Annons

Familjen Osmundsen drömresa till Mauritius

Hej! Vi är en norsk familj från Oslo. I våras tog vi tjänstledigt från våra arbeten och gav oss av med våra två barn (5 och 7 år) på vårt livs drömresa – tre månader på Mauritius!

Innan resan levde vi snålt, jobbade extra och sparade alla pengar vi kunde under två år. Vi längtade, drömde och läste allt som finns att läsa om denna paradisö. Vi skulle kunna berätta hur mycket som helst för er om Mauritius, därför har vi valt att bara plocka ut de viktigaste tipsen. Håll till godo!

Mauritius stränder

Det azurblå havet, stränderna och solen står förstås i fokus för de flesta av oss som åker till Mauritius. Här finns några av världens vackraste stränder och problemet är inte att hitta en vacker strand, snarare att bestämma sig för vilken man ska välja för dagen!

Vita drömstränder med lugnt kristallklart vatten finns i stort sett runt hela ön. Helt enkelt därför att nästan hela ön omges av korallrev som bryter vågorna. Det gör att vattnet längs stränderna är helt stilla och kristallklart, ungefär som hemma i badkaret och alltså mycket lek- och barnvänligt. På delar av sydkusten finns inga korallrev utanför, utan Indiska Oceanens vågor kommer ända fram till kustlinjen. Där badar man inte.

Här kommer några strandtips:

Den fem km långa stranden vid Le Morne–halvön på sydvästkusten tycker vi är vacker och barnvänlig. Det blåser till här ibland, och då kommer alla vindsurfarna ner till stranden på två sekunder.

Livet på stranden vid Flic en Flac är skönt avslappnat med en trevlig atmosfär. Hit kommer lokalbefolkningen på helgerna. Inga flådiga restauranger och lyxhotell, inga vattensporter, däremot trevliga och superbilliga matvagnar med billiga luncher, färsk ananas och kalla drycker. Stranden är lång, vacker och barnvänlig.

En annan fantastisk badplats är Trou aux Biches, längre uppe på norra västkusten. Här finns möjligheter till olika vattensporter för både små och stora barn.

Vi provade både vattenskidor och Bananaboat och hade en riktig toppendag. Även de små barnen (4-10 år) kan prova vattenskidor. Det är inte skidor de åker, utan det ser ut ungefär som främre hälften av en surfingbräda, 

 

 

 

med fothållare i. En smart idé eftersom det blev busenkelt att åka och barnen klarade av det på första försöket.

Våra vänners tonåring provade vanliga vattenskidor för första gången i sitt liv, och efter en grundlig instruktion på land visste han hur han skulle göra och for iväg lycklig på vingliga ben.

Bananaboat var också roligt. Upp till fem personer sitter på rad över en gul ”gummibanan” som kopplas till båten. Tjo vad det gick undan, och som vi skrattade!

Längst uppe i norr ligger ”Mauritius riviera”. Särskilt området kring Grand Baie är populärt och lite chict med shopping och (rika) turister. Havet är blåare än blått här, och på stränderna finns ett stort utbud av både vattensporter, båtutflykter och strandnära restauranger.

På östkusten finns ett underbart paradis ni inte ska missa, den lilla ön Ile aux Cerf. Det tar bara ca 20 minuter med båt att ta sig dit, och se till att ha minst 2-3 timmar på er där så att ni hinner njuta, för den här ön kommer ni att minnas hela livet.

 

Den läckra bilden här intill är från Ile aux Cerf - ändå är det ännu vackrare när man kommer dit! Vad gör man på Ile aux Cerf?

 

 

 

Ja, inte ligger man och solar med stängda ögon (det går bara inte när det är så vackert). Man går omkring och ler. Fotograferar sitt livs bästa bilder. Eller så provar man vattensporter, för det finns det gott om här.

Vi provade Parashooting, dvs att flyga två personer högt upp i en fallskärm efter en motorbåt. Det går utmärkt att åka en vuxen och ett skolbarn tillsammans. Men de yngsta barnen ska nog stanna kvar på stranden, för man kommer ganska högt upp.

