Hur barnvänligt är det på Gran Canaria?

Ulrika reste till Gran Canaria med sina två små barn

Vi har pratat resor med Ulrika, ensamstående mamma till Ida 4 år och Emma 1 år och 10 månader. Hon berättar här om en resa hon gjorde till Gran Canaria.

Gran Canaria
På Gran Canaria är det varmt året runt. Ida 4 år njuter av utsikten i djurparken Palmitos Parque.

Lite nervöst första gången

Första gången jag reste ensam en längre sträcka med barnen var när vi reste till Gran Canaria (Maspalomas) och bodde på TUIs familjehotell Blue Star Koala.

Min äldsta dotter Ida var 4 år och Emma var 1 år och 10 månader. Det var lite nervöst och mer än en gång frågade jag mig om det var rätt beslut. Skulle jag klara av det?


Nervös inför flygningen

Jag valde en resa till Gran Canaria. Dels för att det kändes som ett säkert och barnvänligt resmål, och dels för att det gick direktflyg från Skavsta flygplats. Skavsta är en liten flygplats som kändes ”lättare” än stora Arlanda.

Just flygresan oroade mig. Lilla flickan hade ju inte en egen flygstol utan skulle sitta i mitt knä i sex timmar. Men jag ställde in mig på värsta tänkbara scenariot, att det skulle bli urjobbigt. Om det skulle gå bättre än urjobbigt - ja, då var det bara en bonus. Men jag kände på mig att när vi väl är framme kommer det att gå bra.


Gran Canaria
Poolen på hotellet Blue Star Koala
blev vår favoritplats på resan.

Bättre än förväntat

Flygresan ner gick över förväntan, jag fick ta med Emmas vagn hela vägen fram till flygplansdörren och sedan väntade den på oss när vi klev av planet på Gran Canaria. Praktiskt! Planet gick på eftermiddagen/kvällen så Emma sov större delen av vägen. Lilla Ida var väldigt sprallig och klättrade runt en del i stolen, men skötte sig ändå hyfsat.

Den enda riktigt jobbiga incidenten var när Emma vaknade och kräktes på både sig själv och mig, samtidigt som maten serverades. Pjuh! Det var bara att kånka med båda barnen samt väska med ombyten till den minimala flygplanstoaletten och byta om. Det var riktigt trångt, men det gick.


Gran Canaria
På kvällen var det minidisco för barnen. Flickorna gillar att dansa så discot blev en kul överraskning!

Gran Canaria
Vi passade på att shoppa lite på köpcentret i Maspalomas. Men Ida gillade leksakerna utanför bäst!

Gran Canaria
Så här härlig miljö hade vi utanför hotellrummet. Ida visar stolt upp vår egen gröna fina uteplats.

Gran Canaria
Holiday World låg nära hotellet, så vi blev flitiga besökare.

Gran Canaria
Det blev en härlig resa, och vi ser redan fram emot nästa!

Gran Canaria
Reser man ensam vuxen med barn är det praktiskt att välja ett hotell med ett litet poolområde. Då har du bättre överblick och kan snabbt se var barnen är.


 

Träffade andra singelmammor

Veckan på Gran Canaria gick jättebra. Vi spenderade mycket tid vid hotellpoolen och lekplatsen. På kvällarna anordnades barnaktiviteter som till exempel minidisco. Eftersom jag valt ett hotell med ”solo-med-barn-rabatt” fanns det även två andra ensamma mammor med barn på samma hotell. Vi fick bra kontakt och hade mycket att prata om. Jättekul! Stranden struntade vi i. Den låg en bit från hotellet och en strand med massor av folk och kallt vatten med vågor och strömmar - nej, det kändes inte så lockande när jag ensam skulle hålla ordning på båda barnen. En dag åkte vi taxi till djurparken Palmitos Parque, som ligger i bergen, men annars höll vi oss kring Maspalomas.


Trött mamma på kvällarna

Barnen, och även jag, var nöjda med att bara vara. Vi tog det lugnt, solade och lekte i poolen. De flesta kvällar åt vi på hotellet och såg deras underhållning, några kvällar var vi på det närliggande nöjesfältet Holiday World. Jag hade tagit med flera böcker till mig själv. Tänkte att jag skulle spendera kvällarna själv i lägenheten när barnen sov. Men vi var sällan hemma före 21-22 på kvällarna, och när barnen somnade var jag också helt slut.


