Barnsemester testar Randers Regnskov
Annons

Barnsemester testar: Randers Regnskov

En enorm kupol med en tropisk regnskog inuti. Eller rättare sagt tre kupoler med djur från olika världsdelar, det är Randers Regnskov. Året runt är temperaturen här mellan 22 och 30 grader och luftfuktigheten nära 100%. Det är alltså varmt, fuktigt och en riktigt cool upplevelse att stiga in i denna inomhusdjungel.

Randers Regnskov
Uppe i trädtopparna nära kupolens tak i har man en fin utsikt över regnskogen.

Den sydamerikanska regnskogen

Den största kupolen är den Sydamerikanska regnskogen och här bor allt från krokodiler och sjökor till fladdermöss, leguaner och fjärilar. På vägen in i kupolen kliver ni även ner i en grotta där miljön ska representera ett skeppsvrak där man kikar ut i flera olika akvarier med tropiska fiskar.

Randers RegnskovKika upp i bubblan inne i akvariet

Randers RegnskovEn av professorns många fjärilar

När man kliver ut ur ”akvariegrottan” slår värmen emot en. Det är varmt och fuktigt. Precis som i en riktig regnskog.

Kupolen är uppbyggd så att de använder sig av fler olika nivåer och man går längs stigar, in i grottor och upp för stegar och kan komma nästan hela vägen upp till toppen av kupolen och kika ner på regnskogen.

Pirayor, gigantiska fiskar och ännu större sjökor bor på bottenplan i akvarier med stora fönster och runt om längst stigarna finns olika fåglar, apor och andra smådjur som hör regnskogen till. Vissa har egna inhägnader medan andra flyger eller går fritt. Vissa gömmer sig, andra kikar fram. Så vid varje besök kan man uppleva ett nytt djur man kanske inte såg sist.

Fladdermössen håller på dagen inne i den mörka fladdermusgrottan, men på natten flyger dom fritt i hela kupolen.

Den mystiska professorn bor också här. I alla fall ser det ut som om han gör det. Han har sitt kök, sitt labb och sin forskningsstation uppbyggda på olika platser i regnskogen. Och så kläcker han fjärilar. Massor av puppor hänger längs långa rader och fjärilarna flyger fritt i kupolen.

Alla professorns utrymme är återskapade från verkliga miljöer i regnskogen där Randers Regnskov hjälper till att driva olika bevarandeprojekt.

Randers Regnskov
Jättefiskar, krokodiler och massor av andra spännande djur såg vi på vår vandring genom regnskogen.

Jaguarer

Från ett fönster kan man kika in i professorns sovrum, som också råkar vara ett hägn för Jaguarerna. Och detta är också ett av jaguarernas favoritrum. De älskar att ligga och lata sig på matbordet precis vid fönsterrutan.

Jaguarerna har också ett eget hägn utomhus där de kan gå ut och klättra i träden och leka. Besökarna kan se på genom att gå ut på en gångbro vid hägnet. Och det är även här jaguarerna får sin mat, högt upp i ett av träden. Denna gångbron leder sedan vidare genom Tapirernas inhägnad ner till en jättestor naturlekplats.

Randers Regnskov
Man kan kika in till de två jaguarerna både uti deras hägn utomhus, och inomhus i professorns sovrum.

Naturlekplatsen och Danmarksparken

Efter en liten promenad kommer man till den stora naturlekplatsen. Vi hade den nästan helt för oss själv under vårt besök. De danska barnens sommarlov börjar ett par veckor efter vårt så det är all idé med en danmarkssemester i mitten/slutet av juni.

Inte-nudda-marken var temat på största delen av lekplatsen men det fanns också en linbana och en vattenlekplats där man skulle få vattnet att färdas på olika sätt framåt. Det var en välbehövlig paus ute i ”kylan” innan vi gav oss in i den tropiska värmen igen.

Här kan man även möta (och klappa) lite söta bondgårdgårdsdjur från Danmark.

Randers RegnskovPrecis utanför ormtemplet fick vi chansen att klappa en av ormarna

Randers RegnskovInne i ormtemplet fanns ormar fritt slingrande bland växtligheten.

Afrika och Asien

De två minde kupolerna (som även dom är jättestora) är hem åt djur från Afrika och Asien. Här finns bland annat den jättestora Komodovaranen, det mörka rummet/tunneln ”Skogen om natten”, apor, uttrar och ormtemplet.

Även här är det varmt. Jättevarmt. Och det luktar i ärlighetens namn inte speciellt gott heller. Vilket å andra sidan bidrar till den häftiga upplevelsen och känslan att verkligen vara i djungeln.

De stora flygande hundarna (ser ut som stora fladdermöss) flög fritt i Asien-kupolen och aporna lekte glatt med varandra. Även här kunde man bege sig på vandring uppåt och få en riktigt härlig överblick ned över djungeln.

Ormtemplet är ett eget rum, med ”slussar” in så att inga ormar av misstag ska slingra ut. Här slingrar ormarna fritt. Man kan i teorin röra på dom, men det får man inte. Ormarna slingrar i buskarna och många av dom smälter in med bladverket och det är inte helt omöjligt att helt plötsligt upptäcka en orm läskigt nära… Man behöver dock inte gå igenom ormtemplet om man inte vill.

Randers Regnskov
Komodovaranen är större än barnen. Hade det inte funnits en glasvägg mellan hade dom inte vågat sitta så nära

Var ligger Randers Regnskov?

Randers Regnskov ligger på Jylland. Kommer du med färja från Sverige är det ca 50 min från Grenå, alternativt 1h 45 min från Fredrikshamn. Från Malmö via Öresundsbron och Stora Bältbron är det ca 3h 45 min. Resa till Danmark (tider, olika vägar och priser) »

Randers RegnskovBarnens favorit: När pirayorna fick mat och åt så att vattnet skvätte

Barnsemester tycker till

Värmen och djungel/regnskogskänslan är garanterad och man kommer riktigt nära djuren här. Vi tyckte att det var ett kul tema med Professorns djungelstation och det kändes lite som om man var på besök hos en riktig äventyrare.

Hela familjen tycket att det var spännande att se en jaguar ligga och slöa på ett matbord. Det kändes lite surrealistiskt.

Barnen tyckte att utfodringen av pirayorna var spännande. De åt två råttor och det gjorde dom väldigt frenetiskt så att vattnet skvätte. Likaså de ”stora fladdermössen” (flygande hundarna) var en succé.

Det kändes som att vara i en riktig regnskog. Och det luktade också ganska mycket, speciellt i en av kupolerna vilket tillsammans med luftfuktigheten och värmen kan göra att man ibland behöver en liten paus.

Läs mer

Randers Regnskov


Av: · · Senast uppdaterad 2019-04-26
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se