Här har vi samlat våra 12 bästa tips för lyckade fotografier.
Gå nära och få ögonkontakt
Ett vanligt misstag är att ha "onödig luft" kring motivet.
1. Gå nära motivet
Ett vanligt misstag är att ha för mycket "onödig luft" kring själva motivet. En bra tumregel: när du fotograferar något som är mindre än en bil, ta då ett steg framåt (eller använd zoomen). På så sätt fyller du "foto-ytan" med ditt motiv, och får med härliga detaljer du annars hade missat.
2. Vänd på kameran
Många fotograferar som de brukar, med kameran på "rätt håll", och glömmer bort att kameran faktiskt går att vända. Ta en stående bild när det passar bäst.
3. Kom ner på barnens nivå
Fotograferar du barn kan du sätta dig på huk eller på knä för att komma ner till deras nivå. Fotograferar du en krypande bebis på gräsmattan, då ska du lägga dig på mage. Försök också att få ögonkontakt med barnet, blicken lyser igenom och ger en härlig intensitet i bilden.
Stark sol = ta bilder i skuggan
Bilder i skugga ger mjuka och fina färger i ansiktena. Hade denna bild tagits utanför parasollet hade det blivit hårda skuggor och färgerna i ansiktena hade försvunnit.
4. Regissera dina bilder
Ta kontroll över dina bilder och regissera dina "objekt". Bilder på människor kan bli tråkiga när de står uppställda "rakt upp och ner". Ibland är det roligt att skoja till det! Byta miljö eller lägga till rekvisita. För att en gruppbild inte ska bli för spretig kan du också behöva arrangera hur de står, särskilt om det är en stor familj, ett fotbollslag eller liknande.Försök att få lite liv i bilden. Säg något roligt, ofta räcker det med glimten i ögat för att bilden ska bli bättre.
5. Välj en "lugn" bakgrund
Var noga med bakgrunden när du fotograferar en porträttbild. En oregelbunden men lugn bakgrund ger en lyckad bild. Se upp för lyktstolpar, flaggstänger och annat som "delar bilden".
6. Ta foton i vardagen!
Ha för vana att ha kameran nära till hands, i jackan eller väskan. Ta bilder av barnen när de leker, är på dagis eller i skolan och när de gör vardagssysslor utan att tänka på att kameran är där.
Tips: Har du en videokamera? Sätt dig enskilt med ditt barn, bara ni två. Filma och intervjua barnet en lång stund. Prata om vad barnet gillar att göra, roligaste sommarminnet, om släkt och vänner osv. Det blir en härlig film att titta på om 10 år!
Vänd på kameran. Här vill vi få med många stjärnor i "The walk of fame". En stående bild blir bäst.
Tramsa och ta roliga bilder
Här har fotografen bett Alex vifta med händerna, precis som Shamu!
Ge instruktioner till gruppen!
Det är svårt att ta en gruppbild. Berätta hur du vill ha det: "Sätt er nära varandra, Pelle du kan hålla om Lotta och Anders kan ha Albin i knät. Titta in i kameran nu, 1,2 3!"
7. Inte alltid i mitten
Försök att inte alltid ta korten så att den/det du fotograferar är i mitten av bilden. Om bakgrunden är spännande förtjänar den att synas. Flytta ditt motiv åt kanten så blir bilden mer levande.Tänk på! Med auto-fokus fokuserar kameran automatiskt på det som är i mitten av bilden. Då måste du fokusera på personen först, och sedan flytta kameran innan du klickar.
8. Inte så högt upp
Mycket himmel och lite motiv. Det är inte vetenskapligt bevisat, men är det inte så att när vi fotograferar så fokuserar vi ofta lite för högt upp? Sluta med det, och prova att vinkla kameran lite mer neråt, exempelvis när du vill fotografera en utsikt.
9. Fokus
De flesta digitalkameror idag har autofokus, och fokuserar alltså automatiskt på det som är i mitten av bilden.Om du vill att bilden ska fokusera på en person som inte är i mitten av bilden, då ska du först styra om fokus. Annars blir personen suddig, och bakgrunden skarp. Läs kamerans instruktionsbok, det här är lätt att lära sig!
10. Ljuset och blixten
Tänk på att blixten inte når hur långt som helst (ofta ca 5 meter). Om du fotograferar något som är för långt bort från kameran hjälper inte blixten. Så ta ett par steg fram om det finns möjlighet, då blir korten ljusa och fina.Tänk på att: Blixten kan behöva även utomhus. Prova både med och utan för att se vilket som ger bäst resultat. Använd blixten för att lätta upp när du fotograferar i motljus. Tänk också på att inte fotografera människor i stark sol, det blir aldrig bra. Dra in dem i skuggan!
11. Ta många bilder
Med digitalkamera kan du ta hur många bilder som helst utan att det kostar något extra. De dåliga bilderna kan du sedan radera.Ta för vana att alltid ta fler bilder än du tycker behövs. Ju fler bilder du tar, desto större chans har du att få den där perfekta bilden du är ute efter. Kolla om din digitalkamera har en "sportfunktion" som tar flera bilder snabbt efter varandra. En perfekt funktion när man fotograferar barn i rörelse! Glöm inte att också fotografera saker på semestern. En vacker blomma, en rolig skylt, en läcker vattenmelon i Grekland eller kanske en läskig ödla?
12. Håll kameran stilla
Försök att hålla kameran så stilla som möjligt. Rör du dig, blir bilderna suddiga. Om du kan ta stöd med armen mot något, så gör det.Pssst.. Sist men inte minst, glöm inte ladda batterierna till kameran mellan varven!