Borde ha valt halvpension

Nu när jag tänker tillbaka inser jag att jag hade tjänat på att boka halvpension eftersom vi ändå mest åt på hotellet, då hade vi dessutom fått äta från den stora buffén. Det är ju lite tråkigt när barnen väljer en maträtt från menyn, och sedan ångrar sig när maten kommer…

Sammanfattningsvis var det en helt underbar resa och både jag och barnen var pigga och utvilade när vi kom hem. De pratar fortfarande om Gran Canaria!


Ulrika tipsar:

Viktigt med avbeställningsskydd Nästa resa var planerad att gå till Bulgarien. Även då till ett familjehotell, Blue Village Serenity Bay i Tsarevo. Tyvärr fick barnen vattkoppor, och då får man inte gå ombord på ett flygplan, så vi fick avboka 2 dagar före avfärd. Eftersom jag hade avbeställningsskydd fick jag pengarna tillbaka.


Hur ska det gå?

För pengarna vi fick tillbaka bokade jag en resa till Teneriffa, till Los Cristianos och Blue Star Atlantida. Även det är ett familjehotell med ”solo-med-barn-rabatt”. Den stora utmaningen här är att vi kommer att resa från Arlanda. Barnen har ju då hunnit bli ett år äldre än senaste resan, och jag hoppas att de sköter sig bra på flygplatsen.

En lite längre resa som kommer att ske i framtiden, men nog får vänta i något/några år, är en 3-veckorsresa till Gambia. Jag vill att barnen ska få träffa den delen av sin släkt. Äldsta dottern har varit där en gång, när hon var ett år, men då reste jag tillsammans med min dåvarande man. Anledningen att jag väntar med resan är för att jag vill att barnen ska bli äldre och kunna minnas resan bättre.

Frågor & Svar

Vi bad Ulrika svara på några frågor kring resor för ensamföräldrar.

- Är du ofta ute och reser ensam med dina barn?
Så ofta jag har råd. Förhoppningen är att vi kommer iväg på en chartervecka varje år. Det går att hitta ganska prisvärda resor med bra rabatter för singlar med barn, om man letar lite och har möjlighet att åka när det är lägre efterfrågan på resor (strax efter sommarsemestrar och jullov). Man kan heller inte vara så kräsen på resmål, de bästa rabatterna finns bara på ett fåtal hotell.

- Vad är det bästa med att resa?
Att komma bort från den ibland ganska stressiga vardagen. Det är så härligt att umgås bara vi tre i en skön miljö. Att bara göra det vi själva vill. Det är roligt att kunna låta barnen välja vad vi ska göra på dagarna på resan, vill de spendera halva dagen i en lekpark eller vid poolen, så varför inte? Det blir avkoppling för både mig och barnen.

- Vad är det bästa med att resa ensam med barnen?
Att vi verkligen hinner umgås. Vi upplever något tillsammans och kommer närmare varandra. Vi behöver inte anpassa oss efter några andra reskamrater utan kan låta våra önskemål styra resan.

- Vad är det som du kanske tycker är mindre bra?
Själva resan/transporten är lite stressig. Att hålla koll på allt bagage och två barn. Sköta incheckning och säkerhetskontroll och samtidigt hålla ett öga på barnen. Om något skulle hända på resmålet, om någon av oss skulle bli sjuk, så är det tungt att vara ensam. Dock har det gått bra hittills.

- Vilket/vilka ställen som du varit på har varit bäst för att resa ensam?
Jag väljer ”trygga” resmål, där man vet vad man kan förvänta sig. Barnvänligt och enkelt ska det vara. Lämpliga resmål är Kanarieöarna och Grekland/Mallorca. Jag skulle nog INTE välja resmål där t ex bakteriefloran är väldigt annorlunda och risken att drabbas av sjukdomar är större. Skulle jag bli sjuk under resan skulle det bli hemskt jobbigt, för vem skulle då ta hand om barnen?

