Familjenöjen för alla funktionsvariationer
Annons

Familjenöjen för alla funktionsvariationer

Alla fungerar vi olika och alla barnfamiljer har familjemedlemmar med olika behov och funktion. Många av familjenöjena i Sverige har sitt mål att vara tillgängliga för alla och välkomna alla gäster.

Funktionsvariation, funktionshinder eller funktionsnedsättning och anpassning till gäster med olika behov är ord som florerar på de olika familjenöjenas egna webbsiter. Olika ord används men syftet med vår jämförelse är att enkelt få reda på hur familjeparkerna anpassar sig för sina gäster och gästernas olika behov.

Vi hoppas att oavsett vilken funktionsvariation du och din familj har, och vilken term du föredrar, att denna jämförande snabbguide kan vara till nytta.

Snabbguide

Nästan alla familjenöjen vi frågat har möjlighet för en medföljande ledsagare att få fri entré. I de flesta fall krävs dock ledsagarbevis. Ledarhundar är välkomna ibland men inte alltid och få av parkerna har igen speciell anpassning för syn- eller hörselnedsättningar.

Scrolla längre ned på sidan för utförligare information om respektive familjenöjen samt länkar vidare till deras egna sidor om tillgänglighet.

Astrid Lindgrens Värld
Barnens Gård
Borås Djurpark
Furuviksparken
Gröna Lund
Halmstad Äventyrsland
High Chaparral
Junibacken
Järvzoo
Kneippbyn
Kolmården
Kreativum
Leksand Sommarland
Liseberg
Nordens Ark
Parken Zoo
Sagolandet Tomteland
Skansen
Skansen- Akvariet
Skara Sommarland
Skånes Djurpark
Tom Tits Experiment
Tosselilla
Tropicarium Kolmården
Tropikariet
Universeum
Ölands djur- och nöjespark
= tillgänglighetsanpassat, = rabatterat pris, = ledsagare har fri entré, = ledarhund välkommen, = syn- och/eller hörselanpassat.

Förutom mljligheten för fri entré för en ledsagare finns ibland även möjlighet att gå före i eventuella köer, stå i en egen lugnare kö och/eller åka mer än ett varv i karuseller på raken.

OBS! Nästan alla familjeattraktioner har som krav att ledsagarbevis ska vara utfärdat med personliga uppgifter på både ledsagaren och personen som har en funktionsnedsättning. Sjukintyg eller papper ifrån försäkringskassan är oftast ej ett giltigt ledsagarbevis.

Förälder till barn med funktionsnedsättning får inte fri entré om denne inte är anställd ledsagare och kan uppvisa ledsagarbevis. Om det finns särskilt intyg där en läkare tillagt att personen i fråga ständigt behöver uppsyn vid aktivitet liknande parkbesök, kan det ibland gå att få ledsagarentré till en förälder utan eget intyg.


Astrid Lindgrens Värld  

Astrid Lindgrens Värld

2019  

Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark där man kan uppleva Astrid Lindgrens sagofigurer i sina riktiga miljöer. Parken ligger i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby i Småland.

Tillgänglighetsanpassning

Terrängen i parken är relativt fri från nivåskillnader och det finns gott om öppna ytor. Markerade p-platser för personer med rörelsenedsättningar. Rullstolsanpassade biljettkassor och restauranger. Toaletter för rörelsenedsatta finns. Ett begränsat antal rullstolar finns att låna.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Ledarhund i sele och väst får följa med in i parken utan extra kostnad. Dock ej in i byggnader och uteserveringar.

Syn- och hörselnedsättning

Hörslingor finns att låna. Utvalda datum finns teckenspråkstolkning och syntolkning.

Läs mer: Tillgänglighet på Astrid Lindgrens Värld »


Barnens Gård  

Barnens Gård

2019  

Barnens Gård

På Barnens Gård finns ett vattenland med vildfors, stömknal, lianer och rutschkanor. Här bor också smådjur och barnen är välkomna att klappa kaniner, kela med söta killingar, titta på hönsen eller rida en sväng på ponnyhästarna. Här finns även elbilar för små barn.

