komma djuren nära?

Guidning bakom kulisserna samt närkontakt med uttrar och hajar anordnas för privatpersoner på bestämda tidpunkter.

Har du dykarcertifikat finns det även chans att hoppa i plurret och dyka med hajarna.

Kika in på Den Blå Planets hemsida och läs mer om tider och hur du bokar.

Barnsemester tycker till

Alla i familjen uppskattade att de vävt in så mycket interaktivitet. Dels fanns det massor av info om de olika arterna även på svenska och dels var barnen väldigt roade av den spännande tekniken. Framförallt planktonväggen och det digitala akvariet där man kunde släppa ut egna fiskar var en succé tyckte Leo 8 år och Felix 6 år.

Det var är härligt att varva de lugna akvarierna med den spännande tekniken. Att besöka Den Plå Planet är en upplevelse oavsett om man bokar närkontakt eller ej.

Men även om barnen älskade både akvarierna och tekniken så var ju Agnes och Mojoe, hajarna, rockorna och ormen klara favoriter hos oss alla och vistelsens absoluta höjdpunkter!

Läs mer

Den Blå Planet


Av: · · Senast uppdaterad 2019-04-28
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se