Att resa är underbart men kan ju också betyda en ökad risk för sjukdomar. För barn är det precis som för vuxna: Ska man ut och resa så ska man ta reda på om man har det vaccinationsskydd som behövs, säger Lola Kinnman, sjuksköterska och verksamhetschef vid CityAkuten Vaccination & Resemedicin.
När barnet ska med på utlandsresan bör du alltid prata med din BVC eller din läkare om vilka vaccinationer som kan vara nödvändiga. Rekommendationerna om vaccinationer är förstås olika för olika länder, och en del vaccinationer måste tas lång tid i förväg. Kolla upp vad som gäller i god tid innan ni ska resa iväg.
För barn är det precis som för vuxna. Ska man ut och resa så ska man ta reda på om man har det vaccinationsskydd som behövs.
Vilket vaccinationsskydd behövs?
Det avgörs bland annat av vilket land man ska resa till, hur länge man stannar, vad man ska göra där, hur gammal man är, vad man har för vaccinationsskydd sedan tidigare och om det pågår något aktuellt sjukdomsutbrott i området man ska resa till.Generellt sett kräver fyra veckor i Thailand ett bredare skydd än en vecka i ett europeiskt land - men riskerna kan variera och skifta snabbt.
Vaccinationsråd inför semestern »
Grundskydd är viktigt
Man kan också säga att grundskyddet, alltså de vaccinationer vi får som barn via det allmänna vaccinationsprogrammet, är viktigast. Det innebär att små barn inför en resa kan behöva tidigarelägga en eller flera sprutor för att ge tillräckligt skydd.Smittskyddsinstitutet rekommenderar till exempel att barn som är äldre än 9 månader ska vaccineras mot mässling (en vaccination som normalt ges i en första dos vid 18 månaders ålder) om de ska resa utomlands. Orsaken är att det under de senaste året har konstaterats flera fall av mässling i Sverige.
Flera av dem som drabbats är ovaccinerade barn som smittats vid utlandsvistelse och det gäller även vi resor inom Europa.
Grundskyddet är viktigt, alltså de vaccinationer vi får som barn. Ibland kan vaccinationen mot mässling behöva tidigareläggas om ni ska ut och resa.
Ta med nallen!
Om nallen också får en spruta kan det kännas lättare att få en själv.
Extra skydd
Inte heller kan man vara säker på att det allmänna vaccinationsprogrammet räcker. Ibland behövs till exempel skydd mot Hepatit A och B*, tyfoid, malaria och gula febern också. Rådfråga alltid en vaccinationsmottagning. Om det inte finns där man bor kan man fråga bvc eller vårdcentralen vart man ska vända sig.* Barn i riskgrupp - i Sverige 15 - 20 procent - får vaccin mot hepatit och tuberkolos (som också kan behöva tidigareläggas vid resa) i grundskyddet som riskgrupp räknas i första hand barn med förälder från länder där hepatit B och/eller tuberkolos förekommer.
Så kan du hjälpa ditt barn vid vaccinationer
Barn och sprutor är förstås ingen jätterolig kombination, men något som måste göras.
De första vaccinationerna får barnet redan vid 3 månaders ålder. Det skyddet är inte alltid tillräckligt. Vid 5 månaders ålder och vid ett års ålder fylls skyddet på och blir bättre.
Tips för en smidig vaccinering
- Förbered ditt barn på vad som ska ske. Det är bättre att vara ärlig från början. Men var inte detaljerad.
- Berätta hur det känns, säg att det sticks lite grann och att det går över fort.
- Vaccinera ditt barn först. Även om du inte rör en min när du blir vaccinerad kan det se otäckt ut med nålen.
- Var lugn själv, och låt ditt barn sitta i ditt knä. Där kan det känna sig tryggt.
- Om hela familjen ska vaccineras kan det vara bäst att gå in en och en till läkaren/sjuksköterskan så att barnen inte trissar upp varandra.
- Det är du som bestämmer. Tveka inte, det måste göras. Boka en tid och skjut inte upp den.
- När ni varit duktiga och vaccinerat er har ni förtränat lite mys och belöning. En glass, eller kanske en filmkväll?
Hitta en vaccinationsklinik där du bor »