Tillgänglighetsanpassning

Större delen av området består av marktegel. Viss lutning förekommer på vissa ställen. På de flesta ställena kan man ta sig fram med rullstol. Skjutdörrar vid entrén med bredd 120 cm. Toaletter för rörelsenedsatta finns.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Läs mer: Tillgänglighet på Barnens Gård »


Borås Djurpark  

Borås Djurpark

2019  

Borås Djurpark

Upptäck ditt favoritdjur på nära håll: hör lejonen ryta, se de väldiga elefanterna, trampa fram, häng med i schimpansernas lek bland trädkronorna eller få en glimt av de nordiska rovdjuren.

Tillgänglighetsanpassning

Borås Djurpark har de senatste åren i samarbete med tillgänglighetskonsultet säkerställt en hög nivå på tillgängligheten i parken. Kaninlandet på Barnens Zoo är exempelvis tillgänglighetsanpassat med ett tunnelsysten till kaninhagen och det finns ramper vid försäljningsställen som förenklar framkomligheten.

Simbalekplatsen är utformad med ett tänk på att tillgodose allas behov och har hälften konstgräs och hälften sand. Gräsdelen innefattar vattenlek, gungor samt tunnlar att krypa i.

Handikapptoaletter finns. Ett begränsat antal rullstolar finns att låna i entrén (gratis). Ring och boka inför ditt besök.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande ledsagare i tjänst går in gratis på Borås Djurpark vid uppvisande av ledsagarbevis.


Syn- och hörselnedsättning

På många av visningarna berättar djurskötarna om djuren och på safaritåget finns en ljudguide som berättar om djuren längs resan. Intill alla djurhägn och djurarter finns skyltar som berättar om djuren i text och bild.

Läs mer: Tillgänglighet på Borås Djurpark »


Furuviksparken  

Furuviksparken

2019  

Furuviksparken

I Furuviksparken bor över 70 olika djurarter och djurparken är fylld av såväl exotiska djur, som tamdjur från vårt nordiska bondesamhälle. Här finns även tivoli, äventyrsbad utomhus och en äventyrsö.

Tillgänglighetsanpassning

Parken är rullstolsanpassad med asfalterade vägar samt några grusvägar. Handikapparkering finns alldeles bredvid huvudentrén och alla restauranger är anpassade för rullstolar. Handikapptoaletter finns. Furuvik har fyra stycken rullstolar som går att låna, boka gärna i förväg. Vid konserter på Stora Scen finns ett begränsat antal platser för rullstolar på en plattform med bra sikt till scenen.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré  för entré och åkattraktioner gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis samt får fritt åka med om det finns behov av  hjälp vid i- och urstigning ur attraktion.

Ledarhund

Ledarhund får följa med in i parken utan extra kostnad.

Läs mer: Tillgänglighet på Furuviksparken »


Gröna Lund  

Gröna Lund

2019  

Gröna Lund

Sveriges äldsta tivoli, en stor nöjespark för hela familjen fylld av attraktioner, spel, lotterier och underhållning.

Tillgänglighetsanpassning

Toaletter anpassade för rullstolsburna gäster finns. Restaurang Kaskad rekommenderas för rollstolsburna. Passage mellan Lilla och Stora området har trappor, värdarna kan hjälpa till att ta en väg runt dessa.

De flesta attraktionerna har entré via utgången för gäster i rullstol samt för gäster med dolda funktionsvariationer vars utmaningar inte tillåter dom att stå i köfållorna. Vid dold funktionsvariation krävs intyg för att nyttja utgången som entré. Har du svårt att ta dig i och ur attraktionen, går det bra att sitta kvar till nästa tur (max tre åkturer åt gången).

Ett begränsat antal specialplatser för gäster med behov av anpassning finns vid konserter.
 

