Barnsemester testar


Semesteranläggningen Hof Van Saksen Semestra i Nederländerna med barn? Ja, vi bilade dit och provade!  
Hof Van Saksen
Hof Van Saksen
Barnsemesters reporter träffade Familjen Louwaard och deras "lilla" hund Lottie.
Hof Van Saksen ligger i distriktet Drenthe i Nederländerna, eller Holland som många kallar det. Hof Van Saksen är en resort och Barnsemester åkte dit och testade boende, restauranger och aktiviteter. Vi flyttade in i ett av de trevliga radhusen med halmtak, och i lägenheten intill träffade vi barnfamiljen Louwaard.

Så tyckte familjen Louwaard:


Familjen Louwaard är här med sina två pojkar som är 8 år och 11 år. Det är andra gången de semestrar på Hof Van Saksen, det var tre år sedan sist. Förra gången var de här i fyra dagar. Denna gång stannar de en hel vecka. Hela familjen är glad över att vara tillbaka.
- Nu är vi så stora att vi kan gå till äventyrsbadet själva, säger killarna stolta.
Hof Van Saksen
När man bor på Hof Van Saksen kan man besöka äventyrsbadet så ofta man vill.

Barnen älskar äventyrsbadet
Kortet som är nyckeln till huset är även kortet som öppnar grindarna till badet. Bor man på Hof Van Saksen kan man gå ut och in på äventyrsbadet så mycket man vill. Äventyrsbadet är mycket populärt. Det finns två vattenrutschkanor som är 107 meter långa, och ett avsnitt av rutschkanorna går utomhus.


Lugnet och naturen lockar de vuxna
De vuxna i familjen tycker om lugnet och den fina naturen.
– När vi är här läser vi mycket, spelar spel med barnen och går långa turer med hunden. Vill man ha en intensiv semester ska man inte åka hit, här kopplar man av och har det skönt. Det är säkert därför så många barnfamiljer kommer hit. De behöver semester och tid tillsammans, säger familjen.

Hof Van Saksen
Hit åker man för att koppla av och ha det skönt.

Hof Van Saksen
Varje husdel har sin egen altan.

Hof Van Saksen
Det är aldrig långt till en lekplats, de ligger här och var mellan husen.

Hof Van Saksen
Utmana pappa och lillsyrran på stocken är alltid kul!

Hof Van Saksen
På riddarplatsen förvandlas snälla barn till häftiga riddare.

Hof Van Saksen
Om vädret inte är på topp finns det massor av saker att göra inomhus. Inte sällan dras föräldrarna in i projekten.

Hof Van Saksen
Ritningar, verktyg och material, allt finns på plats. Här kan barnen vara kreativa i timmar!

Hof Van Saksen
Fem restauranger finns på området. Från den allra tjusigaste till den lite...

Hof Van Saksen
... enklare med uteservering. De flesta barn verkar tycker bäst om buffén som serveras på Al Fresco.

Hof Van Saksen
På Al Fresco väljer barnen själva sin mat, den ligger bakom glasluckor. Bara att ta det man är sugen på. Små vårrullar, kycklingvingar, köttbullar, pommesfrites, nuggets med mera. Roligt, hygieniskt och gott!

Hof Van Saksen
Lycka är att få hämta glass i mjukglassmaskinen. Och hur många man vill dessutom!

Hof Van Saksen
Mmmm... vilka sköna vilstolar.

 

Hof Van Saksen
Holland är perfekt för cykelutflykter med barn...eller hund. Barnsemesters redaktionshund Martini tyckte att det var för varmt för att springa, så han satt och njöt i skuggan i cykelkärran.


På Het Boomkroonpad hälsar man på i fåglarnas värld - i en säker äventyrsbana 15 meter upp i trädkronorna. Spännande!

Farmarhus med halmtak
Familjen Louwaard gillar sättet att bo. Den typ av hus som de hyrt är byggda i den för distriktet typiska farmarhusstilen; tvåvånings tegelhus med många fönster och ett vackert halmtak.

Varje familj har sin egen del och ingång, och en egen liten uteplats med trädgårdsmöbler. Husen är inredda med alla bekvämligheter man kan önska. Standarden är bra och materialen är fina.

- Trots att vår hustyp har så kallad standardklass känns det ändå lyxigt. Vi hade inte förväntat oss att kabel-tv, öppen spis, två helkaklade badrum, trägolv och aircondition skulle ingå, säger familjen.

