Barnsemester testar: Den blå planet
Annons

Barnsemester testar: Den Blå Planet

Den Blå Planet är ett helt nybyggt (2013) akvarium i Köpenhamn, bara en liten bit frön Öresundsbron. Deet är Nordeuropas största akvarium och hem åt  mer än 20.000 fiskar och havsdjur från hela världen.

Den blå planet

Den blå planet
Det biostora fönstret in till hajarna.

Vi besökte Den blå planet en vardag i maj 2013. Vår äldsta son Leo fyllde 5 år idag och vi ville passa på att göra en utflykt (därav Stormtrooperkläderna på bilderna, det var en födelsedagspresent).

Byggnaden är jättestor och korridorerna med akvarier är byggda i form av en virvel eller en vortex som ska föreställa att den drar en ner under ytan.

Det finns massor av både stora och små akvarietankar här och texterna som berättar om djuren är både på danska och engelska. De flesta akvariefönster var lågt nere så att barnen kunde se ordentligt, men ett par av dom var dumt nog placerade lite högre upp så vi fick bära våra barn för att de skulle kunna se.

Den blå planet
Havstunnel

Havstunnel i ett gigantiskt akvarium

Vi valde att gå direkt till vänster och havstunneln. Det är en jättestor akvarietank som har ett fönster stor som en bioduk över ena sidan (och trappor ner till fönstret där man kan sitta och titta) och sedan en tunnel igenom med glastak där man kan se både hajarna, rockorna och fiskarna simma förbi både bredvid och ovanför en.

Fiskar från världens alla hörn

Vi fortsatte runt i korridorerna och det finns fiskar från hela världen från både varmt och kallt, söt- och saltvatten. Här fanns både gädda och hammarhaj, men inte i samma akvarietank såklart.

Det fanns till och med sälar, men de matades precis när vi gick förbi dom och det var tjockt med folk så det var svårt att se något. Det gäller nog att vara på plats en stund innan för att få bra platser så att man kan se.

Den blå planet
Sjöhästarna var en favorit.

Den blå planet
Amazonas

Den blå planet
Krabbklappning

Barnens favoriter

Förutom hajarna i havstunneln så var sjöhästarna och de stoooora krabborna en favorit. Den ena sträckte på klorna och var då längre än Felix (3 år)!

Det var också kul att få krypa in i den lilla barngrottan och vid krokodilerna och att klappa de små krabborna i klappdammen.

En annan favorit var det stora akvariet med pirayorna. Det var en fascinerande syn att se de hundratals stora pirayorna som simmade tätt ihop.

Amazonas

Avdelningen Amazonas var som att kliva in i en riktig djungel, både varmt och fuktigt. Här var det fullt av växtlighet och dammar längs sidorna. Här bodde även en del andra djur som fjärilar och anakondor!

Pirayorna bodde i Amazonas källare. Man kunde se dom ovanifrån när man stod i Amazonas och sedan gå ner för trappan för att se dom genom ett akvariefönster. Det var en rolig idé tyckte vi.

Klappa krabbor

Den blå planet har även en klappdam med krabbor och sjöstjärnor där man får lov att sticka ner händerna och interagera med djuren (under övervakning av personal såklart). Detta tyckte barnen var jätteroligt.

Läs mer


Av: · · Senast uppdaterad 2019-07-11
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se