Ledsagare har fri entré

Gäst i behov av medföljande ledsagare betalar ordinarie pris för entré och åkattraktioner. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré och bör ha med sig intyg, om möjligt. Om gästen med behöver hjälp för att åka attraktionen erbjuds denne ledsagare att fritt åka med.

Ledarhund

Ledarhund får följa med in i parken utan extra kostnad.


Läs mer: Tillgänglighet på Gröna Lund »


Halmstad Äventyrsland  

Halmstad Äventyrsland

2019  

Halmstad Äventyrsland

Förutom ett härligt vattenland har den här parken har tio mindre temaområden bland annat dinosaurieparken, Indian och Piratland, Sagoland, Karusellpark och miniland.

Tillgänglighetsanpassning

Parken är öppen och det är enkelt att ta sig runt med rullstol. Handikapparkering finns i direkt anslutning till entrén. Handikapptoaletter finns.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Alla hundar är välkomna in i parken med förutsättning att de är kopplade under hela vistelsen. Ledarhund är även välkommen i restaurangen.

Läs mer: Tillgänglighet på Halmstad Äventyrsland »


High Chaparral  

High Chaparral

2019  

High Chaparral

High Chaparral är världens vildaste nöjespark med den perfekta mixen av roliga lekar, spännande aktiviteter, häpnadsväckande shower, massor av kunskap, vilda djur och en hel del natur. Allt i genuin Vilda Västern miljö med bisonoxar och hästar, ånglok och tågrån, hjulångare och guldvaskning, indianer och cowboys och en garanterat bilfri västernstad.

Tillgänglighetsanpassning

Parken är handikappvänlig och relativt fri från nivåskillnader. De flesta vägarna är asfalterade och det är enkelt att ta sig fram med rullstol.  Det finns avsedda platser för rullstolar vid alla shower.

De flesta byggnader har behövliga utrymmen, ramper och liknande. Restaurangerna är rullstolsanpassade och det finns toaletter för rörelsenedsatta.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation.En medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis. Om gästen har två ledsagare med sig så betalar en av ledsagarna ordinarie entré.

Ledarhund

Kopplade hundar är välkomna in i parken. På grund av höga smällar är inga hundar tillåtna på Wild West Stunt Show.

Läs mer: Tillgänglighet på High Chaparral »


Junibacken  

Junibacken

2019  

Junibacken

Sagohus som främst bygger på Astrid Lindgrens böcker, men även många andra sagofigurer finns på plats. Gör din sommar sagolik. Upplev Junibackens Pippi-föreställning, åk Sagotåget och låt fantasin flöda fritt.

Tillgänglighetsanpassning

Det finns rullstolsanpassade toaletter och hiss för att enkelt ta sig mellan våningsplanen. I lekutställningarna finns ett antal rullstolsanpassade miljöer.

Framför lilla scenen på övervåningen finns gott om plats för rullstolar. Framför teaterscenen på nedervåningen är det trängre, men meddela personalen vid ankomst så gör de i ordning en plats.

Det går bra att åka sagotåget med rullstol. På grund av utrymningsskäl kan dock enbart en rullstolsbunden person åka i taget.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation.Medföljande personlig ledsagare har fri entré.

Ledarhund

Ledarhund får följa med in till men Junibacken vill att man förbokar så att de kan förvarna andra gäster med eventuell allergi.

Läs mer: Tillgänglighet på Junibacken »


Järvzoo  

Järvzoo

2019  

Järvzoo

På JärvZoo finns olika nordiska djur som brunbjörn, fjällbjörn, igelkott, järv, lodjur, myskoxe, rådjur, ren, rödräv, varg, älg - och myror.

Tillgänglighetsanpassning

Ramp för rullstolar och barnvagnar finns vid entrén. Djurparken är byggd på en bergssluttning vilket innebär att trätrottoaren som går genom parken bitvis sluttar brant uppför och nedför. För rullstolsburna rekommenderas att man har en medjälpare till hands. Handikapptoaletter finns i entrébyggnaden.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Läs mer: Tillgänglighet på Järvzoo »


Kneippbyn  

Kneippbyn

2019  

Kneippbyn

På Kneippbyns sommarland och vattenland finns bad, karuseller och barnteater. Dessutom är det här som det riktiga huset Villa Villekulla står.

