Annons

Behöver mitt barn få vaccination inför resan?

Att resa är underbart men kan ju också betyda en ökad risk för sjukdomar. För barn är det precis som för vuxna: Ska man ut och resa så ska man ta reda på om man har det vaccinationsskydd som behövs, säger Lola Kinnman, sjuksköterska och verksamhetschef vid CityAkuten Vaccination & Resemedicin.

När barnet ska med på utlandsresan bör du alltid prata med din BVC eller din läkare om vilka vaccinationer som kan vara nödvändiga. Rekommendationerna om vaccinationer är förstås olika för olika länder, och en del vaccinationer måste tas lång tid i förväg. Kolla upp vad som gäller i god tid innan ni ska resa iväg.

Behöver mitt barn vacconation inför resan?
För barn är det precis som för vuxna. Ska man ut och resa så ska man ta reda på om man har det vaccinationsskydd som behövs.

Vilket vaccinationsskydd behövs?

Det avgörs bland annat av vilket land man ska resa till, hur länge man stannar, vad man ska göra där, hur gammal man är, vad man har för vaccinationsskydd sedan tidigare och om det pågår något aktuellt sjukdomsutbrott i området man ska resa till.

Generellt sett kräver fyra veckor i Thailand ett bredare skydd än en vecka i ett europeiskt land - men riskerna kan variera och skifta snabbt.

Vaccinationsråd inför semestern »

Grundskydd är viktigt

Man kan också säga att grundskyddet, alltså de vaccinationer vi får som barn via det allmänna vaccinationsprogrammet, är viktigast. Det innebär att små barn inför en resa kan behöva tidigarelägga en eller flera sprutor för att ge tillräckligt skydd.

Smittskyddsinstitutet rekommenderar till exempel att barn som är äldre än 9 månader ska vaccineras mot mässling (en vaccination som normalt ges i en första dos vid 18 månaders ålder) om de ska resa utomlands. Orsaken är att det under de senaste året har konstaterats flera fall av mässling i Sverige.

Flera av dem som drabbats är ovaccinerade barn som smittats vid utlandsvistelse och det gäller även vi resor inom Europa.

Behöver mitt barn vacconation inför resan?

Grundskyddet är viktigt, alltså de vaccinationer vi får som barn. Ibland kan vaccinationen mot mässling behöva tidigareläggas om ni ska ut och resa.
 

Vaccinering
Ta med nallen!
Om nallen också får en spruta ka
n det kännas lättare att få en själv.

 


Extra skydd

Inte heller kan man vara säker på att det allmänna vaccinationsprogrammet räcker. Ibland behövs till exempel skydd mot Hepatit A och B*, tyfoid, malaria och gula febern också. Rådfråga alltid en vaccinationsmottagning. Om det inte finns där man bor kan man fråga bvc eller vårdcentralen vart man ska vända sig.

* Barn i riskgrupp - i Sverige 15 - 20 procent - får vaccin mot hepatit och tuberkolos (som också kan behöva tidigareläggas vid resa) i grundskyddet som riskgrupp räknas i första hand barn med förälder från länder där hepatit B och/eller tuberkolos förekommer.

Så kan du hjälpa ditt barn vid vaccinationer

Barn och sprutor är förstås ingen jätterolig kombination, men något som måste göras.

De första vaccinationerna får barnet redan vid 3 månaders ålder. Det skyddet är inte alltid tillräckligt. Vid 5 månaders ålder och vid ett års ålder fylls skyddet på och blir bättre.

Tips för en smidig vaccinering

 

  • Förbered ditt barn på vad som ska ske. Det är bättre att vara ärlig från början. Men var inte detaljerad.
  • Berätta hur det känns, säg att det sticks lite grann och att det går över fort.
  • Vaccinera ditt barn först. Även om du inte rör en min när du blir vaccinerad kan det se otäckt ut med nålen.
  • Var lugn själv, och låt ditt barn sitta i ditt knä. Där kan det känna sig tryggt.
  • Om hela familjen ska vaccineras kan det vara bäst att gå in en och en till läkaren/sjuksköterskan så att barnen inte trissar upp varandra.
  • Det är du som bestämmer. Tveka inte, det måste göras. Boka en tid och skjut inte upp den.
  • När ni varit duktiga och vaccinerat er har ni förtränat lite mys och belöning. En glass, eller kanske en filmkväll?

Hitta en vaccinationsklinik där du bor »


Källa: Vi Föräldrar i samarbete med Ving


Av: · · Senast uppdaterad 2014-12-12
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Fakta om vaccineringar
Fakta om vaccineringar
Att resa är underbart men kan ju också betyda en ökad risk för sjukdomar. Så ta reda på om ditt barns vaccinationsskydd räcker - före resan! Vaccinationsråd inför semestern » Gula febern Gula febern orsakas av ett virus som sprids av myggor [...]
Behöver mitt barn få vaccination inför...
Behöver mitt barn få vaccination inför...
Att resa är underbart men kan ju också betyda en ökad risk för sjukdomar. För barn är det precis som för vuxna: Ska man ut och resa så ska man ta reda på om man har det vaccinationsskydd som behövs, säger Lola Kinnman, sjuksköterska och [...]
Kolla i god tid FÖRE resan
Kolla att era pass är giltiga åtminstone sex månader efter hemresedatum. Passet: Kolla att era pass är giltiga åtminstone sex månader efter hemresedatum. Skaffa pass till barnen om ni inte redan har gjort det [...]
Krav gällande pass och visum för din resa
Krav gällande pass och visum för din resa
Det är mycket viktigt att du undersöker samtliga krav gällande pass och visum samt vaccinationsriktlinjer för de länder ni ska resa till (och igenom). Ibland kan handläggandet av nödvändiga resehandlingar dra ut på tiden så var ute i god tid [...]
Vaccinationsråd inför semestern
Vaccinationsråd inför semestern
För de flesta resor behöver man bara grundskyddet som de flesta svenskar får som små på BVC och kanske vaccin mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B. Vill man däremot vara borta länge eller leva utanför turistområdena kan man behöva skydd mot [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Hej! Du har väl inte missat tävlingen som ligger ute just nu? Visa »
Annons
 » Tävlingar just nu!
Två stugnätter i valfri stugtyp sommaren 2020
Vinn stugsemester på First Camp Kolmården!
Vinnarlistan »
Populära erbjudanden
10% rabatt på entrén på Navet
20 % rabatt på Dressin på Smalspåret
Gratis logi och frukostbuffé för barn under 18 år
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Skistar Vemdalen
Härjedalen
Universeum
Göteborg
Den Blå Planet, Danmarks ...
Danmark
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2020 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder kakor (cookies) för att fungera på bästa sätt.
Tillåt cookies