Fem tips till föräldrar
Annons

Fem tips till föräldrar som är inne i ett ekorrhjul av stress


Ägnar du all fritid åt att lämna och hämta barn, skjutsa till fritidsaktiviteter, tvätta, laga mat, städa, planera logistiken i familjen och se till att alla andra har det bra? Känns det stressigt?

Att känna stress blir en del av vardagen när man är förälder. Alla hanterar stress på olika sätt och många biter ihop och går vidare. Det är viktigt att du stannar upp ibland och ser över din situation. Känn efter hur du mår och vad du kan göra för att må bättre. Ju mer du vet om dig själv och hur du reagerar i olika situationer desto lättare blir det att undvika negativ stress.

1. Sov mer
Se över dina sovvanor. Sov mer! Många av oss sover för lite. Om du har småbarn som håller dig vaken kanske det finns någon i din närhet som kan ta hand om dem en natt i veckan så du kan sova ordentligt. Du kan också turas om med din partner. Se till så att din sovplats är mysig, inbjudande och anpassad för sömn så du verkligen får sova.

2. Ät ordentligt
Försök äta på regelbundna tider. Ät ordentligt lagad mat och mycket frukt och grönsaker. Om du inte hinner äta frukost hemma på morgonen kan du ha lite frukostmat på arbetet. Planera middagar i förväg så att du har mat hemma. Gå igenom familjens matvanor och se om något kan förbättras.

3. Prata
Tala om vad du tycker och tänker. Det är bättre att du säger ifrån än att du bär på en massa ilska inom dig. Om du har svårt att prata om det som tynger dig kanske det känns lättare att skriva ner det i ett brev.

4. Ta en paus
Ibland kan man behöva komma bort från föräldrarollen ett tag. Låt någon annan ta hand om barnen en helg och gör någonting som du tycker om. Att ha en viss kväll eller eftermiddag i veckan inbokad till att bara vara din egen kan kännas skönt. Känn ingen press att göra någonting speciellt den tiden, det är upp till dig vad du vill använda din egna stund till.

5. Sänk kraven
Erkänn dina begränsningar och lär dig säga nej. Om du har svårt att säga nej kan du säga "kanske" och skaffa dig lite betänketid. Alla föräldrar har känt sig otillräckliga någon gång. Var inte rädd för att be om hjälp om du får problem.

Ta hand om dig!

Att vara förälder innebär inte bara att du har ansvar för ditt barn, det innebär även att du har ansvar för dig själv och att du ska må bra. Om du haft problem med stress eller sömnrubbningar under en längre tid bör du ta kontakt med din husläkare. Allvarliga och långvariga sömnproblem leder ofta till sämre livskvalitet och kan leda till depression. Det är viktigt att få hjälp.

Källa: Vårdguiden


Senast uppdaterad 2014-09-01
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se