Barnvänligt semesterboende
Annons

Barnvänligt semesterboende

Välj ett semesterboende som gör att barnen tycker det är roligt att resa och som dessutom är praktiskt och är säkert. Oavsett om det gäller att välja semesterboende för en veckas sol och bad, för skidsemestern eller en hotellövernattning hemma i Sverige finns det ett par saker man kan tänka på närman bokar boende inför en barnsemester.

Barnvänligt semesterboende

Kännetecken för barnvänliga hotell och semesterboende

Alla familjer har olika önskemål för sin semester och de olika kriterierna är inte lika viktiga eller oviktiga för olika familjer. Gör en egen checklista och prioritera ordningen på vad som är viktigast för just er och vad ni kan komprimissa om. Det finns olika sorters semesterboende allt från hotell och vandrarhem till camping och stugor. Man  också hyra en semesterbostad eller semesterhus från privatpersoner via olika förmedlare.

Är ni på bilsemester så är parkeringsmöjligheter högt upp på checklistan. Erbjuder boendet parkering (bevakad eller obevakad) och vad kostar parkeringen? Och är ni inte på bilsemester men vill ta er runt till olika sevärdheter så hur långt är det till bussar, tår, spårvagnar och tunnelbana?

Rummets storlek, placering och utrustning

Gäller det bara en natt på hotell, vandrarhem eller stuga kanske inte storleken på rummet är så viktigt, men om det är flera dagar kan storleken på rummet spela större roll. Dels ska alla få plats att sova och dels ska det finnas plats för bagage och kanske för lite lek.

Många hotell har familjerum som är lite större och en del har även möjlighet att "koppla ihop" två rum genom en dörr som förbinder rummen. Är ni ljudkänsliga så fråga i förväg om det finns möjlighet för ett rum som ligger ostört från exempelvis ljud från restauranger, trafikerade vägar eller liknande.

Kan hotellet erbjuda att se en hotellplan med rummets belägenhet och/eller garantera ett specifikt rum?

Är det ett semesterboende med flera våningar? Har ni behov av hiss för trötta barnben, barnvagn eller liknande så dubbelkolla att detta finns innan ni bokar. Är det ett större hotellområde så kolla också så att antalet trapport (utan barnvagnsramp) är begränsat.

Detsamma gäller om ni är i behov av wi-fi, barnsäng, kylskåp, barnstol, micro och/eller vattenkokare. Ofta finns det men inte alltid.

Tänk på säkerheten

Det första man ska göra när man checkar in är att kolla var nödutgångarna är. Chanserna är minimala att ni behöver dom men om olyckan skulle vara framme är det bra att veta.

Har du små barn så gör en snabb koll och se över om rummet är barnsäkert vad beträffar lås, fönster, eluttag och liknande. Du kan också öka barnsäkerheten själv genom att tejpa över kontakter som inte används, ta bort eller göm elsladdar som går att nå av nyfikna barnfingrar och se till att alla möbler står stadigt och inte kan välta om någon liten person försöker klättra på dom.

Se också till att fönster är låsta och balkongdörrar blockerade. Glöm inte heller att alltid hålla ytterdörren låst.

Faciliteter och barnvänligt utbud

Vilken service erbjuder hotellet i form av tex turistinformaton, tvätt av kläder, bokning av utflykter, hyra av bil/cykel etc? Vilken transferservice till och från tex flygplatser och stationer erbjuder hotellet och vad kostar dessa?

Lekhörna, lekplats i närheten, biljarbord eller pingisbord, barnklubbar och/eller pool kan vara ett plus i kanten för en barnfamilj.

Om det finns pool eller poolområde och du reser med små barn så kolla så att det stämmer överens med era önskemål gällande barnpool (gärna med skugga), pooldjup, möjlighet att hålla uppsikt över barnen, vattnets temperatur.

Jämför olika boenden och se vilket som har flest av de önskemål ni vill ha både när det gäller bekvämligheter och extra lyx. Kanske tillgången till bubbelbad är viktigare än de extra kvadratmeterna på rummet eller så kanske den stora lekplatsen på det andra stället lockar mest?

Sevärdheter, restauranger, skidbacke eller strand i närheten

Skidsemesterns avstånd och transportmöjligheter till skidbacken och sol-och-bad semesterns motsvarighet till stranden är högt upp på checklistan.

Ett barnvänligt boende ligger nära de attraktioner man har tänkt att besöka alternativt nära bra kommunikationer som tex buss, spårvagn eller tunnelbana.

Om det finns restauranger på hotellet eller campingplatsen eller kanske i närheten av det semesterboende ni valt är det ett plus. Ibland är man trött efter en hel dags utflykter och äventyr och då är det bekvämt att äta på plats. Finns barnmeny eller barnportioner och barnstolar? Om det finns många barnvänliga restaurangalternativ inom kort gångavstånd är detta ett ännu större plus.

Innan du bokar

Pris, rumstyp och läge spelar stor roll när de flesta bokar hotell eller annat semesterboende. För en lyckad semester utan tråkiga överraskningar kan det vara idé att tänka på ett par saker till innan bokning. Boka semesterboende »

 


Av: ·
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se