Vad kan barnen roa sig med?


För barnen finns det, förutom äventyrsbadet, en ”riddarplats” med träborg, tornerplats och allt som behövs för att göra häftiga riddare av små snälla barn. I en skogsglänta finns olika typer av material och verktyg, och här byggs det kojor för glatta livet. Lekplatser av olika karaktär ligger placerade lite varstans bland husen och det är lätt att hitta kompisar.

Populärt klättertorn
I utkanten finns ett högt torn. Fegisarna, dvs de vuxna, använder trapporna för att ta sig upp. Men för de modiga barnen finns det en klättervägg på utsidan. Det är högt, så ingen klättrar utan tillsyn av resortens proffsledare.

Gräva efter skelett
Alldeles i närheten av tornet ligger resortets utgrävningsplats. Där kan barnen bli arkeologer för en stund - och visst görs riktiga fynd! Hof Van Saksen har ett nära samarbete med museum i närheten. De ”lånar” riktiga skelett av mammutar och andra förhistoriska lämningar, gräver ner dem i största hemlighet och låter barnen ”göra utgrävningsfynd”. Kul idé, eller hur?

Och så finns badstranden förstås, där är det full aktivitet i den fina vita sanden. Sjön är anlagd och vattnet badbart även om de flesta föredrar att ge sig ut i kanoterna eller roddbåtarna som ligger vid strandkanten.

Även inomhusaktiviteter
Om vädret är trist någon dag har barnen fullt upp i alla fall. Det är skönt att veta för oss föräldrar.

Det pågår olika inomhusaktiviteter och man kan gå runt och prova det som verkar roligt. För de små barnen finns ett inomhuslekland, det ligger i en byggnad som också hyser barnens restaurang, en bowlinghall, en minigolfbana och - en stor skaparverkstad!

Skaparverkstad
I verkstaden sprudlar kreativiteten både bland vuxna och barn. Projekt sätts igång och man genomför dem tillsammans. Det är just det som är den röda tråden på Hof Van Saksen – här ska finnas massor av spännande saker att göra med sina barn, här ska man ha roligt tillsammans.

 

Var kan man äta?
En viktig sak när man är på semester är maten. Vi på Barnsemester.se tycker att det ska finnas valmöjligheter för både plånbok och smak. Både barn och vuxna ska kunna njuta.

På Hof Van Saksen finns fem olika restauranger. En serverar italienska rätter som går hem i de flesta barnfamiljer. En annan serverar väldigt fin mat, och har till och med en stjärna i Guide Rouge (tidigare Michelin-guiden). En annan restaurang serverar sallader, hamburgare och liknande, och i ännu en är det snabbrätter och take-away som gäller.

Buffén är barnens favorit!
Den restaurang som ser ut att vara mest populär bland barnfamiljer är Al Fresco som serverar en buffé. Här har man tänkt på både vuxna och barn.

LÅGA BUFFÈBORD: De severingsbord som innehåller mat som barn brukar gilla är låga, det är lätt att nå upp även om man är kort i rocken.

SALLADER I PORTIONER: De olika salladerna ligger i portionsförpackningar, på så sätt blir det inget kladd och gräv i stora skålar.

BARNENS SKOJIGA AUTOMAT: Kommer ni ihåg myntautomaterna där man stoppade in mynt, tryckte på en knapp och kunde öppna en lucka? En sådan finns för barnen, fast det behövs inga mynt! Barnen tittar genom glaset och väljer sin "fingerfood". Innanför luckorna finns små goda vårrullar, köttbullar, pommesfrites, kycklingvingar och annat som går att äta med fingrarna. Roligt för barnen!

MJUKGLASSMASKIN: Vilken lycka, det finns en mjukglassmaskin! Här kan barnen själva, eller med hjälp av en vuxen, hämta sin egen mjukglass. Orkar man två, eller tre glassar så är det bara att hämta mer. Olika strösselsmaker finns att välja bland.


Äta "hemma"
Vill man laga maten själv fungerar det utmärkt. På resorten finns en matbutik där man kan få tag i det mesta man kan behöva. Det lilla samhället Rohlde ligger bara ett par kilometer bort, att köra dit och storhandla är snabbt gjort.