Tillgänglighetsanpassning

Det är en nivåskillnad mellan den övre och undre delen av sommarland. Inga trappor utan asfalterade gångar att ta sig fram på och det är gott om öppna ytor i hela parken.

På vattenland är det nivåskillnader upp till vattenrutschkanorna för att de ska kunna vara i lutning men alla pooler ligger i princip plant.

Markerade p-platser för personer med rörelsenedsättningar finns i anslutning till entréer och alla biljettkassor är anpassade för rullstol. Toaletter för rörelsenedsatta finns.

Rabatterad entré

Rabatterat entrépris för funktionsnedsatta.

Ledsagare har fri entré

Det rabatterade pris som gäst med funktionsnedsättning betalar inkluderar en medföljande ledsagare.

Läs mer: Tillgänglighet på Kneippbyn »


Kolmården  

Kolmården

2019  

Kolmården

Här kan du visa ditt barn djur från världens alla hörn, bland annat delfiner som uppträder i en show som ingår i entrépriset. Finns även lekplatsen Kulmården, Bamse i Bamses Värld m m.

Tillgänglighetsanpassning

Handikapparkering finns intill biljettkassorna. Terrängen i djurparken är kuperad med många backar och ganska stora avstånd mellan attraktionerna. Ett begränsat antal rullstolar finns att låna, kan ej förbokas. Det finns avsedda platser för rullstolar vid alla shower. Alla restauranger är anpassade för rullstilar och det finns handikapptoaletter runt om i parken.

Tillgänglighetsarmband för besökare med funktionsnedsättning gör det möjligt att använda utgången som entré vid nästan alla åkattraktioner. Även gäster med dold funktionsnedsättning får använda tillgänglighetsarmbandet, mot uppvisande av giltigt intyg. Ledsagare/assistent bör vara behjälplig vid i- och urstigning av attraktionen. Gästen har rätt att tillsammans med sin familj och vänner, max 5 personer, åka två varv i attraktionen i direkt följd (gäller ej Safarilinbanan), för att sedan (om det är kö) få kliva ur attraktionen och komma tillbaka vid ett senare tillfälle.
 

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation.  Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Ledarhund i sele och väst får följa med in i djurparken utan extra kostnad. Vid inpassering ska vaccinationsintyg uppvisas.

Hörselnedsättning

Certifierad hörslinga finns på utvalda sektioner vid delfinföreställningen LIFE i Delfinarium.

 

Läs mer: Tillgänglighet på Kolmården »


Kreativum  

Kreativum

2019  

Kreativum

Kreativum är ett 2 000 kvm stort Science Center för nyfikna i alla åldrar. Här finns över 170 spännande stationer att utforska. Under sommarhalvåret är utomhusoasen Kreapark öppen, perfekt för upptäckter & en picknick.

Tillgänglighetsanpassning

Inomhus är det mesta tillgängligt även för besökare med funktionsnedsättningar. Det är lätt att komma in och ta sig runt i rullstol eller med barnvagn. Hiss finns för att ta sig mellan planen.

Handikapptoaletter finns på båda planen. Många av stationerna är anpassade för att så långt som möjligt ge alla en bra upplevelse – till exempel mäter målvaktsspelet hur lång man är när det startas. Därmed kan även den som är rullstolsburen spela eftersom bollarna anpassas i höjd.

Tillgängligheten till Kreapark är tyvärr något begränsad för rullstolar, barnvagnar och personer med nedsatt rörlighet på grund av nivåskillnad vid utgången. Möjlighet finns att gå runt huset för att nå Kreapark. Väl inne i Kreapark finns möjlighet att ta sig runt nästan överallt.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Ledarhundar är tillåtna. Detta gäller endast utbildade och märkta ledarhundar i tjänst.

