Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)

Fem tips till föräldrar som är inne i ett ekorrhjul av stress


Ägnar du all fritid åt att lämna och hämta barn, skjutsa till fritidsaktiviteter, tvätta, laga mat, städa, planera logistiken i familjen och se till att alla andra har det bra? Känns det stressigt?

Att känna stress blir en del av vardagen när man är förälder. Alla hanterar stress på olika sätt och många biter ihop och går vidare. Det är viktigt att du stannar upp ibland och ser över din situation. Känn efter hur du mår och vad du kan göra för att må bättre. Ju mer du vet om dig själv och hur du reagerar i olika situationer desto lättare blir det att undvika negativ stress.

1. Sov mer
Se över dina sovvanor. Sov mer! Många av oss sover för lite. Om du har småbarn som håller dig vaken kanske det finns någon i din närhet som kan ta hand om dem en natt i veckan så du kan sova ordentligt. Du kan också turas om med din partner. Se till så att din sovplats är mysig, inbjudande och anpassad för sömn så du verkligen får sova.

2. Ät ordentligt
Försök äta på regelbundna tider. Ät ordentligt lagad mat och mycket frukt och grönsaker. Om du inte hinner äta frukost hemma på morgonen kan du ha lite frukostmat på arbetet. Planera middagar i förväg så att du har mat hemma. Gå igenom familjens matvanor och se om något kan förbättras.

3. Prata
Tala om vad du tycker och tänker. Det är bättre att du säger ifrån än att du bär på en massa ilska inom dig. Om du har svårt att prata om det som tynger dig kanske det känns lättare att skriva ner det i ett brev.

4. Ta en paus
Ibland kan man behöva komma bort från föräldrarollen ett tag. Låt någon annan ta hand om barnen en helg och gör någonting som du tycker om. Att ha en viss kväll eller eftermiddag i veckan inbokad till att bara vara din egen kan kännas skönt. Känn ingen press att göra någonting speciellt den tiden, det är upp till dig vad du vill använda din egna stund till.

5. Sänk kraven
Erkänn dina begränsningar och lär dig säga nej. Om du har svårt att säga nej kan du säga "kanske" och skaffa dig lite betänketid. Alla föräldrar har känt sig otillräckliga någon gång. Var inte rädd för att be om hjälp om du får problem.

Ta hand om dig!

Att vara förälder innebär inte bara att du har ansvar för ditt barn, det innebär även att du har ansvar för dig själv och att du ska må bra. Om du haft problem med stress eller sömnrubbningar under en längre tid bör du ta kontakt med din husläkare. Allvarliga och långvariga sömnproblem leder ofta till sämre livskvalitet och kan leda till depression. Det är viktigt att få hjälp.

Källa: Vårdguiden

 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!

 » Relaterade artiklar
När är det bäst att resa med småbarn? När är det bäst att resa med småbarn?
Mycket beror på barnets utveckling och personlighet, men här är några riktlinjer. Leo och Felix tycker att det är... Läs mer »

Kolla i god tid FÖRE resan Kolla i god tid FÖRE resan
Kolla att era pass är giltiga åtminstone sex månader efter hemresedatum. Passet: Kolla att era pass är giltiga... Läs mer »

Packlista för småbarnsfamiljer Packlista för småbarnsfamiljer
Checklista med saker som är bra att ta med. Inte alltid kanske, men det som passar resmålet och ditt barn! Har du små barn... Läs mer »

Gå på kurs med ditt barn i höst! Gå på kurs med ditt barn i höst!
Varken vi vill det eller ej så tar sommaren slut. Men hösten är ju härlig den med, på sitt sätt. Tänk... Läs mer »

Fråga Barnsemester - Finns det barnmat... Fråga Barnsemester - Finns det barnmat...
Finns det barnmat i Thailand? Fråga: Vi ska vara i Thailand i en månad med tvillingar som då är 11 månader. Finns... Läs mer »

Fråga Barnsemester - Paris med en 2-åring Fråga Barnsemester - Paris med en 2-åring
Paris med en 2-åring Fråga: Vad kan man göra i Paris med en 2-åring? Vi skall åka dit i 10 dagar och undrar om det... Läs mer »

Annons:

 » Tävlingar just nu!
Sol- och skidresor till Medelhavet, Karibien och Alperna.
Vinn ett presentkort med värde 5.000 kr från Langley! »
Vill du testa familjenöjen gratis?
Anmäl dig till Danmarksjakten idag!
Förstapris är entré + boende för hela familjen.
Vinn ett äventyr på High Chaparral
Övernattning + entré till Liseberg för hela familjen
Vinn vistelse på Spar Hotel (25-27/5)!
Övernattning + middag för hela familjen
Vinn vistelse på natursköna Bosön!
Vinnarlistan »

 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Nazar - Lyxsemester för alla » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr i rabatt per vuxen på alla Nazar-collection hotell...
Laserdome Stockholm - Farsta » Med Barnsemesterkortet får du 5% på alla kalasbokningar samt 10% på alla laser-sp...
Skara Sommarland » Med Barnsemesterkortet får du 15% rabatt på entrén under juni månad!
Fler erbjudanden »

 » Artikeltips

 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se