Familjen Louwaard brukar växla mellan att äta på någon av områdets restauranger och stanna ”hemma” och äta.
– Ibland känner man för att vara ”hemma” och mysa efter en lång och aktiv dag, och ibland vill vi inte ens tänka på att laga egen mat. Då blir det restaurang.

Familjen Louwaard tycker att man får mycket för pengarna här på Hof Van Saksen, och att det är bekvämt och avkopplande för alla i familjen.

- När man kommer är sängarna redan bäddade, handdukar och badlakan finns på plats, allt man behöver i köket finns där och på diskbänken ligger en liten tjusig ask med disktrasor, svampar, maskindiskmedel... Ja, kläder och tandborstar är nära på det enda man behöver ta med, det är härligt!

 

Spa och fitness för oss föräldrar


Som förälder måste man förstås tillåta sig själv lite egentid för att ladda batterierna. Ett sätt att få mer ork är styrketräning i fitnesscentret. Här finns de redskap som behövs för att hålla kroppen i trim. På Hof Van Saksen finns också en SPA-avdelning. Här kan vi vuxna koppla av med bad, vila och många olika typer av behandlingar.

Förutom de olika SPA-behandlingarna finns även en stor sauna-avdelning med olika typer av sauna. Här byter man om och duschar i separata dam- och herravdelningar men bastu- och relaxavdelningen är gemensam.

Det finns infraröd bastu, torrbastu med olika temperaturer och en kamferbastu. Man kan gå runt och prova de alla, snart har man hittat sin egen favorit.

När man svettats klart kan man ta ett dopp i den svalkande poolen inom- eller utomhus. Det är också skönt att glida ner i jaccuzin en stund. Eller att lägga sig i relaxrummets sköna vilstolar - ta med en bra bok och njut. Miljön i hela SPA- och saunaområdet är fräsch, lyxigt modern och rogivande. Härligt för oss föräldrar att få en stund helt för oss själva.

Läs mer här:
Hof Van Saksens hemsida »

Vart kan man åka på utflykt?


Även utanför resorten finns aktiviteter. Här får du några tips på dagsutflykter:

Cykelturer
Ni kan hyra cyklar och ge er ut på mer eller mindre långa cykelturer. Holland är platt så det går väldigt lätt att ta sig fram. Det finns cykelkärror att hyra. Där kan de små barnen sitta och njuta (se bild till höger).


Är man intresserad av dagsutflykter med bil finns det många attraktioner på lagom avstånd.

Äventyrsbanor
För äventyrslystna barn och modiga vuxna finns outdoor Grollo klimpark, en klätter- och hinderbana bland träd och blad.

Ett annat lite lugnare sätt att vara uppe bland trädkronorna är att besöka Het Boomkroonpad som ligger i Drouwen. Här går man på fasta, rejäla ställningar cirka 15 meter upp, bland trädkronorna.

Äventyrsland och djurparker

I Drouwen ligger också Drouwener Zand Attractiepark, ett äventyrsland med attraktioner både utom- och inomhus.

Sprookjeshof i Zuidlaren är ett äventyrsland som passar de mindre barnen fint. Här samsas tomtar, nallar och smurfar med åkattraktioner och bollhav.

I Emmen ligger en djurpark, Dierenpark Emmen. Där kan ni se djur från Asien, Afrika, Nordamerika, Sydamerika, Europa och Australien.

I Assen, som är närmsta större stad till Hof Van Saksen, ligger Verkeerspark. Parkens tema är motor och trafik. Där kan barnen prova på allt från terränggående fyrhjulingar till gummibåtar.

Färdväg, priser och annat viktigtHur tar man sig till Hof van Saksen?
Ett förslag är att ta Scandlines nattfärja mellan Trelleborg och Rostock. Då sover ni på färjan och kan utvilade köra de ca 48 milen till Drenthe och Hof van Saksen.

Överfart, Trelleborg - Rostock
Överfart nattetid: 7,5 timmar.
Prisexempel, enkel resa:
Personbil + upp till 9 personer: 1.130 – 1.495 kr
4-bäddshytt på insidan natt: 795 - 900 kr

Färdväg
Väl i Rostock kör du via Lubeck – Hamburg – Bremen – Oldenburg – Rolde (som är närmsta stad till Hof Van Saksen).