Läs mer: Tillgänglighet på Kreativum »


Leksand Sommarland  

Leksand Sommarland

2019  

Leksand Sommarland

Leksand Sommarland är en aktivitetspark i Siljansbygden i Dalarna, ett område som många barnfamiljer åker till sommar efter sommar. Här väntar ett stort vattenland samt en stor Wipeout hinderbana i Siljan, flertalet karuseller och många aktionaktiviteter som Zipline (300 m) hög/låghöjdsbanor och en jump park. Parken har även två gokartbanor och en väldigt populär Laser Tag bana.

Tillgänglighetsanpassning

Här har alla oavsett funktionsvariation kul på sin egen nivå, det finns inga hinder för att ha kul! I stort är parken tillgänglig för alla. De flesta vägarna är asfalterade men terrängen är ganska backig på vissa delar. De flesta byggnader har behövliga utrymmen, ramper och liknande. Dock inte riktigt alla. Handikapptoaletter finns runt om i parken och vid vattenlandet finns dusch anpassad för rullstol.

Väldigt många av attraktionerna kräver full rörlighet samt att man kan se tydligt, medans andra inte kräver detta t.ex. vissa karuseller. Behöver gästen lyftas i trappor eller ner i en pool så behöver denne ha med sig bärhjälp.

Det finns ingen särskild kö eller system för att slippa kön men vid behov kan personalen dock vara behjälplig med detta. Ett tips är att pricka in perioder med dagar med mindre gäster i parken.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Ledarhund får följa med in i parken utan extra kostnad.

Läs mer: Tillgänglighet på Leksand Sommarland »


Liseberg  

Liseberg

2019  

Liseberg

Liseberg är en riktig publikmagnet i Göteborg och hela familjen kan ha roligt här. Det finns karuseller och annat skojigt för alla, både för de riktigt små och lite större barnen upp till de fullständigt orädda tonåringarna. Det finns även massor av utmaningar för oss halvmodiga föräldrar.

Tillgänglighetsanpassning

Liseberg är till stora delen asfalterat och det lättframkomligt med rullstol men det finns också stenläggning och branta uppförsbackar. Många av byggnaderna är tillgänglighetsanpassade. Vill man veta mer om en specifik byggnad, grind eller passage kan man använda sig av Tillgänglighetsdatabasen där såväl nöjespark som boendeanläggningar finns kartlagda.

I anslutning till Liseberg finns ett antal parkeringsplatser reserverade för den som har handikapptillstånd. Från 2019 och några år framåt pågår stora byggprojekt i närheten av nöjesparken, något som kan komma att påverka platsernas placering. För aktuell information kontakta Liseberg.

Kassorna är anpassade för rullstolar. Det finns ett visst antal rullstolar till utlåning, kan förbokas. Toaletter anpassade för rullstol finns runt om i parken.

För personer som på grund av funktionsnedsättning har svårt att hantera en kösituation finns möjlighet att slippa köa. Mer information och hjälp kan man få på Gästservice.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Vid behov av medföljande personlig ledsagare har en ledsagare fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis. Har du fler ledsagare betalar de ordinarie pris, såvida du inte genom intyg kan styrka behovet av fler än en ledsagare.

Om du behöver en ledsagare som hjälp i och ur en attraktion eller som stöd under åkturen kan ledsagaren få ett ledsagarpass på Gästservice.

Ledarhund

Servicehundar i arbete är välkomna till Liseberg.

Syn- och hörselnedsättning

Varje säsong syn- och teckenspråksgestaltas ett antal musik- och teaterförestälningar på Liseberg. Lisebergshallen, Lisebergsteatern och Rondo har alla hörselslingor installerade.

Läs mer: Tillgänglighet på Liseberg »


Nordens Ark  

Nordens Ark

2019  

Nordens Ark

I hjärtat av Bohuslän ligger ett av regionens populäraste besöksmål - Nordens Ark. Målet är att bevara hotade djurarter från flera världsdelar. Man kan titta på nordiska vilda djur och djur från mer exotiska trakter med ett klimat liknande vårt.