TIPS: Ta med kvällsmat och sätt er på en strand på västkusten och vänta på solnedgången. Det är så vackert att man tappar andan. Solen går ner vid 18.00-19.00.

Utflyktstips

När ni har tröttnat på stränderna eller poolen, är det kanske dags för golf eller en spännande utflykt. Vi hyrde en chaufför som visade oss runt på ön. Han tog oss till marknader som doftar av kryddor och solmogen frukt, till tempel och vattenfall.

Visst låter det lyxigt att hyra en egen chaufför, men det är så de flesta besökare gör på Mauritius. Dels på grund av att det är vänstertrafik och direkt livsfarligt att ge sig ut i korsningar och rondeller ”på fel håll”. Men också för att det inte kostar mer än att hyra en bil faktiskt.

Vi var två familjer som hyrde en minibus (14 säten) med chaufför. Det kostade 380 svenska kronor (1.500 rupies) för en heldag, 09.00-17.00, inklusive chaufför och bensin. Alltså 190 kronor per familj. Jättebilligt tycker vi!

Här kommer några bra utflyktsmål

Vanille Crocodile Park

http://www.lavanille-reserve.com/
Parken La Vanille ligger på Mauritius sydkust. Parken är välskött med både djur och en liten djungel som visar hur Mauritius såg ut för länge, länge sedan.

 

I parken finns djur som vi nordbor inte är vana vid. Krokodiler av olika slag, roliga apor som tog jordnötter direkt ur våra händer, jättesköldpaddor man kan rida på, söta geckoödlor, tjocka paddor, vackra fiskar och en stor utställning med fjärilar och ludna spindlar.

Ridturen på jätttesköldpaddorna var ett fantastiskt minne för barnen. Tänk, sköldpaddorna är drygt 150 år gamla, och föddes alltså i mitten av 1800-talet.

TIPS: Följ med någon av parkens guider (ingår i entrépriset). Med guidens hjälp ser ni djur och växter ni annars inte skulle lägga märke till. Parkens uterestaurang är trevlig, förvånansvärt billig och serverar allt från cappucino till krokodil.

 


Pamplemousse
Botanisk trädgård med jättenäckrosor och exotiska träd och blommor. Den ligger norr om huvudstaden Port Louis och har fri entré. Inga särskilda arrangemang för barnen.

 

TIPS: Följ med någon av parkens guider. De visar gigantiska bambuträd, lotusblommor, plockar blad och låter er dofta på eukalyptus, kanel och annat gott. Trevligt!


Domaine Anna
Tel (230) 453 9650 / 5640
Den här restaurangen är en upplevelse för alla i familjen. Stämningen är lugn, exotisk och romantisk här.

 

Man kan sitta inomhus, på en veranda eller, som vi alltid gjorde, vid ett eget bord i en egen palmhydda. Servicen är fantastisk och barn är välkomna. Barnen passas upp på samma fina sätt som vi vuxna.

Priserna är förvånansvärt låga för ett så vackert ställe. En fin trerättersmiddag inklusive dryck för 2 vuxna och 2 barn gick på ca 400 kronor. Och då ingick taxiresa till och från Domaine Anna för gäster som bor på rimligt avstånd.

Man ringer och beställer bord och ber om hämtning, så kommer de på avtalad tid och efter middagen kör de er tillbaka. Det kostar inte ett öre extra, och man känner sig som en filmstjärna (för en gångs skull)! Domaine Anna ligger nära Flic en Flac.Delfinerna i Tamarinviken
Att simma med de söta delfinerna i Tamarindviken är en fantastisk upplevelse. Det är alltså vilda delfiner, och inte 100% säkert att man får chans att se dem. Men chansen är stor! Från stranden i Tamarin, och även från stranden i Flic en Flac, kan man boka en egen båt och åka ut till delfinerna. Störst chans att möta dem är på morgonen vid 8-tiden, eller tidigare.

Vill ni hoppa i och simma med delfinerna ska ni hyra en egen båt några dagar innan. Ta med en undervattenskamera (finns engångskameror).