 

5 tips till föräldrar som ska resa ensam med sina barn

 

  • Välj resmål med omsorg - rätt ställe, rätt hotell, barnvänligt, gärna familjehotell. Tänk efter vilka krav du har på resan – undvik ospecificerad resa.
  • Planera inte in för mycket aktiviteter på resmålet. Ta dagen som den kommer och låt barnen styra mycket av aktiviteterna (Glada barn – lyckad resa!)
  • Var bekväm. Om du tror att ni kommer att äta de flesta måltider på hotellet, boka halvpension eller all inclusive så är det betalt och klart. Vill barnen gå på barnklubb om det finns på hotellet – boka det, så får du några timmar om dagen för dig själv.
  • Tänk igenom hur du packar, hellre en eller två stora väskor än flera små. Man har mycket att hålla reda på ändå under själva resan. (Ett tips! De fula och otrendiga midjeväskorna är jätte bra under själva resan, du har koll på dina värdesaker men har ändå två händer fria…)
  • Tveka inte att be om hjälp under resans gång, personal och medresenärer är mer hjälpsamma än man kan tro. Många imponeras av att man ”vågar” resa ensam med barn.

 

 » EU-Pass
EU, Norge, Schweiz. EU-Pass för sällskapsdjur »
 » Relaterade artiklar
Äventyrsbadet Water Planet
Barnsemester.se testar Alanya, Turkiet Knappt 3 mil från Alanya centrum ligger Water Planet. Ett äventyrsbad som kan vara ett roligt utflyktsmål om man har barn som älskar rutschkanor. För att ha riktig glädje av allt som finns här ska de vara simkunniga, men det finns även en del pooler och aktiviteter för de små barnen. Det finns 23 va
Berlin
När barnen är i skolåldern är det en upplevelse att ta med dem till en storstad. Det finns så mycket att titta på, annorlunda saker att göra och tokrolig shopping. Många flygbolag flyger till Berlin och nu pressas priserna – sök biljettpriser på Internet. Här får du Barnsemesters tips på vad du och familjen kan göra
Charterbolagens barnklubbar
För många familjer som bokar en charterresa är en bra barnklubb en viktig del av paketet. Här får barnen leka och busa med nya kompisar och visst kan det vara ganska skönt att få en stund för sig själv som förälder medan barnen sysslar med roliga aktiviteter. För lite äldre barn och ungdomar brukar det räcka med att få
Semester i Rom med familjen
Rom erbjuder bra shopping, mat som generellt passar både stora och små och vackra miljöer vart du än går. Det är dessutom lätt att ta sig runt i staden med bussar, tunnelbana och till fots. Tvåbarnsmamman Anette har varit i Rom fem gånger och här delar hon med sig av sina erfarenheter och tips! Vår familjs absoluta favoritplats i Rom
Småprat med barnfamiljer i Turkiet
Barnsemester.se åkte till Alanya i Turkiet och pratade med semestrande barnfamiljer. Isabel 10 år och Joel 7 år har åkt till Turkiet med sin mamma. Läs » Familjerna från Tyringe Vi bokade sommarresan redan i oktober Läs mer » Familjen från Stockholm Det är lite sorgligt att åka ifrån min nya kompis Läs mer &
Menorca - Underbart resmål för...
Resebloggaren Desires, som också är medlem här på Barnsemester, åkte till Menorca med dotter, svärson och barnbarnen. Det är en riktigt härlig medelhavsö utanför Spaniens kust och passar perfekt för barnfamiljer. Mallorcas lillasyster Menorca är definitivt ingen partyö! – utan en stillsam, vacker och grön liten ö
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons:
 » Tävlingar just nu!
Vill du testa familjenöjen gratis?
Anmäl dig till Hjärtejakten idag!
Vinnarlistan »
Annons:
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
SEA LIFE Helsinki » Med Barnsemesterkortet får 1 barn per familj GRATIS entré
Kloka Leksaker » Med Barnsemesterkortet får du 20% rabatt när du handlar lagervaror för minst 250 kr...
Nazar - Lyxsemester för alla » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr i rabatt per vuxen på alla Nazar-collection hotell...
Fler erbjudanden »
Annons:
 » Kryssning
Kryssning passar dig som vill se nya ställen varje dag. Så fungerar kryssning »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se