Tillgänglighetsanpassning

Terrängen i parken är kuperad och det finns ett par branta backar längs promenadslingan. Underlaget är hårt packade grusvägar och träbryggor. Handikapparkering finns på parkeringen. Det är möjligt att hyra en rullstol på plats, boka gärna i förväg. Hotell, restaurang och toaletter är handikappanpassade.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Läs mer: Tillgänglighet på Nordens Ark »


Parken Zoo  

Parken Zoo

2019  

Parken Zoo

I Parken Zoo träffar du över 100 djurarter från fyra världsdelar. Det finns även nöjespark med festliga åkattraktioner och ett Lek&Lär område med Kalle Kunskap!

Tillgänglighetsanpassning

Området  är relativt ”platt” (det finns dock några backar). Handikappanpassade toaletter finns vid alla ställen där toaletter finns.

Besökare med funktionsnedsättning (med intyg som tydligt bevisar att behovet finns) kan få ett tillgänglighetsarmband som ger mer anpassad och personlig assistans vid t.ex. i- och urstigning samt köbildning till åkattraktionerna.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis. Finns behov i nöjesparken med i och urstigning så kan ledsagaren ett ledsagaråkband.

Läs mer: Tillgänglighet på Parken Zoo »


Sagolandet Tomteland  

Sagolandet Tomteland

2019  

Sagolandet Tomteland

Stig in i en värld fylld av fantasi, trolldom och magi. Gör ett besök i Tomtens eget sagoland och hamna mitt i spännande äventyr bland tomtar och troll!

Tillgänglighetsanpassning

Parken är handikappvänlig, de flesta vägar i parken är asfalterade och vintertid plogade och sandade. De flesta byggnader har behövliga utrymmen, ramper mm. Handikapptoalettter finns i entrébyggnaden, Tomtemors café och två vid stora Verkstán.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Hundar får följa med in i parken men måste hållas kopplade hela tiden och får inte följa med in i husen.

Läs mer: Tillgänglighet på Sagolandet Tomteland »


Skansen  

Skansen

2019  

Skansen

Med gamla hus och gårdar, vilda och tama djur, en vacker park och plats för underhållning och firande av årets högtider. Här finns även världens första friluftsmuseum.

Tillgänglighetsanpassning

Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser för personer med handikapptillstånd och ett fåtal (ej bokningsbara) rullstolar för utlåning. Handikapptoaletter finns.

Enbart rulltrappa från Spegeldammen till Skansenberget, men det är möjligt att ta sig vidare på delvis branta gångvägar upp på Skansenberget via Skansen-Akvariet och Galejan.

Rullstolsramper samt portabla rullstolsramper finns på flertalet ställen. Begränsade möjligheter att ta sig runt inomhus.

Vid Allsång på Skansen finns 12 (ej bokningsbara) platser på en rullstolsplatå till höger om Sollidensecenen.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis. I Bergbanan åker både rullstolsburen och ledsagare/assistent gratis.

Ledarhund

Arbetande hundar såsom ledar-, signal- och assistanshundar iförda tjänstetäcke är tillåtna på Skansen. Hundföraren ska skriva uner en försäkran att hunden är vaccinerad och frisk.

Syn- och hörselnedsättning

I Skånegården och på Moragården finns svällbilder som underlättar för de som kan läsa punktskrift att orientera sig på gården.

Hörslinga finns i Seglora kyrka, den har täckning i de centrala delarna av kyrkan. Det finns även en hörslinga framför Sollidens scen samt på rullstolsplatån.

Läs mer: Tillgänglighet på Skansen »


Skansen- Akvariet  

Skansen- Akvariet

2019  

Skansen- Akvariet

Skansen-Akvariet har apor, krokodiler, ormar och massor av andra spännande djur.

Tillgänglighetsanpassning

Tillgängligheten på Skansen-Akvariet är bra med både ramper och breda passager. Toaletter (och handikapptoaletter) finns på Skansen, ej inne på Skansen-Akvariet.

När man under sommartid rullar ut med rullstol på lemurberget brukar Skansen-Akvarietse till att en ur personalen följer  med. Lemurerna gillar nämligen rullstolar! Det brukar bli lite rörigt men väldigt roligt. Vill man inte ha lemurerna så nära så löser det sig med att personalen ser till att lemurerna håller ett ok avstånd.

Så rullstolar välkomnas både av djur och personal på Skansen-Akvariet.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Läs mer: Tillgänglighet på Skansen- Akvariet »


Skara Sommarland  

Skara Sommarland

2019  

Skara Sommarland

Skara Sommarland - Skandinaviens största vattenpark. Här kan du uppleva allt från häftiga badaktiviteter och imponerande vattenshower till gokart och ett tivoli med berg- och dalbanor. Vill du ha nära till alla attraktioner kan du bo på Skara Sommarland Stugby & Camping.

Tillgänglighetsanpassning

Parken är hyfsat flack och enkel att ta sig runt med rullstol. Vattenparken är dock mer kuperad och här är det mycket trappor till attraktionerna. Toaletter anpassade för rullstolsburna gäster finns.

Många attraktioner i tivolit har entré via utgången för gäster i rullstol samt för gäster med dolda funktionsvariationer vars utmaningar inte tillåter dom att stå i köfållorna. Vid dold funktionsvariation krävs intyg för att nyttja utgången som entré. Har du svårt att ta dig i och ur attraktionen, går det bra att sitta kvar till nästa tur (max tre åkturer åt gången).

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré och bör ha med sig intyg.

Ledarhund

Ledarhundfår följa med in i parken utan extra kostnad.

Läs mer: Tillgänglighet på Skara Sommarland »


Skånes Djurpark  

Skånes Djurpark

2019  

Skånes Djurpark

Skånes djurpark är störst i världen på nordiska djur. Här lever hundratals djur av mer än 80 olika nordiska djurarter.

Tillgänglighetsanpassning

Djurparken är tillgänglighetsanpassad så till vida att rullstolsburna gäster kan ta sig runt i parken. Parken är dock bitvis är kuperad. Samtliga rast- och grillplatser är tillgänglighetsanpassade. Tillgänglighetsanpassade toaletter finns. Ett begränsat antal rullstolar finns för utlåning. Kan förbokas.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Assistanshund  får följa med in i parken. Föranmäl via mail samt ta med vaccinationspapper,

Läs mer: Tillgänglighet på Skånes Djurpark »


Tom Tits Experiment  

Tom Tits Experiment

2018  

Tom Tits Experiment

Tom Tits Experiment lyfter på locket till en miljö där du väljer om du vill dyka ner i en blandning av kreativitet och kunskap eller bara dra med fingertopparna över ytan.

Tillgänglighetsanpassning

Besökare med vissa funktionsvariationer kan inte fullt ut delta i alla aktiviteter men de flesta experiment kan testas av den som kanske inte når så långt och det finns mycket att uppleva med olika sinnen, som känsel, lukt och hörsel. I parken finns det flera ramper. Två handikapp P-platser finns intill huvudentrén. Ett begränsat antal rullstolar finns för utlåning. Handikapptoalett på varje våningsplan.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Ledarhund får följa med in i på Tom Tits Experiment.

Läs mer: Tillgänglighet på Tom Tits Experiment »


Tosselilla  

Tosselilla

2018  

Tosselilla

Sommarland med många olika typer av attraktioner. Det betyder att det finns roliga aktiviteter för alla i syskonskaran, från de yngsta småbarnen till de stora tonåringarna.

Tillgänglighetsanpassning

Parken är handikappvänlig och relativt fri från nivåskillnader. Det finns två backar men dom är liksom de flesta vägarna i parken asfalterade och det ärr enkelt att ta sig fram med rullstol.