Vill ni sitta kvar i båten och se delfinerna simma och hoppa kring er kan ni följa med en utflyktsbåt för ca 15 personer. Boka på stranden någon dag i förväg.


Parc Aventure Chamarel
http://www.parc-aventure-chamarel.com/
En naturpark med äventyrstema. Mycket klättra, balansera och sådant. Passar familjer med lite större barn, 6-18 år. Ganska dyrt, men kul säger de som har varit där.


Casela Nature & Leisure Park
http://www.caselayemen.com/
En omtyckt park med fåglar och många fina naturupplevelser. Gå in på deras hemsida och titta.

 

 

Färgglada fiskar

Att åka ut på djuphavsfiske är populärt. Vi provade, och känslan att få upp en gigantisk vacker fisk ute på djupt vatten är riktigt häftig! Man kan följa med på heldagsutflykt till havs. Man kryssar mellan läckra badvikar och får se stora delar av ön från ”andra hållet”. Ofta ingår en barbecue ombord. Improviserad sång och creolmusik är en av de självklara kryddorna till maten på de här breddgraderna.

 

Mauritius korallrev är imponerande, även för de mest kräsna och erfarna dykarna. Kan ni dyka med tuber så är det här paradiset för er. Det finns även kurser för er som vill lära er att dyka. Boka i god tid, gärna innan ni åker hemifrån.

 

Eftersom vattnet är så kristallklart är förutsättningarna perfekta även för snorkling. Vår lilla 5-åriga tjej snorklade varje dag, hon kunde inte få nog. ”Pappa, jag har sett Doris!”, ropade hon en dag när hon kände igen en fisk från Disneyfilmen Hitta Nemo. Härligt!

Djurlivet under vattenytan är förtrollande vackert och gav oss bilder som vi alltid kommer att minnas. Det finns till och med utflykter uppe i Grand Baye där ni kan gå under vattnet och ha färgglada fiskar simmande kring er, en variant på snorkling, fast stående.

Ni är alltså på grunt vatten och får en hjälm på huvudet som förser er med luft uppifrån båten. En tokig och mycket annorlunda promenad i sällskap av fiskar, skulle man kunna säga. Ni kan också se fiskarna ovanifrån om ni åker ut med en båt med glasad botten.

 


 

Maten

Maten på Mauritius är varierad och god. Det kreolska köket är en blandning av öst och väst, med färsk kokos, ananas och mango. Fisk av alla slag är självklart på en ö, barbecue är också vanligt och det finns även restauranger med indisk och kinesisk mat på Mauritius.

 

I butikerna och på marknaderna finns exotiska frukter, grönsaker och andra råvaror att fylla kylskåpet med. Vi provade allt (även billig mat från mycket enkla stånd) och klarade oss utan magproblem.

TIPS: det finns bra mataffärer men kryddorna som finns att köpa är heta. Så ifall ni bor med eget kök och ska laga mat till barnen är det praktiskt att ha med sig vanlig grillkrydda eller liknande hemifrån.

Tänk också på att godis importeras och är extremt dyrt att köpa på Mauritius. Är ni gottegrisar = ta med godis!

 

Bästa tiden att åka till Mauritius

Mauritius är en ”året-runt-destination” med sol och värme hela året, utan stora väderförändringar. Ni kan alltså åka hit precis när ni vill under året. Medeltemperaturen på dagen är cirka +26 till +30 grader.

 

Mauritius har sin sommar i perioden november-april. Då är det varmare, något fler regndagar, och högsäsong med fler turister och högre priser över lag. Under perioden maj-oktober är det lågsäsong, fler soldagar men lite svalare, lätt att pruta ner hotellpriser och färre turister. Vattentemperaturen är ungefär densamma under hela året, si så där 23-27 grader. Nätterna är ljumma året runt.

 

Fakta om Mauritius

Mauritius ligger mitt ute i Indiska oceanen, strax öster om Madagaskar. Ön är ganska liten, inte är mer än 6,5 mil lång och 5 mil bred, men det finns mycket att uppleva. Invånarna på ön har skiftande bakgrund - indisk, engelsk, fransk, afrikansk och kinesisk. De lever fridfullt tillsammans och kyrkor, tempel och moskéer samsas sida vid sida.

