Annons

På söndag är det Fars dag!

Den andra söndagen i november varje år vaknar miljoner pappor med en frukostbricka på magen och sprattlande pyjamasbarn på täcket.
Här tipsar vi om hur du och barnen kan överraska pappa med en hemmagjord present, göra ett kort med slips och baka en smarrig tårta! Receptet »

Pappa!
Fars dag firar vi här i Sverige varje år andra söndagen i november.
Så gör du ett eget Farsdagskort
»

Varför firar vi Fars dag?

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativet kom från Mrs. Sondra B. Dodd som ville hedra sin far för att han ensam fostrat sju barn efter deras mor dött i barnsäng. 

Den första Fars dag firades den 19 juni 1910 i Spokane, Washington. Seden kom till Sverige 1931 och firades till en början i juni även i Norden.


Andra söndagen i november

I Sverige infaller Fars dag andra söndagen i november. Resten av Skandinavien firar också då, förutom i Danmark där de firar den 5 juni.

I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland)


Fixa hemmagjorda presenter

Det blir extra spännande för barnen att överraska pappa/morfar/farfar om presenten är hemgjord:

 • Rita eller måla en teckning och rama in med en fin ram. 
 • Tryck en T-shirt med barnens hand eller fotavtryck på: måla med textilfärg på barnens hand eller fot och tryck sedan på en tröja.
 • Mugg som barnen själva ritat och skrivit på. Det finns pennor för porslin på t ex Panduro Hobby. Kör man in muggen i ugnen och fixerar färgen håller den för diskmaskin och micro. 
 • Örngott med foto av barnen. Printa ut ett foto på ”stryka-på” papper och stryk på bilden på ett örngott. I stora fotoaffärer kan man snabbt fixa t-shirts, musmattor med barnen på m m.
 • Gör en scrapbooksida om pappa tillsammans med barnen och rama in. 
 • Gör ett hemmagjort farsdagskort med foto.
  Så gör du vårt fina farsdagskort »
 • Baka en farsdag tårta!
  Recept hittar du här »


Senast uppdaterad 2014-09-11
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2023 Barnsemester.se