De flesta byggnader har behövliga utrymmen, ramper och liknande. Toaletter för rörelsenedsatta finns.

Markerade p-platser för personer med rörelsenedsättningar.

Rabatterad entré

Rabatterad entrépris för rullstolsburen.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation, undantaget de som sitter i rullstol. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Ledarhund

Diplomerad ledarhund i koppel är tillåten.

Läs mer: Tillgänglighet på Tosselilla »


Tropicarium Kolmården  

Tropicarium Kolmården

2018  

Tropicarium Kolmården

Tropicarium Kolmården är en vandring från regnskog till hav. Här simmar fiskar från jordens alla hörn.

Tillgänglighetsanpassning

Med undantag för Pinché-djungeln är Tropicariet tillgängligt för alla, smalaste stället är en meter brett och det är entrén. Handikapptoaletter finns.

Läs mer: Tillgänglighet på Tropicarium Kolmården »


Tropikariet  

Tropikariet

2018  

Tropikariet

Tropikariet är en privatägd upplevelseanläggning med levande djur inomhus. På detta tropikarium rör sig många av djuren fritt bland besökarna. Se en mängd apor, ödlor, sköldpaddor, krokodiler, spindlar, kackerlackor och andra insekter i en miljö där de känner sig hemma.

Tillgänglighetsanpassning

Det går att komma fram med rullstol överallt på Tropikariet men stigarna som går igenom djuravdelningar är ojämna, smala och lutande på vissa ställen. På ett par ställen är lutningen mer än 5%. Därför kan det vara bra att ha med en ledsagare. Det finns både handikappparkering nära entrén, hiss och handikappsanpassad toalett.

Oftast finns det personal på plats som kan hjälpa annars får ni gärna säga till i entrékassan. Kommer man i grupp får man gärna konsultera med någon på Tropikariet innan besöket för att få tips om bästa besökstid för den planerade besöksdagen.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis.

Läs mer: Tropikariet »


Universeum  

Universeum

2019  

Universeum

Universeum är ett äventyr för hela familjen. Mitt i Göteborg kan du kliva in en annan värld, full av spännande djur, fiskar, växter, utmaningar och experiment. Här hittar du bland annat en hel tropisk regnskog inomhus!

Tillgänglighetsanpassning

De flesta delar av Universeum är tillgängliga med rullstol eller annat hjälpmedel. I de naturtrogna utställningarna är en del underlag och trappor branta, ojämna eller oregelbundna. De flesta delar av Vattnets väg kan nås med rullstol, i Regnskogen några utvalda delar.

En rullstol finns för utlåning (kan inte förbokas). Tillgänglighetsanpassade toaletter finns.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Medföljande personlig ledsagare har fri entré. Ledsagarbevis uppskattas men är inte ett krav.

Ledarhund

Utbildade och märkta ledarhundar och assistanshundar är tillåtna i hela huset, utom i Regnskogen.

Syn- och hörselnedsättning

I Regnskogen finns teleslinga installerad samt på fyra platser en taktil skrift samt en QR-kod för uppläsning av information på svenska.

Läs mer: Tillgänglighet på Universeum »


Ölands djur- och nöjespark  

Ölands djur- och nöjespark

2019  

Ölands djur- och nöjespark

Här finns över 100 olika djurarter från hela världen, ett nöjesfält med många olika karuseller, sagovärld, dinopark och vattenland med vattenrutschbanor.

Tillgänglighetsanpassning

Parken är handikappsvänlig. Handikappstoaletter finns på flera platser inom området.

Ledsagare har fri entré

Ordinaré entrépris gäller oavsett funktionsvariation. Om föravisering av besök sker minst 1 dag i förväg erbjuds medföljande ledsagare fri entré. Om ej föravisering har skett ska ledsagare med ledsagarebevis erlägga halva entréavgiften.

Ledarhund

Hund i koppel som uppför sig är välkommen in i parken.

Läs mer: Tillgänglighet på Ölands djur- och nöjespark »Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-11
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se