 

Statsskick: republik
Huvudstad: Port Louise
Språk: alla talar engelska. Med varandra talar de kreolspråket morisyen och bhojupuri.
Yta: 2 040 km2 (varav huvudön 1 865 km2)
Invånarantal: 1,3 miljoner
Folkgrupper: indomauritier 68%, kreoler 27%, övriga 5%.
Religion: 50% hinduer, 32% kristna, 16% muslimer buddhister och övriga 2%.
Valuta: Mauritiska rupee.

 

Sparsamt med charter

Det var länge förbjudet med charterresor till Mauritius.Enbart reguljärflyg tilläts komma hit eftersom man ville behålla den exklusiva och unika miljön på ön. Nu kan man resa charter hit, men det är fortfarande blygsamt i förhållande till Thailand och liknande långdestinationer. Så ryktet om att vara en exklusiv ö utan massturism stämmer. Få skandinaver reser hit (vi träffade bara en handfull skandinaver på 3 månader). De flesta besökare är fransmän och vita sydafrikaner.

 

 

Boende

Boende finns i alla prisklasser, och standarden är generellt sett mycket hög oavsett klass. Vi kan tipsa om svenskan Carina Roy som bor på Mauritius sedan 12 år tillbaka. Hon hjälpte oss hitta boende och hon kan alla hotell, lägenhetsanläggningar och stränder på Mauritius utantill. Hon vet vilka som är barnvänliga, vilka som är prisvärda osv. Dessutom kan hon förhandla med hotellen på deras eget språk = bättre pris. Ni kan också boka Carina som guide med minibuss. Vi gjorde det och fick se massor av spännande platser! Mailadressen till Carina Roy är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Trevlig resa!


Senast uppdaterad 2019-05-18
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Drömresor!
Vi startar en serie reseberättelser där barnfamiljer visar bilder, tipsar och inspirerar andra barnfamiljer att göra drömresan med stort D. Hur fick ni ihop pengarna? Hur länge var ni borta? Hur bodde ni? Fungerar det [...]
Familjen Osmundsen drömresa till Mauritius
Familjen Osmundsen drömresa till Mauritius
Hej! Vi är en norsk familj från Oslo. I våras tog vi tjänstledigt från våra arbeten och gav oss av med våra två barn (5 och 7 år) på vårt livs drömresa – tre månader [...]
Campa i Marocko
Campa i Marocko
Här kommer en inspirerande hälsning från 5-barnsmamman Maria Lindgren. För 10 år sedan semestrade Maria och hennes familj som man brukar göra. Men varje år har de vågat ta ut svängarna lite till [...]
Thailand i sju veckor
Thailand i sju veckor
Det är jättekul när ni skriver och berättar om era drömresor! Här har vi en hälsning från 3-barnsfamiljen Nylander som verkligen älskar att resa. De har även rest med barnen i Bulgarien, Dubai [...]
Svenska skolan på Koh Lanta
Svenska skolan på Koh Lanta
Februari i Sverige. Ungarna är gnälliga, ingen gillar kvällsmaten du har lagat, tvättkorgen bågnar och ute är det råkallt och blåsigt. Fy farao! Men hör här…det finns massor av svenska [...]
Fråga Barnsemester - Jag drömmer om att...
Fråga Barnsemester - Jag drömmer om att...
Jag drömmer om Mauritius Fråga: Mauritius är en stor dröm jag har. Våra barn är 3 och 5 år och jag vet inte om vi kan åka nu eller om vi ska vänta några år. Det kostar ju en hel del [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons
Populära erbjudanden
Gratis Fun Slush till barnen!
10% rabatt på hela sortimentet hos EkoLeko
Gratis bollspelsgolfs-klubba till barn som spelar
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Stöten i Sälen
Dalarna
Bakken – världens äldsta ...
Danmark
Sagolandet Tomteland
Dalarna
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se