Boende på Hof Van Saksen
Farmarhus ca 90 kvm i två plan för 4 personer. 3 sovrum på ovanvåningen (1 med dubbelsäng och 2 med enkelsängar). Kök, matplats och vardagsrum på undervåningen och uteplats med trädgårdsmöbler.
Prisexempel:
Weekend i juni, fredag – söndag: 559 €
Hel vecka i juni: 749 €
Hel vecka juli: 1199 €

Farmarhus, "barnextra" som ovan men med extra utrustning för små barn: Barnsovrum, leksaker, skötbord, barnbad, barnstol, säkerhetsgrindar i trappan, barnsäkra vägguttag mm.
Prisexempel:
Weekend i juni, fredag – söndag: 579 €
Hel vecka i juni: 779 €
Hel vecka juli: 1229 €

Att tänka på om hunden ska följa med

  • Säg till att ni har hund med, både när ni bokar färja och boende.
  • Hunden måste ha ett EU-pass och alla vaccinationer tagna.
  • Innan ni reser in i sverige igen ska hunden avmaskas. Avmaskningen får inte vara gjord mer än 10 dagar innan inresetillfället.

Ett tips: Innan ni reser, gå till veterinären och få utskrivet det preparat som hunden ska avmaskas med och ta med er det på resan. Låt sen veterinären utomlands ge er hund preparatet och intyga att det är gjort. Varför? Jo, utomlands används ofta ett avmaskningsmedel som ges i spruta. Av olika skäl används det inte längre i Sverige, ett av skälen kan vara att den sprutan gör ont, riktigt ont!
Relaterade artiklar
Alperna eller svenska fjällen? Alperna eller svenska fjällen?
Vi hjälper dig att lista fördelar och nackdelar, så att du lättare kan göra ett bra val som passar just din familj. Just nu funderar många familjer på om de ska åka till alperna eller de svenska fjällen? Vi hjälper dig välja genom att lista plus... Läs mer »
Vad kostar en bilsemester i Europa? Vad kostar en bilsemester i Europa?
Snabbgude med avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer med avresa från Stockholm, Göteborg och Malmö. Avstånd och tid på bilden är uträknade via ViaMichelin och beräknade på avfärd från Malmö utan... Läs mer »
Billig storstadsweekend Billig storstadsweekend
Vardagen rullar på och det är lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader eller att bara få slippa disken eller tvätten ett litet tag. Vad passar då bättre en att boka in en härlig weekendresa? Här hittar du din weekendresa utan att... Läs mer »
Kom ihåg inför bilresan Kom ihåg inför bilresan
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt. Det finns ett par saker du inte får glömma att ta med vid en bilsemester utomlands. Självklart ska du ha ditt körkort med dig. Ska ni åka utanför EES området ska du även ha ett internationellt... Läs mer »
Bilsemester i Europa Bilsemester i Europa
Bilsemester är en bra ide om ni vill röra er fritt på semestern, då finns det tid och utrymme för spontana stopp och ni behöver inte stressa utan kan njuta riktigt ordentligt av semestern. Här är snabbguiden till vad ni bör tänka på innan ni... Läs mer »
Äventyrsbad Äventyrsbad
Hemma i Sverige finns små och mellanstora äventyrsbad som passar för en dagsutflykt. I våra grannländer kan du även besöka tropiska badanläggningar där ni kan stanna flera dagar. De har både boende, restauranger och skön... Läs mer »
Alperna eller de svenska fjällen, vilket val passar din familj?
Avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer.
London, Barcelona eller Riga kanske? Hitta din weekendresa utan att spräcka budgeten!
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt? Glöm inte att ta med detta!
Passa på att öva vattenvanan och testa simskola på semestern.
Grönt kort, obligatorisk utrustning... Vissa regler skiljer sig inom Europa.
Från Sverige vidare ut i Europa direkt till Tyskland eller via Danmark?
De franska alperna har bra mat, kultur, after ski och den stor variationen av skidområden.
Barnklubben på charterresan kan vara en viktig del av paketet.
Att resa med hund kräver en del planering och glöm inte passet!
Glöm inte att fixa Id-märkning, vaccinationer och pass.
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Chartersemester
Weekendresor
Annons
Populära erbjudanden
Lion Alpin » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr i rabatt på din resa med Lion Alpin! Erbjudandet gäller ...
Borås Djurpark » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på entrén! Kan ej kombineras med andra rabatter elle...
Astrid Lindgrens Värld »
Annons
Populära familjenöjen
Annons
Onödigt dyrt eller jättebra?
Hitta weekendresa utan att spräcka budgeten!
Annons

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies